Széles kínálat, nagy választék - csak győzz befektetési alapot választani!

Pénzcentrum
2007. január 29. 10:30

A hazai befektetési alapok száma már 200 felett jár, miközben az itthon is elérhető külföldi alapok száma már eléri a 150-et is. A kínálatra jellemző, hogy alig akad két egyforma alap, míg a keresleti oldalon a sok kisbefektető még az egyes alapfajták közti különbséggel sincsen tisztában - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kezdet kezdetén, 10 évvel ezelőtt még egyszerű volt a helyzet, a nyílt végű alapok palettáján megtalálható volt a kötvény-, a részvényalap és néhány vegyes alap. A későbbiekben, igyekeztek bővíteni a választékot, így a kötvényalapok mezőnye fokozatosan négyfelé vált. A likviditási alapok gyakorlatilag lekötött betétekbe fektetik a pénzüket, s kockázatuk, hozamuk is a betétekhez közelít.

A pénzpiaci alapokban legjellemzőbb elem a rövid futamidejű, néhány hónapos kicstárjegy. A klasszikus kötvényalapokat is két csoportra osztják, a rövid kötvényalapok 1 és 3 év közötti, a hosszúak pedig 3 év feletti átlagos futamidővel tartják papírjaikat.

A részvény- és vegyes alapok szintén két-két kategóriára oszthatóak a vásárolt részvény mennyisége alapján. Kötvénytúlsúlyos az alap, ha a vásárolt részvények száma 30 százalék alatti, kiegyensúlyozott vegyes alap, ha 30-70 százalékos. Részvénytúlsúlyos alapról van szó, ha az arány 70-90 százalék közötti, 90 százalék felett pedig tisztarészvény-alap a nevük.

Az ingatlanalapokat hajlamosak a befektetők a kelleténél biztonságosabbnak tartani. Ezek között nem lelhető fel óriási különbség, jelenleg az ingatlanforgalmazó alapok dominálnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyre gyakoribb, hogy valamelyik alap külföldi papírokat vásárol. A külföldi alapok között pedig akad olyan, amelyik a jelenlegi hazai osztályozási keretbe nehezen, vagy egyáltalán nem is sorolható be. Ilyen például az ingatlanpiaci részvényekbe fektető részvényalap, vagy a különböző árupiaccal kapcsolatos befektetések.

Egyre gyakoribbá válnak azok az alapok is, melyek teljesítményét az "abszolút hozamú" (azaz total return) szemlélet határozza meg. Ez azt jelenti, hogy minden körülmények között pozitív teljesítmény elérésére törekszenek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07