26 °C Budapest

Készpénz helyett aranyat ad ki az automata az Emirátusokban

2010. május 14. 13:02

A piacokon tapasztalható aranyvásárlási láz adta az ötletet annak a német feltalálónak, aki a napokban állította üzembe első aranykiadó automatáját Abu Dzabi egyik legelőkelőbb szállodájában, az Emirates Palace Hotelben.


A masina egyelőre csak a helyi fizetőeszköz, a dirham ellenében működik, de már dolgoznak azon, hogy bankkártyával is fizethessenek az ügyfelek.

Emirates Palace Hotel

A vékony aranybevonattal ellátott gép egyedi érméket és 10 grammos aranylemezeket ad ki egy nyíláson keresztül. A luxusszálloda vendégeit már az első nap elbűvölte az automata, volt olyan érdeklődő, aki mindegyik érméből vásárolt egyet.

Egy ügyfél teszteli az aranyautomatát...

Thomas Geissler - a német fejlesztő - szerint nagyon jó volt az időzítés, mert akkor sikerült bemutatni a gépet, amikor a válság miatt fokozott az érdeklődés az arany iránt. A helyszín sem véletlen, azért esett a választásuk az Emirátusokra, mert a régióban talán az egyik legnagyobb a nemesfém iránti kereslet.

...amely ilyen aranyrudakat ad ki

Az automata számítógépes rendszere 10 percenként követi le az arany világpiaci árát és annak megfelelő ellenértéket kér a kis aranyrudak és az érmék vásárlóitól. Tervezik a szálloda logójával ellátott érmék bevezetését is, ami akár szuvenírként is népszerű lehet a dúsgazdag vendégek körében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?