-1 °C Budapest

Dühösek az ügyfelek: valami nem stimmel a magyar bankoknál

Pénzcentrum
2015. június 4. 05:51

Az elszámolási időszak kezdete óta sok olvasói megkeresést kapunk amiatt, hogy a bankok ügyfélszolgálatai vagy az online rendszerek nem megfelelően működnek. Utánajártunk, hogy mi áll a háttérben, és mi az oka a netbankok furcsa működésének.

Többek között ezek miatt akadtak ki a bankok ügyfelei:

  • Használhatatlan, elérhetetlen call center
  • Nem válaszolnak a levelekre
  • A netbank sokszor elérhetetlen/nem lehet utalni/véletlenszerűen könyvelik le a tételeket
  • A hitelkártyás tranzakció nem jelenik meg időben (webshopos igazolás miatt okozott gondot)

Az elszámolás miatt áll le a rendszer, vagy mégsem?

Több olvasónk panaszkodott arra, hogy problémái vannak a banki ügyintézéssel. Volt, akinek a folyószámlájával vagy hitelkártyájával, volt, akinek a devizahitelével akadtak gondjai.

Arról korábban írtunk, hogy az MNB bankokat büntetett meg amiatt, hogy nem tudtak időben elszámolni az ügyfeleikkel, ennek oka a pénzintézetek leterheltsége. Arról is írtunk korábban, hogy a bankok belső informatikai rendszerét jelentős megpróbáltatásoknak teszi ki az elszámolás. Ezek a gondok most úgy látszik, hogy már az ügyfelek által is érzékelhetőek.

A devizahitelekkel akad a legtöbb probléma

Fel akartam mondani az árfolyamgátas szerződésemet, ezért már jóval előre, februárban feladtam a levelemet, hogy kérelmezzem a rögzítés feloldását, és kérdéseim is voltak a bankomhoz. Később telefonon érdeklődtem, mi a helyzet a válasszal, akkor az ügyintéző azt mondta, hogy várjak türelemmel. Azóta sem kaptam választ

 - panaszkodott a Pénzcentrumnak egy olvasó.

Ugyan a hitelkiváltó verseny megkezdődött, akad olyan bank, ahol "ottfogják" az ügyfelet, ugyanis elérhetetlenek a kijelölt devizahiteles ügyintézők. Olvasónk e-mail-jére ugyanis olyan automatikus választ kapott a hitelügyintézőjétől, hogy az elszámolási és forintosítási kérdésekben keressék a központi ügyfélszolgálatot.

A beszámoló szerint viszont a központi call center lassú, nehezen elérhető és az ottani ügyintéző nem kifejezetten hitelszakértő, így pedig nem egyszerű a hitelkiváltás.

Más területen is akadoznak a rendszerek

Úgy tűnik, hogy nem csak a devizahiteles ügyintézéssel kapcsolatban vannak problémák, információink szerint ez azért lehet így, mert a bankok informatikai szakemberei is részt vesznek az elszámolás banki folyamataiban, így kevesebb idejük marad a szokásos rendszerek kezelésére, karbantartására. Emiatt nem elszámoláshoz köthető banki informatikai rendszerek is akadozhatnak.

Több olvasónk panaszkodott arra, hogy a netbankjában össze-vissza könyvelik le a tételeket, így nem látja, hogy adott napon mekkora összeg van a számláján.

A netbankomat megnyitva meglepődtem, amikor megláttam, hogy a hónap eleje óta levett pénzt és az összes bankkártyás fizetést egy napra számolták el, ráadásul volt olyan, hogy egy készpénzfelvétel 10 nappal később jelent meg, mint amikor felvettem a pénzem

 - írja egy feldühödött olvasónk.

Sokszor elérhetetlen a netbank, vagy egyszerűen nem kapok visszaigazoló SMS-t, de olyan is előfordult, hogy az átutalás visszaigazolása helyett egyszerűen kidobott a rendszer

- teszi hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy másik olvasónk a folyószámlája mellett a hitelkártyás elszámolásokra is panaszkodott. Ez elsősorban azért jelentett problémát neki, mert webshopból rendelt áru után a vámkezelés miatt a vámügyintéző elkérte a fizetési visszaigazolást, amit csak napokkal később tudott felmutatni, így a rendelt árut is csak napokkal csúsztatva tudták házhoz szállítani neki. Az eset további érdekessége, hogy először a bank a devizában megadott összeget emelte le a számláról, csak később vették észre az eltérést, és számolták át forintra fizetendőt.

Mit mond a Bankszövetség?

A példátlan mértékű pénzintézeti elszámolási folyamat során a hazai bankok egy évtizedes időszak alatt felépült ügyfélállomány adatait számolták újra, majd küldték ki ennek eredményét, csaknem 2 millió darab ajánlott-tértivevényes levélben - és kezelik most az ügyek kapcsán beérkező kérdéseket, észrevételeket.

A terhelés mértéke bankonként eltérő, annak megfelelően, hogy mekkora egy-egy adott bank érintettsége a fogyasztói hitelek (a deviza alapú hitelek) terén, illetve milyen széles volt a termékkínálata, és milyen összetettek a korábbi kalkulációs modelljei. Ezeket kellett újraszámolnia ügyfelenként 10 évre visszamenőleg a bankoknak.

Több pénzintézet az "éles", folyamatosan működő rendszere mellé gyakorlatilag egy azonos "modellező" rendszert kellett felépítenie. Ez hatalmas munkát jelentett, és alapvetően ezért sem érintheti az élő rendszerek zavartalan működését. A kapacitások viszont végesek, rengeteg emberi és gépi erőforrást kellett az elmúlt hónapokban, és jelenleg is az elszámolásra fordítani az előkészítés, a kalkuláció, kiértesítés és az ügyféltájékoztatás tekintetében egyaránt.

Milyen határidők közelegnek a devizahiteleseknek?

  • A legtöbb devizahitelesnek már lejárt a panaszbenyújtási határideje, ha nem volt megelégedve az elszámolásával. A panasz benyújtásától viszont a bankon van a sor, ugyanis 60 napon belül választ kell adnia a panaszra. Ha ezt nem tenné meg, vagy elégedetlenek vagyunk a válasszal, akkor a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhatunk.
  • A másik fontos határidő a hitelfelmondásé. Az értesítőnk kézhezvétele után 31. napon módosul a szerződés (ami a legtöbb devizahitelesnél a napokban történt meg vagy fog megtörténni), és ez után 60 napunk van arra, hogy díjmentesen felmondjuk a szerződésünket. Ennek köszönhetően élhetünk a hitelkiváltás lehetőségével. A bankok lassú munkája viszont fenyegetheti azt, hogy az előzetes hitelelbíráláson túlessünk mielőtt a 60 nap lezárul.
Pénzcentrum vélemény
Az elszámoltatási és a forintosítási törvény igen szoros határidőket szabott meg a bankoknak, ami miatt sok pénzintézet jelentős többlet munkaerőt alkalmazott erre az időszakra, de akadt olyan hitelintézet, ahonnan a többletmunka ellenére elküldtek embereket.

Az elszámolások lezárulása után ezek a hibák valószínűleg kevésbé fordulnak majd elő, de azt nehéz kijelenteni, hogy adott hiba az elszámolás miatt keletkezett. Ennek oka, hogy a Bankszövetség információ szerint a bankoknak a már működő informatikai rendszerek mellé gyakorlatilag egy második rendszert kellett felhúzniuk ahhoz, hogy végre tudják hajtani az elszámolást.

Ez egyébként a törvény adta szűk keretekhez képest rekord sebességűnek mondható, a sietségből adódó hibák kiküszöbölésén a pénzintézetek folyamatosan dolgoznak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05