Ezt sokan nem merik meglépni a munkahelyükön: pedig mindenkinek jár

Ezt sokan nem merik meglépni a munkahelyükön: pedig mindenkinek jár

2019. július 19. 11:08

A fokozódó munkaerőhiány miatt manapság már nyáron sem húzza be a féket a piac: nincs megállás, pörögnek az állások, a cégek aktívan keresik a munkaerőt. Erős nyárnak ígérkezik az idei is. Korábban talán valós félelem lehetett álláskeresői oldalról, hogy a nyári munkába állással kezdődő - jellemzően 3 hónapos - próbaidő keresztülhúzza a nyaralási elképzeléseket, a tudatosabb cégek a jó munkaerő megszerzése érdekében ma már flexibilisek ebben a kérdésben is.

Jelentősen nőtt az álláskeresők száma 2019 második negyedévében az elmúlt év ugyanezen időszakához képest: a jelentkezők számában 10 százalékos bővülés tapasztalható, míg a beadott pályázatok száma 15 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Mindebből az is kirajzolódik, hogy a munkát keresők immár jellemzően több állásra adnak le jelentkezést, mint korábban.

Érik a dinnyeszezon?

De mi a helyzet a nyári hónapokban? Aki éppen két munkahely között van, annak érdemes nyáron pályázni, vagy várja meg inkább a szeptembert?  "A turizmus/vendéglátás szektor mindig nagy munkerőigénnyel jelentkezik ebben az időszakban, ezt most sincs máshogyan. Ugyanakkor korábban jellemző volt a visszaesés a hirdető cégek és meghirdetett állások számában a többi kategóriában, mostanra viszont a nyári hónapok is rendkívül erősnek számítanak szinte mindenhol.

Az elmúlt években megfigyelhető az a trend, hogy az álláspiac dinamikája nyáron sem mérséklődik jelentősen, a cégek ilyenkor is aktívan keresik az új munkaerőt. 2018-ban a nyári hónapokban feltöltött hirdetések száma több mint 10 százalékkal növekedett az előző évhez képest. Az eddigi számokat látva idén is erős nyarunk lesz

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője. Hasonló tapasztalatokról számol be Lukács Beáta, a SimpleJob alapítója is: "Sokan ilyenkor kerülnek az álláskeresői piacra, most végeztek az iskolával, és egy kis pihenés után érdemes nekiállni állást keresni. Színes és változatos ilyenkor a kínálat, mindenki megtalálja a személyiségéhez valót. Ha mondjuk a nyarat inkább egy szezonális munkával kezdené, és csak utána állna be komolyabb pozíciókba, abból most sokkal nagyobb a kínálat. 

Ami ilyenkor nagy számban megtalálható a turizmusban a recepciós, a londíner, a sofőr állások, a vendéglátásban a fagyipultos, felszolgáló, szakács, pohárszedő az abszolút sláger, és ne felejtsük el a szezonális munkákat, ahol az élmény- és kalandparkok, a strandok, fürdők rengeteg ajánlatot nyújtanak a nyári szezonra. Ha pedig még tanulói jogviszonya van valakinek, akkor a lehetőségek végeláthatatlanok. Ott az abszolút jelentkezési rekord mindig a fesztivál munkákra van."

Új idők, régi félelmek

Az előrelátó cégek már terveznek a szeptemberi hajrára és szeretik idejében kiválasztani az új munkaerőt, így érdemes mindenképp figyelni a hirdetéseket. A jelentkezési és kiválasztási folyamat ilyenkor - a szabadságolások miatt - jellemzően elnyúlik, ezzel érdemes számolni. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Korábban talán valós félelem lehetett álláskeresői oldalról, hogy a nyári munkába állással kezdődő - jellemzően 3 hónapos - próbaidő keresztülhúzza a nyaralási elképzeléseket.

Ám a Profession.hu szakembere szerint ma már a tudatosabb cégek a jó munkaerő megszerzése érdekében flexibilisek ebben a kérdésben.

Tehát mindenképpen előny nyáron munkát keresni, még annak is, aki nem a hagyományos keretek között helyezkedne el, hiszen ilyenkor megnövekszik a részmunkaidős állásajánlatok száma is: könnyebb bekerülni, ha több emberre van szükség.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?