5 °C Budapest

Egymillió magyar a NAV feketelistáján: lehet, hogy te is köztük vagy?

2016. július 14. 12:35

A felnőtt lakosság igen nagy százaléka rendelkezik adótartozással a NAV nyilvántartása szerint. Félmillió magánszemélynek viszont olyan alacsony összegű a tartozása, hogy nem éri el az 50 ezer forintot. Összegyűjtöttük a legfrissebb adatokat az adóhatóságtól.

A június 30-i adatok szerint kisösszegű, 50 ezer forint alatti adótartozása 943 396 adózónak van, ebből 790 667 magánszemély, a többi 152 729 pedig gazdálkodó szervezet, vállalkozás - tudta meg a Pénzcentrum a NAV-tól.

Meddig kisösszegű?

Korábban már feszegettük a kisösszegű adótartozás témakörét, de sehol nem lehetett fellelni, hogy pontosan mi az az határ, ameddig ebbe a kategóriába sorolható a tartozás. "Jogszabályban nincs meghatározva az a konkrét összeg, ami kisösszegű tartozásnak tekinthető, ami abból adódik, hogy az adózó adófizetési kötelezettségétől függően ez más-más összeg lehet magánszemélynél, vagy vállalkozásnál" - válaszolta az adóhatóság a Pénzcentrum kérdésére.

A tartozásbehajtás gyakorlatában például magánszemélyeknél jellemzően a 10 ezer forint összeghatár tekinthető kisösszegű tartozásnak, 520 570 ilyen adós van, ami az összes adós 45 százalékát teszi ki. 

A gazdálkodóknál az adófizetési teljesítménytől függően akár a 100 ezer forint tartozás is lehet kisösszegű. Százezer forint alatti tartozással 198 080 gazdálkodó rendelkezik, ami az összes adós 48,5 százaléka.

Azért a tartozásbehajtási gyakorlatot vesszük mérvadónak, mert ez tesz igazán különbséget, engedményt a kisösszegű tartozók javára. Eszerint kisösszegű tartozásnál kizárólag hatósági átutalási megbízás, vagy jövedelem-letiltás lehet a végrehajtás formája. Ha viszont ezek egyike se jár sikerrel, mert például az adósnak nincs letiltható jövedelme, vagy nincs fizetési számlája, akkor a 10 ezer forintos, vagy annál kisebb összegű tartozást az adószámláról véglegesen törli a NAV.

KATTINTS! Igaz a hír! Véglegesen eltörölhetik a tartozásodat

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kisösszegű adótartozás alsó értékhatára ezer forint, ugyanis ez alatti összegről nem vezet nyilvántartást a NAV. Az új adótörvény szerint jövő évtől lemond az adóhivatal az alacsony összegű, behajthatatlan tartozásokról, és véglegesen törölni fogják a 10 ezer forint, vagy annál kisebb tartozásokat abban az esetben, ha eredménytelen volt az adós bankszámlájára kivetett inkasszó.

KATTINTS! Fontos levelet hoz a postás: nem fogsz örülni, ha Te is megkapod

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?