6 °C Budapest

Decemberre felpörögnek a nyugdíjszámlák

Pénzcentrum
2007. december 6. 09:45

Főleg decemberben élénkül meg a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) piaca. Az előtakarékossági támogatás érdekében sokan az év utolsó napjaiban befizetik számlájukra az ennek eléréséhez szükséges összeget. Azonban a kedvező díjszabás és az adókedvezmények ellenére a nyugdíjcélú megtakarítások ösztönzésére kialakított konstrukció eddig kevéssé váltotta be a hozzá fűzött reményeket - írja a Világgazdaság.

Ha kisebb kockázatvállalással is, de mintegy 17 ezer nyeszszámlát nyitottak eddig az OTP Bank ügyfelei, az ezekben elhelyezett összeg meghaladja a 28 milliárd forintot. Alig kevesebb, 13 ezer számlát kezel az Erste Bank és a Magyar Posta közösen, a vagyon 14 milliárd forint, az egy számlán elhelyezett összeg átlagosan egymillió forint. A Budapest Bank több mint ezer számlát és egymilliárdos állományt kezel, náluk is a garantált, illetve az alacsonyabb kockázatú befektetési alapok (kötvény, ingatlan) a legnépszerűbbek. A K&H-nál szintén lehet nyeszszámlát kötni, ezeknek a száma nem publikus, de az egy-egy számlán elhelyezett átlagos megtakarítás közel másfél millió forint. Az UniCredit Banknál eddig 2600 számla nyílt, átlagosan kétmillió forintot meghaladó öszszeggel, a kezelt állomány 42 százaléka ott is tőkegarantált alapban van. A vezető bankok közül a Raiffeisen, a CIB és a Citibank termékpalettájáról egyelőre hiányzik a nyesz, kínálja viszont több brókercég is.

A jelenlegi szabályok szerint a számlatulajdonos évente juthat adókedvezményhez, amely a befizetett összeg 30 százaléka, s az életkorától függően maximum 100-130 ezer forint lehet. (Utóbbi a 2020 előtt nyugdíjba vonulókat illeti, amennyiben teljesítenek legalább 433 ezer forintnyi befizetést.)

Az adókedvezmények optimalizálására kialakított nyugdíjcélú befektetési számlát akár 5000 forinttal is elindíthatják a takarékoskodók, az összegyűjtött megtakarítás pedig mentes lesz a kamat- és az árfolyamnyereség-adótól is. A számlán bármikor, bármekkora összeg elhelyezhető, ugyanakkor érdemes tudni, hogy a megtakarított pénzhez csak a nyugdíjba vonuláskor lehet adómentesen hozzájutni.

Az adókedvezmények mellett a termék előnye a magán-, illetve önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal szemben, hogy az ügyfél maga döntheti el, mikor és mibe fekteti a pénzét.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?