21 °C Budapest
Mindig a pénzen balhéztok a pároddal? Ez lehet a megoldás

Mindig a pénzen balhéztok a pároddal? Ez lehet a megoldás

2015. november 12. 06:00

Közös kassza vagy külön kassza? Közös bankszámla vagy külön bankszámla? Ki mennyit adjon a konyhapénzbe? Vajon melyik a célravezetőbb? Sok pár balhézik a pénz miatt, ezért érdemes tisztázni egy párkapcsolatban az anyagi kérdéseket is. Cikksorozatunk első részében a közös bankszámlákat néztük meg, mutatjuk, mi lehet a jó megoldás.

A bizalom általában a párunk irányába a legerősebb, ezt követi a szűk család és a barátok, majd pedig a kollégák és a szomszédok - derül ki a Groupama Biztosító által készített friss felmérésből. Ennek ellenére a legtöbb párnál újra meg újra fellépő problémát okoznak az anyagiak.

A pénzügyekkel kapcsolatban legtöbb esetben az vezet vitákhoz, ha nem közös érdekek mentén kezeljük a pénzügyeket. Vagyis az egyik fél túlköltekezik, pazarol, vagy éppen a végletekig fukar. Szintén problémás lehet, ha a férj jelentősen több pénzt keres, mint a nő, vagy fordítva.

Sok kapcsolatban jelent problémát, hogy a párok nem beszélik meg egymás között a pénzügyeket, és nem tisztázzák, hogy kinek milyen felelőssége van ebben. A legjobb megoldás ilyen esetekben, ha leülnek egymással, és részletesen átbeszélik, hogy ki, mire, mennyit költ, mennyi a közös számla, és mennyi az, ami felett külön rendelkezhetnek. Fontos, hogy mindkét fél érdeke érvényesülni tudjon, és közös megegyezés alapján kezeljék a pénzügyeket

 - mondta a Pénzcentrumnak Orbán Nóra párkapcsolati szakértő, coach, mediátor, tréner.

Így kezeljük a pénzügyeket

  • Tervezzük meg közösen a havi kiadásokat, részletesen kitérve arra, ki mire, és mennyit költ;

  • Még ha közös is a kassza, érdemes egy részét úgy elosztani, hogy azt mindkét fél az igényeinek megfelelően, szabadon elkölthesse;

  • Tartsuk magunkat a megbeszéltekhez, ne játsszuk el a másik fél bizalmát;

  • El kell kerülni a rivalizálást abban az esetben is, ha az egyik fél többet keres, mint a másik;

  • Érdemes részletesen utánajárni, hogy az adott banknál van-e lehetőség közös számlavezetésre, és ez esetlegesen milyen kedvezményekkel jár.

Mit ajánlanak a bankok?

Megkérdeztünk néhány magyar bankot, milyen ajánlataik vannak házaspárok, vagy élettársi kapcsolatban élők számára, valamint hogy van-e lehetőség közös számlavezetésre (társszámla) párok esetében, és ha igen, milyen feltételekkel.

Az FHB Bank a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy bármely lakossági folyószámlája nyitható két névre, így akár párok is nyithatnak, és használhatnak közösen bármilyen lakossági számlát. Ebben az esetben a bankszámlát mindketten használhatják, külön-külön adhatnak átutalási, betétlekötési megbízásokat, de szerződésmódosításra csak közösen van lehetőségük, illetve automatikusan egymás haláleseti kedvezményezettjei. Társkártya igénylésre akkor kerülhet sor, ha a bankszámlához már kapcsolódik főkártya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lehetőség van az FHB bankszámlákra családi kedvezményt is érvényesíteni, amihez mindössze nyilatkoznia kell a kedvezményt igénylő ügyfeleknek. A családi körbe bevont számlák 50 százalékos számlavezetési díj kedvezményben részesülnek, valamint a családi körön belül kedvezményesen utalhatunk online. Tehát, ha egy pár mindkét tagja nyit egyedül egy-egy számlát és bevonják azokat a körbe, mindketten megspórolják a számlavezetési díjuk felét, azaz egy számlavezetési díj összegérért két számlát kapnak.

Az OTP Bank kínálatában sok számlacsomag esetében lehetőség van arra, hogy a számlának több tulajdonosa legyen. A tulajdonosokat a bankszámlával kapcsolatban azonos jogok illetik meg, illetve azonos kötelezettségek terhelik. Valamennyi tulajdonos önállóan és teljes mértékben rendelkezhet a számla felett, tehát például önállóan utalhat pénzt a számláról, vagy megváltoztathatja azt a címet, amire a számlakivonat érkezik. Utóbbi szabály alól vannak lényeges kivételek, például az egyik tulajdonos nem igényelhet a másik tulajdonos írásbeli jóváhagyása nélkül folyószámlahitel keretet a számlához.

Közös számlavezetés esetén könnyebben elérhetőek a bank által biztosított időszakos, vagy folyamatos kedvezmények, hiszen két tulajdonos együttvéve könnyebben teljesítheti az elvárt feltételeket. A kedvezmények időszakonként és számlánként, számlacsomagokként eltérőek lehetnek. Ha egy számlatípushoz kapcsolható társtulajdonos, akkor a társtulajdonos megjelölésének általában egyszeri 1 783 forintos díja van.

A CIB Bank arról tájékoztatott, hogy párok esetében úgynevezett társtulajdonosi számla vezetésére van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy egy számlának több tulajdonosa van, de ugyanazok a feltételek és díjak érvényesek, mintha egy tulajdonosa lenne, így például számlavezetési díjat is csak egyszer fizet az ügyfél. A folyószámlához bármely betéti bankkártya igényelhető és kérhető hozzá az ügyfelek igényeinek megfelelő társkártya is, melyek használatukat tekintve teljesen megegyeznek a főkártyával.

Az MKB Banknál elvileg nem lehetne közösentulajdonolt bakszámlát vezetni, de a gyakorlatban meghatalmazotti kapcsolaton keresztül mégis van erre lehetőség. A bankszámla tulajdonosa az általa meghatalmazottal vezetheti közösen a bankszámlát, amivel akár csökkenteni is lehet az esetleges kiadásokat. Ez legkönnyebben a szolgáltatáscsomagon belüli - jellemzően egy darab - bankszámlához történő társkártya igényléssel valósulhat meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
MEDIA1  |  2022. május 19. 09:19
Oroszország bezárja a CBC kanadai tévécsatorna moszkvai tudósítói irodáját, és megszünteti az ott do...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?