Válságálló befektetést keresel? Zeusz gyermeke segít

Pénzcentrum
2011. augusztus 12. 19:02

"Az arany Zeusz gyermeke, sem moly, sem rozsda nem emészti, de az ember elméje elemésztődik általa" - írta Pindarosz, a görög költő. Az ember évezredek óta az arany bűvöletében él, és ha tehetné, tömbökben halmozná otthonában ezt a páratlan kincset. De valóban ez a legjobb megoldás?

Az aranyat a ritkaságán kívül a szépsége tette olyan mágikusan vonzóvá, hogy évszázadokon keresztül mindig akadtak olyanok, akik ölni tudtak érte. A pompás színe és vakító csillogása volt az, ami megannyi embert elbűvölt. Az ősi kultúrák a Nappal hozták összefüggésbe, amit a fénye és az életet adó melege miatt a különböző vallások istenként tiszteltek.

A történelem során az arany egyedi értékállóságával mindig különleges szerepet töltött be. Számos alkimista kísérletezett az arany előállításával, de egyik sem járt sikerrel. Elpusztítására tett kísérletek is rendre kudarcot vallottak, hiszen nem oldja még a salétromsav sem. Nemcsak az aranyon nem fogott az idő vasfoga, de az emberek aranyhoz fűződő érzései is változatlanok a mai napig.

A világpiaci bizonytalanság szinte kivétel nélkül mindig a nemesfémek malmára hajtja a vizet, ezért nem csoda, hogy a mostani dollárgyengüléssel, lassuló amerikai gazdasággal, helytelen monetáris politikával tarkított zűrzavaros helyzetben, sok elemző jócskán 2000 dollár fölé várja az aranyat.Nem csoda hát, hogy egyre növekvő népszerűségnek örvendenek az arany befektetések.

Most vegyük sorra a kínálkozó lehetőségeket:
Fizikai aranyterméket, érméket, ékszereket, szinte bárhol lehet vásárolni, de a befektetési arany kategória ennél lényegesen szűkebb, pusztán az aranyérmékre és aranyrudakra korlátozódik.

Ha valaki a hollywoodi filmekben látott aranytömbre vágyik, akkor bizony mélyen a zsebébe kell nyúlni. Ugyan hozzá lehet jutni a piacokon, török, vagy arab tömbökhöz, de ha a ma ismert legtisztább aranyat, vagyis a 999,9 ezrelék tisztaságú "négykilences"-t szeretné megkaparintani, akkor a London Good Delivery-hez célszerű fordulni.
A több, mint 10 kg-os London Good Delivery aranytömb, piaci értéke jelenleg csillagászati, meghaladja a 115 millió forintot.


Arany árfolyam grafikon


A 10, 20 vagy 50g-os rudacskák esetében a vágás, kiszállítás, ügynökök beiktatása mind plusz költséget jelent, így a fizikai aranybefektetésre vágyók hozzávetőleg a Chicagói Árutőzsdén jegyzett árfolyamnál 5%-al drágábban kapják kezükbe a csillogó fémet, míg, amikor el kívánják adni, ugyan ennyivel alacsonyabb áron tudják azt értékesíteni. Tőzsdei nyelvre lefordítva mindez azt jelenti, hogy fizikai arannyal üzletelők esetenként 10%-os jutalékot is fizethetnek a teljes adás-vétel esetén, tehát jelentős árfolyam növekedésre van szükség pusztán ahhoz, hogy nullába kerüljünk!

Ha túl költségesnek és macerásnak tűnik a fizikai aranyrudak vásárlása, akadnak más lehetőségek is, hogy kivegyük a részünket a 2007 óta tartó rallyban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha az arany árfolyamozásából ennél lényegesen egyszerűbb módon szeretne profitálni, hovatovább még a tárolás kockázatától, illetve extra költségétől is meg akar szabadulni Önnek találták ki a spread (CFD) kereskedést.

A spread a különbözeten alapuló ügyletet, azért fejlesztették ki, hogy megkönnyítsék a kisebb tőkével rendelkező befektetők számára, hogy a tőkeáttételes kereskedés révén kivegyék részüket egy részvény-, forex- index- vagy árucikk-pozíció minden előnyéből anélkül, hogy birtokolniuk kellene a mögöttes pénzügyi terméket.
{{PCTOZSDESULI}}
Bővebb információért látogasson el a PC Tőzsdesuli oldalára, és töltsön le egy kockázatmentes demo számlát.

A fenti cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?