Tovább apad az alapok vagyona

Pénzcentrum
2006. december 7. 13:00

Novemberben folytatódott a tőkekivonás a hazai alpokból, a hónap nyertesei az euróövezeti pénzpiaci és a származtatott alapok - áll a BAMOSZ havi jelentésében.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,4 %-kal csökkent novemberben, és 2.531 milliárd forintot tett ki a hónap végén

Az alapok összvagyonának 64 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma nem változott, vagyonuk 0,5 %-kal csökkent. A 15 milliárd forintos visszaváltás mellett közel 7 milliárd forint volt a hozamok vagyonnövelő hatása. A 7 zártkörű értékpapíralap vagyona 2,6 %-kal nőtt, ennek oka elsősorban a 565 millió forint új befektetés mellett a zártkörű garantált és részvényalapok teljesítménye volt.

Az ingatlanalapok száma nem változott, a 20 alap vagyona a hónap során 1,1 %-kal, november végére 590 milliárd forintra csökkent, arányuk így az összvagyon 23,3 %-a. A 10 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,6 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. Ismét a hazai ingatlan alapok alapjai diktálták a visszaesést, ezek a hónapban 1,1 %-kal csökkentek, vagyonuk így 110 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok azonban nettó vagyonban - azaz a hazai ingatlanalapok alapjai miatti duplikációt leszámítva - is a második legnagyobb kategóriát jelentik.

A hónapban két új garantált alap indult, egy pedig a futamidő végével megszűnt, a 65 nyilvános garantált alap összvagyona a hónap végén 0,2 %-os bővülés után 248 milliárd forint volt, ez az összvagyon 9,8 %-a.

A származtatott alapok száma nem változott, a 11 alap vagyona a hónap során a leggyorsabb, 9,1 %-os bővülést követően 17 milliárd forint volt. A hónap során 1,2 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok 230 millió forinttal növelték a vagyont.

A hónap során 30-ra nőtt a nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alapok vagyona novemberben 0,6 %-kal nőtt (az átsorolás hatását nem tekintve 0,5 %-kal csökkent a vagyon), és a hónap végén meghaladta a 789 milliárd forintot. A hónap során a pénzpiaci alapokból 5,8 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a hozamok 3,3 milliárd forinttal növelték a vagyont.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lassuló ütemben, de tovább csökkent a kötvényalapok vagyona novemberben is, amit erősített a két alap átsorolása is. A 27 alap összvagyona a hónap végén 4,2 %-os csökkenés után (az átsorolás hatása nélkül 1,2 %) 279 milliárd forint volt. Lassult a tőkekivonás is, a hónapban 7,4 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a hozamok összességében 2,3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

A 35 részvényalap vagyona 0,4 %-kal nőtt, november végén 291 milliárd forintot tett ki. A hónapban 1 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, míg a hozamok 85 millióval növelték a vagyont. Leggyorsabban az ázsiai és az közép-kelet európai részvénytúlsúlyos alapok nőttek.

A 22 vegyes alap vagyona novemberben 2 %-kal csökkent, a hónap végén 167 milliárd forint volt. A hónap során 4,1 milliárd forintot vontak ki az alapokból, míg a hozamok 660 millió forinttal növelték a vagyont.

A 10 egyéb alap vagyona 2,1 %-kal bővült, a hónap végén az alapok vagyona meghaladta a 80 milliárd forintot. Az alapokba több mint 1 milliárd forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 580 millió forint volt köszönhető.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20