2 °C Budapest

Válságálló befektetést keresel? Zeusz gyermeke segít

Pénzcentrum
2011. augusztus 12. 19:02

"Az arany Zeusz gyermeke, sem moly, sem rozsda nem emészti, de az ember elméje elemésztődik általa" - írta Pindarosz, a görög költő. Az ember évezredek óta az arany bűvöletében él, és ha tehetné, tömbökben halmozná otthonában ezt a páratlan kincset. De valóban ez a legjobb megoldás?

Az aranyat a ritkaságán kívül a szépsége tette olyan mágikusan vonzóvá, hogy évszázadokon keresztül mindig akadtak olyanok, akik ölni tudtak érte. A pompás színe és vakító csillogása volt az, ami megannyi embert elbűvölt. Az ősi kultúrák a Nappal hozták összefüggésbe, amit a fénye és az életet adó melege miatt a különböző vallások istenként tiszteltek.

A történelem során az arany egyedi értékállóságával mindig különleges szerepet töltött be. Számos alkimista kísérletezett az arany előállításával, de egyik sem járt sikerrel. Elpusztítására tett kísérletek is rendre kudarcot vallottak, hiszen nem oldja még a salétromsav sem. Nemcsak az aranyon nem fogott az idő vasfoga, de az emberek aranyhoz fűződő érzései is változatlanok a mai napig.

A világpiaci bizonytalanság szinte kivétel nélkül mindig a nemesfémek malmára hajtja a vizet, ezért nem csoda, hogy a mostani dollárgyengüléssel, lassuló amerikai gazdasággal, helytelen monetáris politikával tarkított zűrzavaros helyzetben, sok elemző jócskán 2000 dollár fölé várja az aranyat.Nem csoda hát, hogy egyre növekvő népszerűségnek örvendenek az arany befektetések.

Most vegyük sorra a kínálkozó lehetőségeket:
Fizikai aranyterméket, érméket, ékszereket, szinte bárhol lehet vásárolni, de a befektetési arany kategória ennél lényegesen szűkebb, pusztán az aranyérmékre és aranyrudakra korlátozódik.

Ha valaki a hollywoodi filmekben látott aranytömbre vágyik, akkor bizony mélyen a zsebébe kell nyúlni. Ugyan hozzá lehet jutni a piacokon, török, vagy arab tömbökhöz, de ha a ma ismert legtisztább aranyat, vagyis a 999,9 ezrelék tisztaságú "négykilences"-t szeretné megkaparintani, akkor a London Good Delivery-hez célszerű fordulni.
A több, mint 10 kg-os London Good Delivery aranytömb, piaci értéke jelenleg csillagászati, meghaladja a 115 millió forintot.


Arany árfolyam grafikon


A 10, 20 vagy 50g-os rudacskák esetében a vágás, kiszállítás, ügynökök beiktatása mind plusz költséget jelent, így a fizikai aranybefektetésre vágyók hozzávetőleg a Chicagói Árutőzsdén jegyzett árfolyamnál 5%-al drágábban kapják kezükbe a csillogó fémet, míg, amikor el kívánják adni, ugyan ennyivel alacsonyabb áron tudják azt értékesíteni. Tőzsdei nyelvre lefordítva mindez azt jelenti, hogy fizikai arannyal üzletelők esetenként 10%-os jutalékot is fizethetnek a teljes adás-vétel esetén, tehát jelentős árfolyam növekedésre van szükség pusztán ahhoz, hogy nullába kerüljünk!

Ha túl költségesnek és macerásnak tűnik a fizikai aranyrudak vásárlása, akadnak más lehetőségek is, hogy kivegyük a részünket a 2007 óta tartó rallyban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha az arany árfolyamozásából ennél lényegesen egyszerűbb módon szeretne profitálni, hovatovább még a tárolás kockázatától, illetve extra költségétől is meg akar szabadulni Önnek találták ki a spread (CFD) kereskedést.

A spread a különbözeten alapuló ügyletet, azért fejlesztették ki, hogy megkönnyítsék a kisebb tőkével rendelkező befektetők számára, hogy a tőkeáttételes kereskedés révén kivegyék részüket egy részvény-, forex- index- vagy árucikk-pozíció minden előnyéből anélkül, hogy birtokolniuk kellene a mögöttes pénzügyi terméket.
{{PCTOZSDESULI}}
Bővebb információért látogasson el a PC Tőzsdesuli oldalára, és töltsön le egy kockázatmentes demo számlát.

A fenti cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm