Egy pillanatra nem figyelsz, és már jön is a tízezres bírság

Egy pillanatra nem figyelsz, és már jön is a tízezres bírság

2015. április 13. 11:02

Közeledik az idei adóbevallás határideje, május 20. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, sok adózó hibásan tölti ki a bevallását. Ami nemcsak azért veszélyes, mert kicsúszhatunk így a határidőből, hanem mert bírság is járhat egy-két hibás adatért. Sokan még most sincsenek tisztában a civil és egyházi 1 % felajánlásának lehetőségével, érdemes erre is figyelni.

Március végéig majdnem 800 ezer adózó nyújtotta be adóbevallását, emellett több mint 375 ezren kérték a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében. A beérkezett bevallások nagy részét már feldolgozta a hivatal, a fennmaradó mintegy 10 százalék javításra szorul - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az első két hónapban érkezett bevallások közel 2 százaléka olyan hibát tartalmaz, amit csak a bevalló közreműködésével lehet javítani. A többi hibás bevallást a NAV munkatársai javítják.

Ezek a leggyakoribb hibák

 • hiányzik az aláírás
 • téves a helyesbítés, az önellenőrzés jelölése a főlapon
 • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);
 • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
 • hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál
 • nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét
 • nem, vagy nem megfelelően töltik ki az adózók az eltartottakra vonatkozó lapot
 • a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltik ki
 • a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel
 • üres a bevallás (a "söralátét-bevallás" nyomtatványánál tipikus hiba).

A családi kedvezmény nagy buktató

Különösen oda kell figyelni a családi kedvezményekkel kapcsolatos adatokra. Ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak, született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul.

Ez azért is nagyon fontos, mert ha ugyanis valaki

jogosulatlanul veszi igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget veszi igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell.

A NAV honlapján egyébként van egy letölthető nyomtatványkitöltő program, ami sokat segít abban, hogy hibátlanul készíthessük el a bevallást. A hibák közül pirossal jelöli a program a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

Ne feledkezz meg az 1%-odról sem

A civil 1 százalékot felajánlhatod például állat- illetve természetvédelmi céllal, vagy választhatsz többek között emberi jogokkal, gyermekvédelemmel, fogyasztóvédelemmel, egészségmegőrzéssel foglalkozó intézményeket. Az egyházi esetében is egyre több elismert egyháznak lehet elküldeni az 1 százalékot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagyon fontos azonban, hogy mielőtt a felajánlást megtesszük, ellenőrizzük, nem zárták-e ki esetleg tavaly óta a kedvezményezetti körből az adott intézményt tavaly óta. Illetve ellenőrizzük az elmúlt évben folytatott tevékenységüket, valóban jó célra megy-e a felajánlás. Igyekezzünk ne a reklámok alapján dönteni, hiszen sok esetben százalékunkra sokkal jobban rászoruló intézmények is vannak, akiknek nem telik reklámkampányra.

Az 1 %-odról hogyan rendelkezhetsz?

 • a 1453 jelű személyi jövedelemadó bevallás "EGYSZA" elnevezésű lapján a bevallás benyújtására előírt határidőig, azaz 2015. május 20-áig
 • munkáltatói adómegállapítás esetén a munkáltatóhoz kell eljuttatni május 11-éig lezárt, adóazonosító jellel ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg aláírt postai borítékban
 • 2015. május 20-áig az állami adóhatóság honlapján közzétett általános nyomtatványkitöltő- és ellenőrző program segítségével kitölthető 14EGYSZA jelű formanyomtatvány "EGYSZA" elnevezésű lapján kinyomtatva lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban személyesen vagy postán, illetve elektronikus űrlapként, elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?