14 °C Budapest

Ne szalaszd el a nagy üzletet: erre is figyelj, ha tőzsdézel

Pénzcentrum
2011. szeptember 23. 17:56

Ha elhatároztuk, hogy kereskedni szeretnénk a tőzsdén és már a pénzt is befizettük értékpapír számlánkra, akkor már csak arra kell figyelnünk, mit mikor és hogyan szeretnénk megvenni vagy eladni. A megbízás típusa az egyik legfontosabb dolog a kereskedés során, hiszen ha rosszul választjuk meg a módját, akkor akár elszalaszthatunk nagy üzleteket, vagy adott esetben akkora veszteséget szenvedhetünk el, amekkorát nem szerettünk volna

{{PCTOZSDESULI}}
A megbízások típusai

A befektető vételi vagy eladási megbízását brókerének adja meg, ami internetes kereskedési felület esetén természetesen a brókercég által biztosított platformon keresztül megy végbe - emberi beavatkozás nélkül. A tőzsdei megbízás - mind azonnali, mint határidős kereskedés esetén - az alábbiak egyike vagy ezek kombinációja lehet:

- piaci áras megbízás;
- limitáras megbízás;
- stop-loss megbízás.

Piaci áras megbízás

Piaci áras megbízás esetében a befektető nem határoz meg számszerűen vételi vagy eladási árfolyamot. Ezen tranzakciónál az internetes brókercég számítógépes platformja az adott pillanatban érvényes piaci áron (illetve ahhoz közel) köti meg az adott ügyletet. A tranzakció konkrét árfolyamát azonban a befektető a megbízás pillanatában nem mindig tudja biztosan, ugyanis akár egy másodperc alatt is változhat az árfolyam.

Limitáras megbízás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Limitáras megbízás esetén a befektető pontosan meghatározza, hogy mekkora az a maximum ár, amennyiért ő hajlandó megvásárolni, illetve mekkora az a minimális ár, amennyiért hajlandó eladni az adot terméket. Ezen megbízás típus esetében természetesen előfordulhat, hogy megbízásunk nem teljesül, amennyiben vétel esetén túl alacsony, míg eladási szituációba túl magas árszintet határozunk meg.

Stop-loss megbízás

A stop-loss megbízást veszteségvágó megbízásnak is nevezik. Ennek logikája, hogy soha nem lehetünk biztosak abban, hogy helyesen mértük fel a piaci ármozgás irányát, és elképzelhető, hogy például a megvásárolt termék árfolyama csökken. A stop-loss megbízás azt jelenti, hogy a befektető már az üzletkötéskor vagy azt követően (amikor még nem tudja, hogy a tranzakció nyereséges lesz-e vagy sem) megad egy olyan árat, amelyen az online kereskedési rendszer külön utasítás nélkül is kötelezően le kell, hogy zárja az ügyletet, elkerülve ezzel a még nagyobb veszteséget.

Az ajánlatok használatán kockázat nélkül kipróbálhatja a WorldSpreads demo számla segítségével. http://www.worldspreads.hu/hu/dealing-platform/open-demo-account.aspxOktató videónkat itt találja. http://www.portfolio.hu/spread/oktatovideo.html

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18