5 °C Budapest

Mindenki a másét használja

Pénzcentrum
2006. március 30. 10:45

Magyarországon a termőföldkészletek aránytalanul nagy része van az agrárágazathoz nem kötődő tulajdonosok kezében, beleértve az állami tulajdont is. Ezért, a következő kormánynak javaslatcsomagot nyújt be az agrárium helyzetéről a MOSZ - írja mai számában a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége egyik párttal sem köt szövetséget azaz politikailag neutrális semleges. Ugyanakkor mindenkivel törekszik a párbeszédre - mondta Nagy Tamás elnök. A szervezet javaslatcsomagot állított össze a következő kormányzati időszakra és ezt az anyagot vitatják meg a jelenlevő pártok képviselőivel egy kibővített elnökségi ülés keretében. A dokumentum egyik fontos eleme a termőfölddel kapcsolatos rész, de vonatkoznak javaslatok a foglalkoztatás elősegítésére és a piac élénkítésre is.
Kiemelve a termőföldet, a MOSZ javaslatának lényege, hogy a jövőben az élvezzen elsőbbséget a vásárláskor, aki hivatásszerűen dolgozik a földdel. A MOSZ ideérti a társas vállalkozásokat is, amelyek jelenleg ki vannak zárva a termőföldvásárlásból. Eddig az SZDSZ képviselője Gombos András szólt hozzá a javaslatokhoz és elmondta, hogy egyetértenek és támogatják a MOSZ termőföld-tulajdonjogára vonatkozó javaslatát, és támogatják a gépszövetkezeteket is, amelyek a kisebb vállalkozások számára jelentenének megoldást.

Az MDF véleményét Raskó György tolmácsolta és úgy vélte a következő években a hazai piacon élesedni fog a versen, ebben csak akkor lehet sikeresen részt venni, ha a magyar társadalom, az érdekképviselet és a politika békét köt, azaz meg lesz agrárbéke Magyarországon.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG