5 °C Budapest

Jöhet a következő brókerbotrány: irány a 19 százalékos kamat

Pénzcentrum
2015. október 30. 10:33

A magyarok 69 százaléka még mindig az államtól várja, hogy gondoskodjon róla nyugdíjas éveiben, annak ellenére, hogy a szakértők szerint az állami nyugdíj legfeljebb az életszínvonalhoz szükséges jövedelem felére lehet elég. Megdöbbentő, hogy a brókerbotrányok ellenére tízből négyen még mindig gondolkodás nélkül odaadnák a pénzüket 19 százalékos kamatígéretre.

Az öngondoskodás napján tartott sajtótájékoztatót az OTP, ahol bemutatták a bank öngondoskodási indexének legfrissebb adatait. Az index jelenlegi állása szerint 37 ponton áll a 100 pontos skálán, ami a kutatás kezdete óta (2011) csupán néhány pontos emelkedést mutatott, vagyis az elmúlt években nem történt áttörés az öngondoskodás terén. A 100 megkérdezettből ötvenkettőnek van valamilyen megtakarítása.

A magyarok 85 százaléka pozitívan áll az öngondoskodáshoz, az emberek több mint felénél gyakori téma a mindennapi közbeszédben a megtakarításokról beszélni

- mondta Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese.

Mekkora nyugdíjat kapunk majd?

Az emberek fele nem foglalkozik azzal, hogy miből fognak megélni a nyugdíjas években, óriási a különbség a nyugdíjvárakozások és a várható szakértői becslések között. Az életszínvonal fenntartásához a nyugdíjba vonulás előtti jövedelem 83 százalékára lenne szükség, a szakértői becslések viszont hosszú távon mindössze 40 százalékos arányt jósolnak.

A megkérdezettek 69 százaléka az államtól várja a nyugdíjról való gondoskodást és a magyarok negyede szerint kell saját magának félretennie az időskori évekre. Ez egyébként nőtt az elmúlt évek átlagához képest, annak ellenére, hogy egyre tisztábban látszik: az állam nem tud majd maradéktalanul gondoskodni a nyugdíjasokról. Megdöbbentő, hogy a magyarok 41 százaléka nem tudja, hogy miből fog élni a nyugdíjas évek alatt. Az emberek 15 százaléka egyébként nyugdíjas évei alatt is szeretne dolgozni, így ez is egyfajta megoldás lehet, persze az kérdéses, hogy ez valójában mennyire megoldható.

Mernek egyáltalán megtakarítani a magyarok?

Az emberek többsége gondolkodás nélkül odaadná a pénzét 9 százalékos kamatígéretre, sőt, a pénzügyi botrányok ellenére még a 19 százalék sem tűnik nekik átverésnek

 - tette hozzá Kovács Antal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennek ellenére a magyarok 32 százaléka még mindig a párnacihában tartja a pénzét, 18 százalék biztonságos befektetésekben (pl: bankbetét) tartják a pénzüket, míg 23 százalék több helyen is tart megtakarításokat. Az emberek több mint negyedének semmiylen megtakarítása nincs. Ennek oka lehet, hogy a magyarok 44 százaléka semmilyen befektetést nem ismer, 43 százalékuk pedig fél, hogy elúszik az összespórolt pénze.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03