4 °C Budapest

A többiek vajon miben tartják a pénzüket?

Pénzcentrum
2007. december 17. 12:00

Amiből lehet gazdálkodni Azt mindenki tudja, hogy saját pénzét hová teszi, remélhetőleg nem a padlásra, hanem választ magának valamilyen, a személyére illő megtakarítási, befektetési formát. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy például a szomszéd háztartás, vagy éppen valamelyik másik ország lakosai mit szeretnek. Az évente kétszer megjelenő, a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal Europe közös tanulmányának, a Befektetési Barométer adatainak felhasználásával megmutatjuk, mi a helyzet szomszédainknál, illetve van-e ebben változás?

Mennyit teszünk félre?

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi az, amit egyáltalán félre lehet tenni a havi fixből, hiszen ez is befolyással bír arra, hogy milyen formát választunk, amellett, hogy a kockázattűrő képesség, a befektetési időtáv, illetve az ismeretek (vagy azok hiánya) is fontos tényező.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a 10 806 fő megkérdezésével lezajlott felmérés minden esetben kizárólag a pénzügyi megtakarításokra, a pénzügyi vagyonra terjed ki, azaz például az ingatlanok kimaradnak. Ezzel kapcsolatosan nem árt figyelembe venni, hogy, mint azt Kozák Ákostól a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatójától megtudtuk, hogy a saját tulajdonú ingatlanokban lakók aránya legalább 10 százalékkal haladja meg az uniós átlagot. Ez pedig a háztartások pénzügyi vagyonára értelemszerűen befolyással bír.

A GfK Hungária 2007. első félévi Retail Banking Monitorának adatai alapján a teljes, megtakarításokkal rendelkező lakosságon belül 6 százalék azoknak az aránya, akik ingatlanban tartják pénzüket.


A régióhoz és Európához képest is kirívóan magas, 75 százalék azoknak az aránya, akik egyáltalán nem rendelkeznek valamilyen pénzügyi megtakarítással. Amerikában a legmagasabb azoknak az aránya, akiknek kevesebb mint 25 ezer euró a magánvagyona, de igen sokan, 25 százalék rendelkezik 75 ezer eurónál többel, ez az arány európai viszonylatban elenyésző.

A tavaszi kutatás során a magyar háztartások 99 százaléka rendelkezett kevesebb, mint 25 ezer euró értékű pénzügyi vagyonnal, amely teljesen illeszkedett a régiós képbe. Nyugat-Európában 88 százalékos volt ez az arány.

A GfK Hungária idei évi első félévi Retail Banking Monitorának adatai szerint a lakossági megtakarítások aránya enyhe emelkedést mutat.

Párna vagy nem párna?

Forma és tartalom

Egyértelműen igaz, hogy a magyarok között a legnépszerűbb befektetési forma a bankbetét, illetve az életbiztosítások. Ez hasonló képet mutat Európában is, igaz más arányokkal. Az Egyesült Államokban azonban egészen más a szerkezete a megtakarításoknak, melynek egyik oka - mint azt Kozák Ákos kiemelte - az, hogy az unióban az emberek stabil adó- és jóléti rendszerekhez szoktak, míg az Egyesült Államokban rugalmas rendszer alakult ki, s nem hiányzik az öngondoskodási motívum.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?