6 °C Budapest

Az európai befektetők nem mennek messzire, minél közelebb annál jobb...

Pénzcentrum
2007. december 17. 12:56

Az európai kockázati tőke befektetők a jövőbeli befektetési lehetőségek számbavételénél nem szívesen távolodnak el otthonuktól - 23 százalékuk leginkább Közép-Kelet Európát részesíti előnyben. Ez derül ki a 2007-es Kockázati Tőke Felmérésből, amely a Deloitte Touche Tohmatsu (DTT) és az Európai Kockázati Tőke Szövetség (EVCA) támogatásával készült. A tanulmány európai, ázsiai és észak-amerikai befektetők véleményét hasonlítja össze, és úgy találja, hogy a magasabb színvonalú üzleti tranzakciók és az alacsonyabb járulékos kockázat az európai befektetőket otthonmaradásra ösztönzik.

A tanulmány rávilágít, hogy az európai kockázati tőke befektetők 51 százaléka stratégiája alapján egyértelműen viszonylagos földrajzi közelséget kíván fenntartani portfoliójával, hogy hatékonyabban tudjon együttműködni a vezetéssel. Elsősorban Közép-Kelet Európára koncentrálnak; azután következik Ausztria, Németország, Liechtenstein és Svájc; és végül az Egyesült Államok. Ez megkönnyíti a kockázati tőkések számára a helyi kultúrák megismerését, ami kulcsfontosságú lehet a befektetések sikerét illetően. Ráadásul, a külföldön befektető kockázati tőkések 48 százaléka stratégiai szövetségeket alakít ki külföldi székhelyű vállalatokkal.

"Az európai kockázati tőke befektetők elsősorban helyi befektetésekre koncentrálnak, beleértve azokat, amelyek potenciálisan globális lehetőségeket is rejtenek" - magyarázza Seres Béla, a Deloitte pénzügyi szolgáltatások üzletágának vezetője, a fúziók és felvásárlások szakértője. "Szoros kapcsolatban kívánnak lenni a helyi cégvezetéssel, hiszen a befektetési célpontokhoz való fizikai közelség és a helyi kultúra ismerete csökkenti a befektetések kockázatát."

A földrajzi közelséget előnyben részesítő európai kockázati tőke befektetők 51 százaléka rendelkezik egy-két nemzetközi befektetéssel. 24 százaléknak azonban 3-5, 12 százaléknak pedig 6-10 külföldi befektetése van, és 10 százalékuk portfoliója tartalmaz 16 vagy annál több külföldi befektetést.

A tanulmány szerint továbbá az európai válaszadók 86 százaléka azt nyilatkozta, hogy portfoliójuk legalább egy része jelentős funkciókat - gyártás, kutatás és fejlesztés, tervezés és back office - lát el azon az országon kívül is, amelyhez a vállalat maga kötődik.

Az elsődleges ok, ami az európai kockázati tőke befektetőket globális befektetésekre készteti, az a magasabb színvonalú üzletek lehetősége. Az ígéretes vállalkozásokhoz és külföldi piacokhoz pl. Kína és India (mindkettő 21%) való hozzáférés az Egyesült Államokat is vonzó terjeszkedési célponttá teszi.

A tanulmány rámutat, hogy a kockázati tőkések a szellemi tulajdonjogok védelmében látják az egyik legnagyobb problémát. Az európai kockázati tőke befektetők 59 százaléka szerint a kínai szellemi tulajdonjogok fokozott pénzügyi kockázatot jelentenek. India a második helyre került 16 százalékkal.

Helmut Schühsler, EVCA elnök hozzátette, hogy "Az európai kockázati tőke befektetők megfelelő eszközökkel rendelkeznek a globalizáció kihívásainak kezelésére, hiszen jelentős tapasztalatot szereztek az Európán belüli határokon átnyúló tranzakciók során. Az Európában fellelhető számos üzleti kultúra és nyelv az európai kockázati tőke befektetőket megfelelően felvértezi komplex világunk meghódítására, legyen az gömbölyű vagy lapos."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?