26 °C Budapest

Tovább apad az alapok vagyona

Pénzcentrum
2006. december 7. 13:00

Novemberben folytatódott a tőkekivonás a hazai alpokból, a hónap nyertesei az euróövezeti pénzpiaci és a származtatott alapok - áll a BAMOSZ havi jelentésében.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,4 %-kal csökkent novemberben, és 2.531 milliárd forintot tett ki a hónap végén

Az alapok összvagyonának 64 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma nem változott, vagyonuk 0,5 %-kal csökkent. A 15 milliárd forintos visszaváltás mellett közel 7 milliárd forint volt a hozamok vagyonnövelő hatása. A 7 zártkörű értékpapíralap vagyona 2,6 %-kal nőtt, ennek oka elsősorban a 565 millió forint új befektetés mellett a zártkörű garantált és részvényalapok teljesítménye volt.

Az ingatlanalapok száma nem változott, a 20 alap vagyona a hónap során 1,1 %-kal, november végére 590 milliárd forintra csökkent, arányuk így az összvagyon 23,3 %-a. A 10 milliárd forintos tőkekivonás mellett az alapok teljesítménye 3,6 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. Ismét a hazai ingatlan alapok alapjai diktálták a visszaesést, ezek a hónapban 1,1 %-kal csökkentek, vagyonuk így 110 milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanalapok azonban nettó vagyonban - azaz a hazai ingatlanalapok alapjai miatti duplikációt leszámítva - is a második legnagyobb kategóriát jelentik.

A hónapban két új garantált alap indult, egy pedig a futamidő végével megszűnt, a 65 nyilvános garantált alap összvagyona a hónap végén 0,2 %-os bővülés után 248 milliárd forint volt, ez az összvagyon 9,8 %-a.

A származtatott alapok száma nem változott, a 11 alap vagyona a hónap során a leggyorsabb, 9,1 %-os bővülést követően 17 milliárd forint volt. A hónap során 1,2 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok 230 millió forinttal növelték a vagyont.

A hónap során 30-ra nőtt a nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alapok vagyona novemberben 0,6 %-kal nőtt (az átsorolás hatását nem tekintve 0,5 %-kal csökkent a vagyon), és a hónap végén meghaladta a 789 milliárd forintot. A hónap során a pénzpiaci alapokból 5,8 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a hozamok 3,3 milliárd forinttal növelték a vagyont.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lassuló ütemben, de tovább csökkent a kötvényalapok vagyona novemberben is, amit erősített a két alap átsorolása is. A 27 alap összvagyona a hónap végén 4,2 %-os csökkenés után (az átsorolás hatása nélkül 1,2 %) 279 milliárd forint volt. Lassult a tőkekivonás is, a hónapban 7,4 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, míg a hozamok összességében 2,3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

A 35 részvényalap vagyona 0,4 %-kal nőtt, november végén 291 milliárd forintot tett ki. A hónapban 1 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, míg a hozamok 85 millióval növelték a vagyont. Leggyorsabban az ázsiai és az közép-kelet európai részvénytúlsúlyos alapok nőttek.

A 22 vegyes alap vagyona novemberben 2 %-kal csökkent, a hónap végén 167 milliárd forint volt. A hónap során 4,1 milliárd forintot vontak ki az alapokból, míg a hozamok 660 millió forinttal növelték a vagyont.

A 10 egyéb alap vagyona 2,1 %-kal bővült, a hónap végén az alapok vagyona meghaladta a 80 milliárd forintot. Az alapokba több mint 1 milliárd forintnyi új befektetés történt, míg a teljesítményeknek 580 millió forint volt köszönhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm