11 °C Budapest

Még mindig népszerű az ingatlan, illetve pénzpiaci alap

Pénzcentrum
2007. január 31. 13:00

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) által kiadott, 2006. negyedik negyedévére vonatkozó jelentése szerint az utolsó negyedév alatt 16 új alap indult, s kettő szűnt meg. Annak ellenére, hogy az év utolsó időszakában mintegy 71 milliárd forintot vontak ki az alapokból, az éves értékesítés meghaladja az 504 milliárd forintot. Az alapok a negyedévben 62 milliárd forintot, az év során pedig 158 milliárd forintot hoztak a befektetőknek.

2006. december 31-én a BAMOSZ tagjai összesen 237 alapot kezeltek, melyekből 135 értékpapíralap, 82 garantált illetve származtatott alap, 20 pedig ingatlanalap és alapok alapja volt. Ezek döntő része nyilvános és nyíltvégű alap, a speciális alapok pedig inkább döntően zártvégűek. A zártkörű alapok száma összesen 11 (8 értékpapíralap, 3 ingatlanalap).

Az alapok által kezelt összevagyon 2006. december végén 2 540 milliárd forintot tett ki, melyből a legnagyobb szeletet az ingatlanalapok, illetve a pénzpiaci alapok hasították ki.


A kezelt vagyon 63,3 százaléka nyilvános nyíltvégű értékpapíralapokban, 22,4 százaléka nyilvános nyíltvégű ingatlanlapokban volt. A zártvégű, speciális értékpapíralapok a kezelt vagyon 9,5, a zártkörű értékpapír-és garantált alapokban 2,9 százaléka volt megtalálható. A nyilvános nyíltvégű és származtatott alapokban a vagyon 1,6, a zártkörű nyíltvégű ingatlanalapokban pedig 0,3 százalékát kezelték.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?