Jöhet a következő brókerbotrány: irány a 19 százalékos kamat

Pénzcentrum
2015. október 30. 10:33

A magyarok 69 százaléka még mindig az államtól várja, hogy gondoskodjon róla nyugdíjas éveiben, annak ellenére, hogy a szakértők szerint az állami nyugdíj legfeljebb az életszínvonalhoz szükséges jövedelem felére lehet elég. Megdöbbentő, hogy a brókerbotrányok ellenére tízből négyen még mindig gondolkodás nélkül odaadnák a pénzüket 19 százalékos kamatígéretre.

Az öngondoskodás napján tartott sajtótájékoztatót az OTP, ahol bemutatták a bank öngondoskodási indexének legfrissebb adatait. Az index jelenlegi állása szerint 37 ponton áll a 100 pontos skálán, ami a kutatás kezdete óta (2011) csupán néhány pontos emelkedést mutatott, vagyis az elmúlt években nem történt áttörés az öngondoskodás terén. A 100 megkérdezettből ötvenkettőnek van valamilyen megtakarítása.

A magyarok 85 százaléka pozitívan áll az öngondoskodáshoz, az emberek több mint felénél gyakori téma a mindennapi közbeszédben a megtakarításokról beszélni

- mondta Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese.

Mekkora nyugdíjat kapunk majd?

Az emberek fele nem foglalkozik azzal, hogy miből fognak megélni a nyugdíjas években, óriási a különbség a nyugdíjvárakozások és a várható szakértői becslések között. Az életszínvonal fenntartásához a nyugdíjba vonulás előtti jövedelem 83 százalékára lenne szükség, a szakértői becslések viszont hosszú távon mindössze 40 százalékos arányt jósolnak.

A megkérdezettek 69 százaléka az államtól várja a nyugdíjról való gondoskodást és a magyarok negyede szerint kell saját magának félretennie az időskori évekre. Ez egyébként nőtt az elmúlt évek átlagához képest, annak ellenére, hogy egyre tisztábban látszik: az állam nem tud majd maradéktalanul gondoskodni a nyugdíjasokról. Megdöbbentő, hogy a magyarok 41 százaléka nem tudja, hogy miből fog élni a nyugdíjas évek alatt. Az emberek 15 százaléka egyébként nyugdíjas évei alatt is szeretne dolgozni, így ez is egyfajta megoldás lehet, persze az kérdéses, hogy ez valójában mennyire megoldható.

Mernek egyáltalán megtakarítani a magyarok?

Az emberek többsége gondolkodás nélkül odaadná a pénzét 9 százalékos kamatígéretre, sőt, a pénzügyi botrányok ellenére még a 19 százalék sem tűnik nekik átverésnek

 - tette hozzá Kovács Antal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek ellenére a magyarok 32 százaléka még mindig a párnacihában tartja a pénzét, 18 százalék biztonságos befektetésekben (pl: bankbetét) tartják a pénzüket, míg 23 százalék több helyen is tart megtakarításokat. Az emberek több mint negyedének semmiylen megtakarítása nincs. Ennek oka lehet, hogy a magyarok 44 százaléka semmilyen befektetést nem ismer, 43 százalékuk pedig fél, hogy elúszik az összespórolt pénze.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem