Ennyit keres egy magyar villanyszerelőként, sofőrként a németeknél

Pénzcentrum2018. december 2. 18:01

Ezek voltak 2018 48. hetének legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.

Leesik az állad: ennyit keres egy magyar villanyszerelő Németországban

Itthon egyre nagyobb problémát jelent a szakmunkások hiánya, hiszen a magyar mesteremberek külföldön is egyre keresettebbek. Ráadásul a magyar bérek többszörösét is megkaphatják, sok cég pedig szállást is biztosít, vagyis a munkavállaló a fizetése nagy részét félre tudja tenni. A nyelvtudás, a végzettség és a tapasztalat persze a legtöbb helyen feltétel, ahogy a saját autó is előnyt jelent.

Azért ez erős: ennyit keres egy magyar teherautó vezető Németországban

Őrület, mennyi pénzt kínálnak külföldön azoknak, akik tudnak teherautót vezetni! Itthon közben égető a munkaerőhiány, vélhetően a hazai vállalatok nemigen tudnak versenyezni a külföldi ajánlatokkal. A helyzet aggasztó, az egyik szakszervezet szerin az állami sofőrképzés csak tűzoltásra jó.

Elárulta a Microsoft igazgatója, miért a férfiak uralják a hazai IT-szektort

"Nekünk oda kell menni tobozozni, ahol a fiatalok vannak. Ez az utóbbi időben a social media, de gorsan változnak a trendek" - Szentpétery Boglárkával, a Microsoft Magyarország HR vezetőjével beszélgettünk a munkaerőhiányról, toborzásról és arról, hogy lehet a kamaszlányok érdeklődését fenntartani a természettudományok iránt, hisz ők lehetnek a jövő tartalékai.

Elárulták a multik: ezek a magyar dolgozók legnagyobb hiányosságai

A hazai felsőoktatási intézmények évek óta nem kerülnek be a legjobb egyetemek közé, a magyar egyetemisták ezért kevésbé versenyképes képzettséget kapnak, mint a nyugati egyetemek hallgatói. A nagyvállalatok mégis szívesen költöznek Magyarországra, tömegével alkalmazva az iskolapadból kikerült frissdiplomásokat. A kérdés csak az, hogy az alacsony munkaköltség miatt jönnek ide, vagy valóban elégedettek a magyar munkavállalókkal. Mi most megkérdeztünk néhány nagyvállalatot, mennyire elégedettek a frissen végzett magyar munkavállalókkal. A válaszokból kirajzolódott, hogy leginkább a nyelvtudás és a kommunikáció terén kell fejlődniük, de az sem ritka, hogy a frissen végzett diplomások néha kissé elveszettek, azaz nincsenek tisztában azzal, mit is vár el tőlük a munkaadó.

Berobbantak a szuperbiztonságos lakáshitelek: a legtöbb magyarnak ez kell

Hitelfelvétel során kiemelten fontos, hogy jó előre biztosítottnak lássuk a törlesztőképességet, főleg igaz ez, ha nagy összegű lakáshitelt veszünk fel.  Amennyiben teljes futamidőre fixáljuk a kamatokat, azzal akár húsz évre előre is biztosítjuk magunknak a bebetonozott havi törlesztőt. Látják ezt a magyarok is, a változó kamatozású hitelek aránya már a 20 százalékot sem éri el a lakáshiteleken belül. Az MNB-nek nagyon fontos a stabilitás, ezért bevezette a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt, amely további garanciákkal szavatolja a kiszámíthatóságot és stabilitást a hitelfelvevőknek. Ami biztonságos, annak viszont ára van - gondolnánk. Mi most a Pénzcentrum kalkulátorában megvizsgáltuk, hogy a bankok milyen kamatokkal kínálják az MFL termékeiket a minősítéssel nem rendelkező hitelekhez képest. Arra jutottunk, hogy a konstrukció nagyon is versenyképes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Durva kamatháború robbant ki a bankokban: súlyos ezreket spórolhatsz

Történelmi mélyponton vannak a kamatok, emiatt ésszerű most hitelt felvenni - halljuk gyakran. De vajon igaz-e, hogy annyira alacsonyak a THM-ek? Az MNB statisztikái alapján a személyi hitelek átlagkamatai valóban csökkentek az utóbbi másfél évben, ez pedig jelentős mértékben visszaköszön a visszafizetendő összegben. A személyi hitelek piaci átlagos THM-e 13,58 százalék, kis kereséssel azonban könnyen találunk ennél sokkal alacsonyabb kamatokat. Mi most összehasonlítottuk a kamatok csökkenését tavaly novemberhez képest, és a piaci átlagok változásánál is nagyobb csökkenést találtunk egyes ajánlatoknál. Átlagon aluli kamatokat nagyon könnyen találhatunk, ehhez pedig a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Luxus lett a lakásvásárlás: így zártak ki a piacról átlag magyar családokat

A magyarok igyekeznek kihasználni az alacsony kamatkörnyezetet, valamint elkerülni a 2020-tól esedékes lakásár-drágulást - talán ennek tudható be, hogy rekordokat dönt a lakossági hitelezés. Racionális döntés most lakást vásárolni, nagyon fontos azonban, hogy ne vegyünk fel a fizetőképességünket meghaladó összegű hitelt. Ezt az MNB rendelete nem is teszi lehetővé, törlesztőnk ugyanis nem haladhatja meg a jövedelmünk bizonyos százalékát. De mennyi lakáshitelt is vehetünk fel adott jövedelem mellett? Mi elvégeztük helyetted a kalkulációt, a Pénzcentrum kalkulátorával pedig megnéztük a konkrét ajánlatokat, és bemutatjuk, hogy egyes hitelösszegekhez mekkora jövedelemre van szükséged. A jövedelemarányos törlesztő egyik hozadéka, hogy átlagos jövedelemmel már nem biztos, hogy a kiszemelt lakás megvásárlásához elegendő összegű hitelhez juthatunk.

Újabb költség, amivel a lakásvásárlóknak számolni kell: röpködnek a százezrek

A lakáspiac folyamatos száguldása a hozzá kapcsolódó iparágak és szolgáltatások fellendülését is magával hozta, így a költöztetés is egyre nagyobb üzlet. Ma már egy kétszobás budapesti lakáshoz hozzá sem fognak 60-80 ezer forint alatt, ezt a költséget is nyugodtan hozzászámolhatjuk az ilyenkor kötelezően kifizetendők közé.

Nem vicc: így vehetsz majdnem féláron egy felső-középkategóriás kocsit

Kiderült, mikor érdemes használt autót venni, milyen korú autóval járhatsz a legjobban. A Pénzcentrum most négy nagy gyártó (Ford, Opel, Skoda, Volkwagen) közkedveltebb modelljeinek átlagárait vette górcső alá, hogy kiderüljön, mikor éri meg kocsit venni. Meglepő dolgokat hámoztunk ki a statisztikákból!

Címkék:
hrcentrum, pénzcentrum.hu, hírek, pénzügyek, penzcentrum,