9 °C Budapest

Az európai befektetők nem mennek messzire, minél közelebb annál jobb...

Pénzcentrum
2007. december 17. 12:56

Az európai kockázati tőke befektetők a jövőbeli befektetési lehetőségek számbavételénél nem szívesen távolodnak el otthonuktól - 23 százalékuk leginkább Közép-Kelet Európát részesíti előnyben. Ez derül ki a 2007-es Kockázati Tőke Felmérésből, amely a Deloitte Touche Tohmatsu (DTT) és az Európai Kockázati Tőke Szövetség (EVCA) támogatásával készült. A tanulmány európai, ázsiai és észak-amerikai befektetők véleményét hasonlítja össze, és úgy találja, hogy a magasabb színvonalú üzleti tranzakciók és az alacsonyabb járulékos kockázat az európai befektetőket otthonmaradásra ösztönzik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tanulmány rávilágít, hogy az európai kockázati tőke befektetők 51 százaléka stratégiája alapján egyértelműen viszonylagos földrajzi közelséget kíván fenntartani portfoliójával, hogy hatékonyabban tudjon együttműködni a vezetéssel. Elsősorban Közép-Kelet Európára koncentrálnak; azután következik Ausztria, Németország, Liechtenstein és Svájc; és végül az Egyesült Államok. Ez megkönnyíti a kockázati tőkések számára a helyi kultúrák megismerését, ami kulcsfontosságú lehet a befektetések sikerét illetően. Ráadásul, a külföldön befektető kockázati tőkések 48 százaléka stratégiai szövetségeket alakít ki külföldi székhelyű vállalatokkal.

"Az európai kockázati tőke befektetők elsősorban helyi befektetésekre koncentrálnak, beleértve azokat, amelyek potenciálisan globális lehetőségeket is rejtenek" - magyarázza Seres Béla, a Deloitte pénzügyi szolgáltatások üzletágának vezetője, a fúziók és felvásárlások szakértője. "Szoros kapcsolatban kívánnak lenni a helyi cégvezetéssel, hiszen a befektetési célpontokhoz való fizikai közelség és a helyi kultúra ismerete csökkenti a befektetések kockázatát."

A földrajzi közelséget előnyben részesítő európai kockázati tőke befektetők 51 százaléka rendelkezik egy-két nemzetközi befektetéssel. 24 százaléknak azonban 3-5, 12 százaléknak pedig 6-10 külföldi befektetése van, és 10 százalékuk portfoliója tartalmaz 16 vagy annál több külföldi befektetést.

A tanulmány szerint továbbá az európai válaszadók 86 százaléka azt nyilatkozta, hogy portfoliójuk legalább egy része jelentős funkciókat - gyártás, kutatás és fejlesztés, tervezés és back office - lát el azon az országon kívül is, amelyhez a vállalat maga kötődik.

Az elsődleges ok, ami az európai kockázati tőke befektetőket globális befektetésekre készteti, az a magasabb színvonalú üzletek lehetősége. Az ígéretes vállalkozásokhoz és külföldi piacokhoz pl. Kína és India (mindkettő 21%) való hozzáférés az Egyesült Államokat is vonzó terjeszkedési célponttá teszi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tanulmány rámutat, hogy a kockázati tőkések a szellemi tulajdonjogok védelmében látják az egyik legnagyobb problémát. Az európai kockázati tőke befektetők 59 százaléka szerint a kínai szellemi tulajdonjogok fokozott pénzügyi kockázatot jelentenek. India a második helyre került 16 százalékkal.

Helmut Schühsler, EVCA elnök hozzátette, hogy "Az európai kockázati tőke befektetők megfelelő eszközökkel rendelkeznek a globalizáció kihívásainak kezelésére, hiszen jelentős tapasztalatot szereztek az Európán belüli határokon átnyúló tranzakciók során. Az Európában fellelhető számos üzleti kultúra és nyelv az európai kockázati tőke befektetőket megfelelően felvértezi komplex világunk meghódítására, legyen az gömbölyű vagy lapos."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?