12 °C Budapest

Földosztás, már cégeknek is

Pénzcentrum
2006. október 11. 10:30

A nemzeti földalapról (nfa) szóló törvény módosításával gyorsítaná az állami termőföldeladásokat a parlament szocialista frakciójának mezőgazdasági munkacsoportja.

A nemzeti földalapról (nfa) szóló törvény módosításával gyorsítaná az állami termőföldeladásokat a parlament szocialista frakciójának mezőgazdasági munkacsoportja - írja a Világgazdaság.

A még kidolgozás alatt álló koncepció célja, hogy minél hamarabb földhöz jussanak azok az agrártermelők, akik bővíteni szeretnék területeiket. A változtatások nyomán nagyobb eséllyel vehetnének földet az állami területeket bérlő több ezer cégben tulajdonos magánszemélyek.

A mai tftv.-szabályok a haszonbérlő természetes személyeket és a földhasználó jogi személyek (társas vállalkozások) helyben lakó tagjait, részvényeseit állítják az elővásárlási rangsor első helyére. Ők megelőzik a többi földtulajdonost ("helyben lakó szomszédot", más "helyben lakót") a sorrendben. Jogi személyek földszerzését az érvényben lévő földtörvényi szabályozás továbbra is tiltja.

Az MSZP-s tervek szerint az állami földek értékesítésekor az elővásárlási kedvezmények a jogi személyek azon tulajdonosait is megilletnék, akik nem helyben laknak. Így a környező településeken élő tagok, részvényesek is megvehetnék a cégük által használt nfa-s területeket. A szocialista képviselők emellett az elővételi jogosítványokat arra az esetre is kiterjesztenék, amikor az állami földet bérlő cégek tulajdonosai között is vannak jogi személyek: ez utóbbiak tagjai és részvényesei is elővásárlási lehetőséget kapnának más gazdálkodókkal szemben.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A szocialista módosítási tervek célja, hogy az agrárgazdasági szereplők működőképessége javuljon, és a föld nélküli állattenyésztő vállalkozások biztos területekhez juthassanak. Ennek egyik kézenfekvő módja, hogy a tulajdonos természetes személyek megveszik az állami földeket, majd bérbe adják a saját cégüknek. Ágazati szakértők szerint a változtatások túlságosan kiszélesítenék a kedvezményezettek körét.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?