13 °C Budapest

Így változhat a magyar nyugdíjrendszer

2014. április 8. 09:01

A szakértői várakozások szerint a következő négy évben újra előkerül az egyéni számlák kérdése. A felosztó-kiróvó rendszer felülvizsgálatán kívül középpontba kerülhetnek a 40 év program kérdései, és a kedvezmények bővítése is -írja a Napi.hu.

A magyar nyugdíjrendszer nem egyéni számlás elven működik, hanem azt figyeli, hogy a teljes életpálya hosszában mekkora jövedelem után fizettek járulékot és mennyi szolgálati idővel rendelkezik az adott nyugdíjas. A rendszer összetettségéből nem igazán lehet előre megmondani, hogy mekkora nyugdíja lesz egy mai negyvenévesnek a 2030-as nyugdíjazásakor.

Egyébként az elmúlt két évben mintegy 100 ezer olyan nő szerzett teljes jogú nyugdíjat, akik nem érték el a rájuk irányadó korhatárt, ám 40 szolgálati évet fel tudtak mutatni. A program eddigi sikerén felbuzdulva a kormány olyan változásokat kezdeményezhet, amely szélesíti a női 40 programba bekerülők számát. Információink szerint a női 40 év programot a kormánypártok a jelenlegi formában tartanák fenn, annak ellenére, hogy az jogilag diszkriminatív. Az elképzelhetetlen és fel sem merülhet, hogy a diszkrimináció felszámolását úgy oldják, meg, hogy a programot kiterjesszék a férfiakra is, annak elvi és anyagi okai miatt sem.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?