Mi lesz a részvényemmel, ha megvettem?

2011. szeptember 29. 18:13

A részvények vásárlásával nem csak az esetleges árfolyam-növekedésből származó hozam illeti meg az új tulajdonost, hanem ezen túl még számos más joggal is élhetnek a befektetők. Azt nem árt azonban észben tartani, hogy a vásárlás időpontjától kezdve nem azonnal vagyunk jogosultak ezen előnyökre, mivel az elszámolóháznak bizonyos időre van szüksége arra, hogy a "nevünkre könyvelje" a részvényeket.

{{PCTOZSDESULI}}
A részvényesek jogai

A részvény megvásárlásával a részvényesek bizonyos jogokat szereznek, ezek alapvetően két típusba sorolhatók:

- tagsági jogok;
- illetve vagyoni jellegű jogok.

Hol kereskedhet hatékonyan a részvénypiacon? A Portfolio Online Tőzsde segítségével alacsony tranzakciós költségek mellett üzletelhet, díjmentes oktatásban részesül valamint kereskedési ötletekkel is segítjük üzletelését.

Tagsági jogok

A tagsági jogok azzal kapcsolatosak, hogy az értékpapír birtoklója részben tulajdonos is, így beleszólási lehetősége van a cég életét meghatározó fő döntésekbe. A tulajdonos az erre fórumot biztosító éves rendes közgyűlésen, valamint a rendkívüli közgyűléseken megjelenhet és tulajdoni hányadának megfelelő módon érvényesítheti akaratát. Amennyiben a részvényesek többsége úgy látja, hogy a cég irányítói nem jól gazdálkodnak, természetesen jogukban áll új vezetőséget alkalmazni.

Vagyoni jellegű jogok

Az első és talán legkevésbé fontos vagyoni jellegű jog a részvény-elővételi lehetőség, mellyel természetesen nem kötelező élni. Ha a vállalat új kibocsátást szervez, a tulajdonosok elővételi joggal rendelkezhetnek, s általában a meghirdetett kibocsátási árfolyamnál alacsonyabb áron juthatnak a papírokhoz.

A likvidációs hányadhoz való jog akkor kap szerepet, ha a cég megszünteti tevékenységét. Az eszközök értékesítése és a kötelezettségek teljesítése után - szerencsés esetben - megmaradó összeg egy részvényre jutó részét nevezik likvidációs hányadnak.

Az osztalékhoz való jog az időszakban elért profit kifizetésre kerülő hányadára, az osztalékra vonatkozik, ami azonban nem csak pénzben történhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tőzsdei elszámolás

Gondoljunk csak bele, hogy napi sok ezer vagy tízezer tranzakciónál milyen feladatot jelentene az ügyleteket egyesével úgy lerendezni, hogy mindegyiknél fizikai formájukban meglévő papírok és készpénz cseréjére kerülne sor. A Keler feladata a biztonságos és gyors elszámolás biztosítása, hanem egyfajta garanciarendszer a befektetők biztonsága érdekében.

A T+3 napos elszámolás

A Budapesti Értéktőzsde Részvény Szekciójában kötött ügyletek elszámolása T+3 napos ciklussal a nettósítás elve alapján történik, ahol a T az üzletkötés napját jelöli, a napok pedig munkanapban értendők.

Nézzünk egy konkrét gyakorlati példát! Egy 5 napos munkahét hétfőjén megérkezik a készpénz a brókercégemnél vezetett befektetési számlámra. Ha kedden vételi megbízást adok, a részvények a T+3 napos elszámolás miatt csak pénteken kerülnek a tulajdonomba. Ez azért kiemelkedően fontos, mert ha például egy társaság részvénye után járó osztalékhoz szeretnénk hozzájutni, szükséges ezen 3 napos periódust is figyelembe venni az értékpapírok megvásárlásánál, s szintén szükséges figyelembe venni a T+3-as elszámolást akkor, amikor a társaság közgyűlésén szavazni szeretnénk, hiszen erre csak azok jogosultak, akiknek a tulajdonukban van az adott részvény.

Abban az esetben, ha a papírokat értékesíteni szeretném szerdán és eladási árából másfajta papírokat szeretnék vásárolni, azt még ugyanazon a napon megtehetem, hiszen így az először vásárolt részvények ugyanazon a napon kerülnek ki a tulajdonomból, mint amikor a második részvények a tulajdonomba kerülnek.

Abban az esetben, ha a részvény eladási árából nem másik részvényt vennék, hanem készpénzre lenne szükségem, akkor a készpénzhez a T+3 napos elszámolás miatt csak a következő héten hétfőn jutnék hozzá.


A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm