4 °C Budapest

76 százalékkal nőtt az alapok vagyona

Pénzcentrum
2005. október 27. 16:16

A befektetési alapok vagyona 2005 első kilenc hónapjában 76 százalékkal nőtt; a befektetők ez idő alatt több mint 680 milliárd forintot helyeztek el az alapokban - közölte a Bamosz.

A befektetési alapok vagyona 2005 első kilenc hónapjában 76 százalékkal nőtt; a befektetők ez idő alatt több mint 680 milliárd forintot helyeztek el az alapokban - közölte a Bamosz csütörtökön.
A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) összesítése szerint az idei harmadik negyedévben 21 százalékkal, közel 267 milliárd forinttal nőtt a tagok által kezelt alapok összvagyona. Az első negyedévben 28 százalékos, a második negyedévben 14 százalékos volt a vagyongyarapodás
A Bamosz-tagok szeptember végén összesen 157 alapot kezeltek, amelyek összvagyona 1876 milliárd forint volt. Az év során 20 új befektetési alap indult.

forrás: BAMOSZ
A legnagyobb csoportot alkotó kötvényalapokban szeptember végén 690 milliárd forint volt. A kötvényalapok vagyona a harmadik negyedévben 27 százalékkal bővült, jelentősen meghaladva a pénzpiaci alapok negyedéves növekedését. Míg az év első felében a pénzpiaci alapok több mint másfélszer gyorsabban bővültek, mint a kötvényalapok, és az oda érkező friss tőke is több mint másfélszerese volt a kötvényalapokba történt új befektetéseknek, addig a harmadik negyedévben megfordult a helyzet, és a befektetők a hosszabb lejáratokat kezdték keresni.
A második legnagyobb csoportot képviselő pénzpiaci alapok vagyona a harmadik negyedévben 11 százalékkal, míg év eleje óta 62,6 százalékkal gyarapodott, így 586 milliárd forintot tett ki szeptember 30-án.
A részvényalapok eszközértéke szeptember végén 151 milliárd forintot tett ki. A harmadik negyedéves vagyonnövekményük 25,3 százalékos volt, ami harmadrészt az új befektetéseknek köszönhető, többségében azonban az alapok hozamának hatása. Az év eleje óta 59 százalékkal nőtt a részvényalapok vagyona, és több mint 22 milliárd forint friss tőke mellett 34 milliárd forintnyi hozamot realizáltak.
A vegyes alapok vagyona a harmadik negyedévben 86 százalékkal 55,5 milliárd forintra emelkedett. A több mint 25 milliárd forintos növekményből 23 milliárd forintnyi volt a friss tőke, míg közel 2,5 milliárd az alapok hozama. A vegyes alapokba kilenc hónap alatt befektetett új tőke meghaladta a 40 milliárd forintot, ez idő alatt a vagyon megötszöröződött.
Az ingatlanalapok szeptember végén már több mint 268 milliárd forintot kezeltek. Az év eleje óta az ingatlanalapok vagyona 169 százalékkal nőtt.
(forrás: BAMOSZ, MTI)
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 09:50
A kormánypárti médiaholdinghoz tartozó bulvárlap közleményben ismerte el, hogy egy családon belüli e...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Holdblog  |  2023. november 28. 06:44
Pont két éve ajánlottuk olvasóink figyelmébe Morgan Housel A pénz pszichológiája című könyvét. Úgy l...
Kiszámoló  |  2023. november 26. 16:36
Az amerikaiak 24%-a úgy megy neki az ünnepi vásárlásoknak, hogy még van adóssága a tavalyi karácsony...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem