6 °C Budapest

Szégyenlista elején Magyarország: kevés rosszabb van a hazai börtönöknél

2019. szeptember 3. 17:28

Kevés helyen rosszabb a börtönhelyzet, mint nálunk: például nem sok európai országban zsúfoltabbak az intézmények, mint nálunk. A statisztikák szerint csaknem 20 százalékkal tartanak fogva több rabot, mint ahány férőhely van a hazai börtönökben. A probléma kontinentálisnak mondható, számos országban leterheltek a BV-intézmények, vagy már nagyon a kapacitások határait súrolják.

Rengeteg európai országban jelent gondot a börtönök zsúfoltsága: ráadásul mi magyarok eléggé elkeserítő helyen állunk a kontinentális összesítésben - ebben európai 60 ország eredményeit hasonlították össze. Ugyanis egy szakportál friss listája szerint a hazai börtönök a harmadik legzsúfoltabbak Európában: nálunk 118,3 százalékos a telítettség (tehát majdnem ötödével több embert tartanak fogva, mint a maximális kapacitás). Ráadásul nem is vagyunk olyan messze a szégyenlista elejétől, Olaszországban például 119,9 százalékos a leterheltség, Észak-Macedóniában pedig 22,3 százalékkal van több rab, mint ahány férőhely van.

Az európai rangsorból kivehető, hogy a zsúfoltság elég nagy probléma az öreg kontinensen: 15 országban üzemelnek 100 százalékos kihasználtság felett a büntetés-végrehajtási intézmények. 90 százalék fölötti telítettséget pedig 32 európai országból jelentettek az illetékes szervek.

Ellenben 21 országban még a kapacitások 80 százalékát sem használják ki. Kiderült, hogy Európában Andorrában a legszellősebbek a börtönök (azaz az az egy, amely az országban található), itt csak 31 százalékos a helykihasználtség, de Monaco sem sokkal marad el a maga 34 százalékával - itt is csak egy intézmény van. Illetve a Feröer-szigeteken 42,9 százalékos a kihasználtság, ugyanakkor a Dániához tartozó szigeten konkrétan nincs is börtön: csak egy 12 személyes cella azoknak, akiket rövidebb ideig tartó büntetésre ítéltek. A komolyabb bűnözőket Dániába szállítják.

A börtön ablakába soha nem süt be a nap!

Azt is vizsgálták, hogy hány fogvatartott jut 100 ezer főre, ebben az összesítésben azért jobbak vagyunk: Magyarországon 173 elítélt jut ennyi lakosra, amellyel az összesítés 15. helyén vagyunk. Ezt a listát Ororszország vezeti, 375 sittes jut 100 ezer főre, őket Fehéroroszország (343/100 ezer lakos) és Törökország (318 fő/100 ezer lakos) követi.

Érdekesség, hogy miközben pár százezerrel vannak többen nálunk, a csehek sokkal előrébb végeztek, mint mi ebben az összesítésben: 8.-ak, 202 elítélt jut 100 ezer lakosra. Sőt, a lengyeleknél (196/100 ezer fő) és a szlovákoknál (193/100 ezer lakos) is kevesebb elítélt jut a magyarokra.

Ugyanakkor a régióból jól teljesített Szlovénia, ahol csak 64 börtönbüntetését töltő jut 100 ezer lakosra, illetve Horvátország sem sokkal rosszabb a helyzet, ahol 78 elítélt jut egyanennyi lakosra.

Az évek tovaszállnak, mint egy múló pillanat

Ha megnézzük az ítéletek súlyosságát, kiderül, hogy a hazai elítéltek több mint felét legalább 3 évre varrták be a dutyiba. A BVOP legutóbb kiadott, 2018/1-es börtönstatisztikai szemléje szerint ugyanis a hazai elítéltek 56,9 százaléka több mint 3 évet kapott. Sőt, a legnagyobb csoportot (25,61%) 5 és 10 évnyi fogságra ítélték. A második legnagyobb csoport a 3-5 évre ítéletké volt 2017 utolsó napján, ők adták ki az összes fogvatartott 18,94 százalékát.

Nagypályás bűnözőkből 1613 ült a magyar börtönökben (11,94%), őket 10, vagy több évnyi szabadságvesztésre ítélték. 54 ember pedig biztosan a börtönben fog meghalni, ennyi tényleges életfogytiglanost regisztráltak a hatóságok - az összes elítélt 0,4 százaléka alkotja ezt a csoportot.

Az is kiderült a BVOP adataiból, hogy viszonylag kevés embert csuknak le egy évnél kevesebb időre: az elítéltek alig több mint 9 százaléka szabadulhat 12 hónapon belül.

Csak a szívem szomorú, ha rád gondolok én

A World Prison Brief a nemek arányáról is vezet statisztikákat, így adta magát, hogy megnézzük, ebben a tekintetben hogy áll Magyarország a többi európai országhoz képest. Bár hazánkban csupán a foglyok 7,4 százaléka nő, így is a tizedik helyen állunk a szervezet 60-as listáján.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Andorrában az elítéltek 11,1 százaléka nő, nem sokkal marad el ettől Fehéroroszország sem (10,5%) és Málta sem (10,4%). Meglepően sok, 8 százaléknyi a női elítéltek aránya a cseheknél, rajtuk kívül még a szlovákok előznek minket a régióban 7,6 százalékkal.

Az osztrákoknál csupán a rabok 6,1 százaléka nő, Szlovéniában 5,9 százalék, a románoknál 4,5 százalék, Lengyelországban 4,4 százalékos ez az arány. A bolgároknál még kisebb arányban vannak nők a börtönökben, csak 3,2 százaléknyian.

Feröeren, San Marinóban és Liechtensteinben pedig konkrétan 0 százalékos a nők aránya.

Welcome to Jurassic Park

Nem elég, hogy zsúfoltak a magyar börtönök, még a körülmények sem a legjobbak: nyáron Kadlót Ezsébet, a Magyar Kriminológiai Társaság főtitkára beszélt arról, hogy elmondta, komoly gondok vannak sok intézményben.

Vannak bv-intézetek, ahol egy-egy szintet már csak "Jurassic Parknak" vagy "Mordornak" hívnak a fogvatartottak, annyira borzalmas a helyzet

- ismertette a szakértő, majd pedig a zsúfoltság okait taglalta.

Olyan helyeken, ahol eddig hat fő volt az általános, elkezdték kialakítani a hét-nyolc fős zárkákat. Közben folyamatosak a bántalmazások, zsarolások, élősködések, sok fogvatartott fél, mert a cellájában sincs biztonságban. Bármi megtörténhet, és az őr nem szegül szembe a rabokkal. Én sem tenném 160 ezer nettóért

- fogalmazott, majd hozzátette, tud olyan börtönről, ahol egy hétvégén hat felügyelő vigyázott 1500 fogvatartottra.

Nem is csoda hát, hogy szinte hétről-hétre belefutunk olyan hirdetésekben, melyben valamelyik börtön őröket toboroz. Legutóbb például novemberben írtunk arról, hogy bruttó 230 ezres kezdőfizetésért keresnek körlet és biztonsági felügyelőt a Márianosztrai Fegyház és Börtönbe. Ahol a főbb feladatok közé tartozik a fogvatartottak őrzése, felügyelete, ellenőrzése, kísérése, munkáltatásának biztosítása.

Ugyanebbe a börtönbe akkor kerestek egyébként börtönorvost, osztályvezetői szakorvosi beosztásba is. Mindezért cserébe 541 ezer forintos havi bért, cafetériát, utazási költségtérítést, szükség szerint szolgálati lakást kínálnak. A munkarend hivatali nyolcórás.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem