16 °C Budapest

Tovább apad az alapok vagyona

Pénzcentrum
2006. december 7. 13:00

Novemberben folytatódott a tőkekivonás a hazai alpokból, a hónap nyertesei az euróövezeti pénzpiaci és a származtatott alapok - áll a BAMOSZ havi jelentésében.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,4 %-kal csökkent novemberben, és 2.531 milliárd forintot tett ki a hónap végén

Az alapok összvagyonának 64 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma nem változott, vagyonuk 0,5 %-kal csökkent. A 15 milliárd forintos visszaváltás mellett közel 7 milliárd forint volt a hozamok vagyonnövelő hatása. A 7 zártkörű értékpapíralap vagyona 2,6 %-kal nőtt, ennek oka elsősorban a 565 millió forint új befektetés mellett a zártkörű garantált és részvényalapok teljesítménye volt.

Az ingatlanalapok száma nem változott, a 20 alap vagyona a hónap során 1,1 %-kal, november végére 590 milliárd forintra csökkent, arányuk így az összvagyon 23,3 %-a. A 10 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,6 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. Ismét a hazai ingatlan alapok alapjai diktálták a visszaesést, ezek a hónapban 1,1 %-kal csökkentek, vagyonuk így 110 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok azonban nettó vagyonban - azaz a hazai ingatlanalapok alapjai miatti duplikációt leszámítva - is a második legnagyobb kategóriát jelentik.

A hónapban két új garantált alap indult, egy pedig a futamidő végével megszűnt, a 65 nyilvános garantált alap összvagyona a hónap végén 0,2 %-os bővülés után 248 milliárd forint volt, ez az összvagyon 9,8 %-a.

A származtatott alapok száma nem változott, a 11 alap vagyona a hónap során a leggyorsabb, 9,1 %-os bővülést követően 17 milliárd forint volt. A hónap során 1,2 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok 230 millió forinttal növelték a vagyont.

A hónap során 30-ra nőtt a nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alapok vagyona novemberben 0,6 %-kal nőtt (az átsorolás hatását nem tekintve 0,5 %-kal csökkent a vagyon), és a hónap végén meghaladta a 789 milliárd forintot. A hónap során a pénzpiaci alapokból 5,8 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a hozamok 3,3 milliárd forinttal növelték a vagyont.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Lassuló ütemben, de tovább csökkent a kötvényalapok vagyona novemberben is, amit erősített a két alap átsorolása is. A 27 alap összvagyona a hónap végén 4,2 %-os csökkenés után (az átsorolás hatása nélkül 1,2 %) 279 milliárd forint volt. Lassult a tőkekivonás is, a hónapban 7,4 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a hozamok összességében 2,3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

A 35 részvényalap vagyona 0,4 %-kal nőtt, november végén 291 milliárd forintot tett ki. A hónapban 1 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, míg a hozamok 85 millióval növelték a vagyont. Leggyorsabban az ázsiai és az közép-kelet európai részvénytúlsúlyos alapok nőttek.

A 22 vegyes alap vagyona novemberben 2 %-kal csökkent, a hónap végén 167 milliárd forint volt. A hónap során 4,1 milliárd forintot vontak ki az alapokból, míg a hozamok 660 millió forinttal növelték a vagyont.

A 10 egyéb alap vagyona 2,1 %-kal bővült, a hónap végén az alapok vagyona meghaladta a 80 milliárd forintot. Az alapokba több mint 1 milliárd forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 580 millió forint volt köszönhető.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?