24 °C Budapest

Idén más lesz a fesztiválszezon: bekavar az aranyár

2010. május 17. 14:02

Az Akshaya Tritiya fesztiválszezon idején, Indiában a hinduk generációk óta aranyat vásárolnak, melyről azt hiszik, gazdagságot és sikert hoz számukra. Idén azonban az egekbe szökő aranyár ezen a tradíción is változtathat.

A Hindu fesztivál Parasurama Isten születésnapján kezdődik, és a jószerencse kezdetét jelöli az évben. Az arany - mint a gazdagság és siker szimbóluma - mindig is elválaszthatatlan tartozéka volt az indiai ünnepségeknek.

Idén azonban az arany ára történelmi rekordokat döntöget, elérve a 1250 dolláros unciánkénti árat, ami több indiait arra késztetett, hogy a tradiciókkal felhagyva arany helyett olcsóbb nemesfémre, ezüstre váltson.

2000 óta az arany ára ötszörösére emelkedett, 2009-ben pedig 40 százalékkal nőtt, idén pedig a német befektetők inflációtól, illetve az EU-ban eluralkodó pénzügyi válságtól való félelme emeli az egekbe a nemesfém árát.

Indiában - a világ egyik legnagyobb aranykeresletet támasztó országában - azonban csökken a kereslet, ami az elemzők szerint akár meg is fékezheti az aranyár száguldását, de mindenképp bizonytalanságot szül az árfolyam előrejelzését illetően.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Indiában az ékszerészek évtizedek óta az aranypiac gerincét jelentették, keresleti oldalról, ami a különféle fesztiválok, valamint a tavaszi esküvőszezon idején jelentősen megdobta az árakat. Azonban tavaly, harminc év után először, az ékszerészek kevesebb aranyat vettek a befektetőknél.

Az UBS elemzői szerint idén a Akshaya Tritiya fesztivál idején mintegy 50 százalékkal kisebb lesz az arany forgalma, mint 2009-ben, köszönhetően az ékszerészek visszafogott igényének. A HDFC Bank, India egyik legnagyobb kereskedelmi bankja lesz az első bank az országban, amelyik ezüstöt fog árulni a fesztivál vendégeinek. Az ezüst ára ugyanis szintén két éves csúcspontján áll, közel 20 dolláros unciánkénti árával, azonban még mindig 60-szor olcsóbb az aranynál.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 08:30
Közös megegyezéssel véget ér a műsorvezető és az ATV együttműködése.
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?