12 °C Budapest

A többiek vajon miben tartják a pénzüket?

Pénzcentrum
2007. december 17. 12:00

Amiből lehet gazdálkodni Azt mindenki tudja, hogy saját pénzét hová teszi, remélhetőleg nem a padlásra, hanem választ magának valamilyen, a személyére illő megtakarítási, befektetési formát. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy például a szomszéd háztartás, vagy éppen valamelyik másik ország lakosai mit szeretnek. Az évente kétszer megjelenő, a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal Europe közös tanulmányának, a Befektetési Barométer adatainak felhasználásával megmutatjuk, mi a helyzet szomszédainknál, illetve van-e ebben változás?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mennyit teszünk félre?

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi az, amit egyáltalán félre lehet tenni a havi fixből, hiszen ez is befolyással bír arra, hogy milyen formát választunk, amellett, hogy a kockázattűrő képesség, a befektetési időtáv, illetve az ismeretek (vagy azok hiánya) is fontos tényező.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a 10 806 fő megkérdezésével lezajlott felmérés minden esetben kizárólag a pénzügyi megtakarításokra, a pénzügyi vagyonra terjed ki, azaz például az ingatlanok kimaradnak. Ezzel kapcsolatosan nem árt figyelembe venni, hogy, mint azt Kozák Ákostól a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatójától megtudtuk, hogy a saját tulajdonú ingatlanokban lakók aránya legalább 10 százalékkal haladja meg az uniós átlagot. Ez pedig a háztartások pénzügyi vagyonára értelemszerűen befolyással bír.

A GfK Hungária 2007. első félévi Retail Banking Monitorának adatai alapján a teljes, megtakarításokkal rendelkező lakosságon belül 6 százalék azoknak az aránya, akik ingatlanban tartják pénzüket.


A régióhoz és Európához képest is kirívóan magas, 75 százalék azoknak az aránya, akik egyáltalán nem rendelkeznek valamilyen pénzügyi megtakarítással. Amerikában a legmagasabb azoknak az aránya, akiknek kevesebb mint 25 ezer euró a magánvagyona, de igen sokan, 25 százalék rendelkezik 75 ezer eurónál többel, ez az arány európai viszonylatban elenyésző.

A tavaszi kutatás során a magyar háztartások 99 százaléka rendelkezett kevesebb, mint 25 ezer euró értékű pénzügyi vagyonnal, amely teljesen illeszkedett a régiós képbe. Nyugat-Európában 88 százalékos volt ez az arány.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A GfK Hungária idei évi első félévi Retail Banking Monitorának adatai szerint a lakossági megtakarítások aránya enyhe emelkedést mutat.

Párna vagy nem párna?

Forma és tartalom

Egyértelműen igaz, hogy a magyarok között a legnépszerűbb befektetési forma a bankbetét, illetve az életbiztosítások. Ez hasonló képet mutat Európában is, igaz más arányokkal. Az Egyesült Államokban azonban egészen más a szerkezete a megtakarításoknak, melynek egyik oka - mint azt Kozák Ákos kiemelte - az, hogy az unióban az emberek stabil adó- és jóléti rendszerekhez szoktak, míg az Egyesült Államokban rugalmas rendszer alakult ki, s nem hiányzik az öngondoskodási motívum.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?