3 °C Budapest

Széles kínálat, nagy választék - csak győzz befektetési alapot választani!

Pénzcentrum
2007. január 29. 10:30

A hazai befektetési alapok száma már 200 felett jár, miközben az itthon is elérhető külföldi alapok száma már eléri a 150-et is. A kínálatra jellemző, hogy alig akad két egyforma alap, míg a keresleti oldalon a sok kisbefektető még az egyes alapfajták közti különbséggel sincsen tisztában - írja a Napi Gazdaság.

A kezdet kezdetén, 10 évvel ezelőtt még egyszerű volt a helyzet, a nyílt végű alapok palettáján megtalálható volt a kötvény-, a részvényalap és néhány vegyes alap. A későbbiekben, igyekeztek bővíteni a választékot, így a kötvényalapok mezőnye fokozatosan négyfelé vált. A likviditási alapok gyakorlatilag lekötött betétekbe fektetik a pénzüket, s kockázatuk, hozamuk is a betétekhez közelít.

A pénzpiaci alapokban legjellemzőbb elem a rövid futamidejű, néhány hónapos kicstárjegy. A klasszikus kötvényalapokat is két csoportra osztják, a rövid kötvényalapok 1 és 3 év közötti, a hosszúak pedig 3 év feletti átlagos futamidővel tartják papírjaikat.

A részvény- és vegyes alapok szintén két-két kategóriára oszthatóak a vásárolt részvény mennyisége alapján. Kötvénytúlsúlyos az alap, ha a vásárolt részvények száma 30 százalék alatti, kiegyensúlyozott vegyes alap, ha 30-70 százalékos. Részvénytúlsúlyos alapról van szó, ha az arány 70-90 százalék közötti, 90 százalék felett pedig tisztarészvény-alap a nevük.

Az ingatlanalapokat hajlamosak a befektetők a kelleténél biztonságosabbnak tartani. Ezek között nem lelhető fel óriási különbség, jelenleg az ingatlanforgalmazó alapok dominálnak.

Egyre gyakoribb, hogy valamelyik alap külföldi papírokat vásárol. A külföldi alapok között pedig akad olyan, amelyik a jelenlegi hazai osztályozási keretbe nehezen, vagy egyáltalán nem is sorolható be. Ilyen például az ingatlanpiaci részvényekbe fektető részvényalap, vagy a különböző árupiaccal kapcsolatos befektetések.

Egyre gyakoribbá válnak azok az alapok is, melyek teljesítményét az "abszolút hozamú" (azaz total return) szemlélet határozza meg. Ez azt jelenti, hogy minden körülmények között pozitív teljesítmény elérésére törekszenek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?