16 °C Budapest

Legalizált zsebszerződések

Pénzcentrum
2006. június 12. 11:00

Még az idén a parlament elé kerülhet az egyik nagy gazdaszervezet javaslata, miszerint lehetővé tennék a cégeknek is a földvásárlást. Ez azonban kiskaput nyitna a külföldiek földvásárlása előtt - írja a Magyar Hírlap.

Még az idén a parlament elé kerülhet az egyik nagy gazdaszervezet javaslata, miszerint lehetővé tennék a cégeknek is a földvásárlást. Ez azonban kiskaput nyitna a külföldiek földvásárlása előtt - írja a Magyar Hírlap.

Szakértők becslése szerint a termőföld két-három év alatt elért két-háromszoros árnövekedése miatt évi harminc-negyven százalékos hozamot is adhat. Ezért könnyen érthető, hogy a hazai gazdaszervezetek is tüzet nyitottak egymásra, hogy kinek a kezében legyen a föld.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) vezetői az egyéni gazdálkodók kezében látnák szívesen a nagy hasznot ígérő földeket. Ennek érdekében kedvezményes hitelt adnának nekik a magán- és állami tulajdonú földek megvételére, és tovább szigorítanák a külföldiekre vonatkozó szabályokat. Eközben a hollandok például már hivatalosan is itt vannak, erről Gráf József agrárminiszter is említést tett múlt heti parlamenti meghallgatásán.

A hatályos jogszabályok szerint kizárólag magyar magánszemélyek, valamint legalább három éve hazánkban élő, folyamatosan mezőgazdasági tevékenységet folytató külföldi magánszemélyek vásárolhatnak hazánkban termőföldet, legfeljebb háromszáz hektárig.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (Mosz) viszont a társas vállalkozásoknak is jogot adna földszerzésre. A társas vállalkozásoknak azért kellene lehetőséget teremteni a földtulajdonszerzésre, mert az új kormány programjában szereplő állattenyésztés fellendítése csak akkor lehetséges, ha a társas vállalkozások is földhöz juthatnak. Ez megnyithatna egy másik jogi kiskaput a külföldieknek, hiszen nem világos, hogy mindez vonatkozna-e a külföldi többségi tulajdonban lévő társaságokra is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?