13 °C Budapest

Decemberre felpörögnek a nyugdíjszámlák

Pénzcentrum
2007. december 6. 09:45

Főleg decemberben élénkül meg a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) piaca. Az előtakarékossági támogatás érdekében sokan az év utolsó napjaiban befizetik számlájukra az ennek eléréséhez szükséges összeget. Azonban a kedvező díjszabás és az adókedvezmények ellenére a nyugdíjcélú megtakarítások ösztönzésére kialakított konstrukció eddig kevéssé váltotta be a hozzá fűzött reményeket - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ha kisebb kockázatvállalással is, de mintegy 17 ezer nyeszszámlát nyitottak eddig az OTP Bank ügyfelei, az ezekben elhelyezett összeg meghaladja a 28 milliárd forintot. Alig kevesebb, 13 ezer számlát kezel az Erste Bank és a Magyar Posta közösen, a vagyon 14 milliárd forint, az egy számlán elhelyezett összeg átlagosan egymillió forint. A Budapest Bank több mint ezer számlát és egymilliárdos állományt kezel, náluk is a garantált, illetve az alacsonyabb kockázatú befektetési alapok (kötvény, ingatlan) a legnépszerűbbek. A K&H-nál szintén lehet nyeszszámlát kötni, ezeknek a száma nem publikus, de az egy-egy számlán elhelyezett átlagos megtakarítás közel másfél millió forint. Az UniCredit Banknál eddig 2600 számla nyílt, átlagosan kétmillió forintot meghaladó öszszeggel, a kezelt állomány 42 százaléka ott is tőkegarantált alapban van. A vezető bankok közül a Raiffeisen, a CIB és a Citibank termékpalettájáról egyelőre hiányzik a nyesz, kínálja viszont több brókercég is.

A jelenlegi szabályok szerint a számlatulajdonos évente juthat adókedvezményhez, amely a befizetett összeg 30 százaléka, s az életkorától függően maximum 100-130 ezer forint lehet. (Utóbbi a 2020 előtt nyugdíjba vonulókat illeti, amennyiben teljesítenek legalább 433 ezer forintnyi befizetést.)

Az adókedvezmények optimalizálására kialakított nyugdíjcélú befektetési számlát akár 5000 forinttal is elindíthatják a takarékoskodók, az összegyűjtött megtakarítás pedig mentes lesz a kamat- és az árfolyamnyereség-adótól is. A számlán bármikor, bármekkora összeg elhelyezhető, ugyanakkor érdemes tudni, hogy a megtakarított pénzhez csak a nyugdíjba vonuláskor lehet adómentesen hozzájutni.

Az adókedvezmények mellett a termék előnye a magán-, illetve önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal szemben, hogy az ügyfél maga döntheti el, mikor és mibe fekteti a pénzét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?