25 °C Budapest
Ezt sokan nem merik meglépni a munkahelyükön: pedig mindenkinek jár

Ezt sokan nem merik meglépni a munkahelyükön: pedig mindenkinek jár

2019. július 19. 11:08

A fokozódó munkaerőhiány miatt manapság már nyáron sem húzza be a féket a piac: nincs megállás, pörögnek az állások, a cégek aktívan keresik a munkaerőt. Erős nyárnak ígérkezik az idei is. Korábban talán valós félelem lehetett álláskeresői oldalról, hogy a nyári munkába állással kezdődő - jellemzően 3 hónapos - próbaidő keresztülhúzza a nyaralási elképzeléseket, a tudatosabb cégek a jó munkaerő megszerzése érdekében ma már flexibilisek ebben a kérdésben is.

Jelentősen nőtt az álláskeresők száma 2019 második negyedévében az elmúlt év ugyanezen időszakához képest: a jelentkezők számában 10 százalékos bővülés tapasztalható, míg a beadott pályázatok száma 15 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Mindebből az is kirajzolódik, hogy a munkát keresők immár jellemzően több állásra adnak le jelentkezést, mint korábban.

Érik a dinnyeszezon?

De mi a helyzet a nyári hónapokban? Aki éppen két munkahely között van, annak érdemes nyáron pályázni, vagy várja meg inkább a szeptembert?  "A turizmus/vendéglátás szektor mindig nagy munkerőigénnyel jelentkezik ebben az időszakban, ezt most sincs máshogyan. Ugyanakkor korábban jellemző volt a visszaesés a hirdető cégek és meghirdetett állások számában a többi kategóriában, mostanra viszont a nyári hónapok is rendkívül erősnek számítanak szinte mindenhol.

Az elmúlt években megfigyelhető az a trend, hogy az álláspiac dinamikája nyáron sem mérséklődik jelentősen, a cégek ilyenkor is aktívan keresik az új munkaerőt. 2018-ban a nyári hónapokban feltöltött hirdetések száma több mint 10 százalékkal növekedett az előző évhez képest. Az eddigi számokat látva idén is erős nyarunk lesz

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője. Hasonló tapasztalatokról számol be Lukács Beáta, a SimpleJob alapítója is: "Sokan ilyenkor kerülnek az álláskeresői piacra, most végeztek az iskolával, és egy kis pihenés után érdemes nekiállni állást keresni. Színes és változatos ilyenkor a kínálat, mindenki megtalálja a személyiségéhez valót. Ha mondjuk a nyarat inkább egy szezonális munkával kezdené, és csak utána állna be komolyabb pozíciókba, abból most sokkal nagyobb a kínálat. 

Ami ilyenkor nagy számban megtalálható a turizmusban a recepciós, a londíner, a sofőr állások, a vendéglátásban a fagyipultos, felszolgáló, szakács, pohárszedő az abszolút sláger, és ne felejtsük el a szezonális munkákat, ahol az élmény- és kalandparkok, a strandok, fürdők rengeteg ajánlatot nyújtanak a nyári szezonra. Ha pedig még tanulói jogviszonya van valakinek, akkor a lehetőségek végeláthatatlanok. Ott az abszolút jelentkezési rekord mindig a fesztivál munkákra van."

Új idők, régi félelmek

Az előrelátó cégek már terveznek a szeptemberi hajrára és szeretik idejében kiválasztani az új munkaerőt, így érdemes mindenképp figyelni a hirdetéseket. A jelentkezési és kiválasztási folyamat ilyenkor - a szabadságolások miatt - jellemzően elnyúlik, ezzel érdemes számolni. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban talán valós félelem lehetett álláskeresői oldalról, hogy a nyári munkába állással kezdődő - jellemzően 3 hónapos - próbaidő keresztülhúzza a nyaralási elképzeléseket.

Ám a Profession.hu szakembere szerint ma már a tudatosabb cégek a jó munkaerő megszerzése érdekében flexibilisek ebben a kérdésben.

Tehát mindenképpen előny nyáron munkát keresni, még annak is, aki nem a hagyományos keretek között helyezkedne el, hiszen ilyenkor megnövekszik a részmunkaidős állásajánlatok száma is: könnyebb bekerülni, ha több emberre van szükség.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35