Ne szalaszd el a nagy üzletet: erre is figyelj, ha tőzsdézel

Pénzcentrum
2011. szeptember 23. 17:56

Ha elhatároztuk, hogy kereskedni szeretnénk a tőzsdén és már a pénzt is befizettük értékpapír számlánkra, akkor már csak arra kell figyelnünk, mit mikor és hogyan szeretnénk megvenni vagy eladni. A megbízás típusa az egyik legfontosabb dolog a kereskedés során, hiszen ha rosszul választjuk meg a módját, akkor akár elszalaszthatunk nagy üzleteket, vagy adott esetben akkora veszteséget szenvedhetünk el, amekkorát nem szerettünk volna

{{PCTOZSDESULI}}
A megbízások típusai

A befektető vételi vagy eladási megbízását brókerének adja meg, ami internetes kereskedési felület esetén természetesen a brókercég által biztosított platformon keresztül megy végbe - emberi beavatkozás nélkül. A tőzsdei megbízás - mind azonnali, mint határidős kereskedés esetén - az alábbiak egyike vagy ezek kombinációja lehet:

- piaci áras megbízás;
- limitáras megbízás;
- stop-loss megbízás.

Piaci áras megbízás

Piaci áras megbízás esetében a befektető nem határoz meg számszerűen vételi vagy eladási árfolyamot. Ezen tranzakciónál az internetes brókercég számítógépes platformja az adott pillanatban érvényes piaci áron (illetve ahhoz közel) köti meg az adott ügyletet. A tranzakció konkrét árfolyamát azonban a befektető a megbízás pillanatában nem mindig tudja biztosan, ugyanis akár egy másodperc alatt is változhat az árfolyam.

Limitáras megbízás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Limitáras megbízás esetén a befektető pontosan meghatározza, hogy mekkora az a maximum ár, amennyiért ő hajlandó megvásárolni, illetve mekkora az a minimális ár, amennyiért hajlandó eladni az adot terméket. Ezen megbízás típus esetében természetesen előfordulhat, hogy megbízásunk nem teljesül, amennyiben vétel esetén túl alacsony, míg eladási szituációba túl magas árszintet határozunk meg.

Stop-loss megbízás

A stop-loss megbízást veszteségvágó megbízásnak is nevezik. Ennek logikája, hogy soha nem lehetünk biztosak abban, hogy helyesen mértük fel a piaci ármozgás irányát, és elképzelhető, hogy például a megvásárolt termék árfolyama csökken. A stop-loss megbízás azt jelenti, hogy a befektető már az üzletkötéskor vagy azt követően (amikor még nem tudja, hogy a tranzakció nyereséges lesz-e vagy sem) megad egy olyan árat, amelyen az online kereskedési rendszer külön utasítás nélkül is kötelezően le kell, hogy zárja az ügyletet, elkerülve ezzel a még nagyobb veszteséget.

Az ajánlatok használatán kockázat nélkül kipróbálhatja a WorldSpreads demo számla segítségével. http://www.worldspreads.hu/hu/dealing-platform/open-demo-account.aspxOktató videónkat itt találja. http://www.portfolio.hu/spread/oktatovideo.html

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?