6 °C Budapest

Földvásárt tart a kormány

Pénzcentrum
2006. október 3. 15:00

Pénzhiány állt elő az agrártárca fennhatósága alá tartozó nemzeti földalapkezelő szervezetnél (NFA), ezért felgyorsítja az állami termőföldek privatizációját a kormányzat - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Idén az eddig kiírt pályázatokon kívül további nyolcezer hektár eladása várható, ezek között háromszáz hektáros birtokokat is dobra vernek. Az agrártárca belső előterjesztése az értékesítésből 3,2 milliárd forint bevétellel számol, amit az NFA idén várható 3,5 milliárd forintos hiányának fedezésére fordítanak.

A földművelésügyi minisztérium a privatizáció felgyorsítása érdekében az NFA-ról rendelkező törvény módosítását is tervezi, mely az eladások során előnyöket nyújtana az állami földek jelenlegi bérlőinek. A pénzhiány miatt a tavaszi választási kampány során indított földért életjáradékot program negyedik ütemének felfüggesztése is várható. Szakemberek szerint a szaktárca intézkedése háttérbe szorítja a családi gazdaságokat, és tovább segíti a nagyüzemeket.

E döntésnél valószínűleg nagyobb felháborodást vált ki a gazdákból, hogy az agrárkormányzat értékesíteni kívánja a nagyobb egybefüggő állami földeket, a törvény által biztosított elővásárlási jognak köszönhetően elsősorban a mostani bérlőknek. Jelenleg 300 hektár feletti nagyságú termőföldet 204 különböző társaság bérel a magyar államtól, összesen 365 723 hektárnyi területen. E földekből - a törvényi korlátozások miatt - 300 hektáros egységeket kíván értékesíteni a szaktárca.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?