21 °C Budapest

Ezt mindenki elrontja az adóbevallásnál: te ne fizess bírságot!

Pénzcentrum
2014. május 19. 05:32

Kedd éjfélig kell postára adni (vagy elektronikusan elküldeni) személyijövedeleadó- (szja) bevallásunkat: ötből egy bevallást rosszul adunk fel. Persze sokan az utolsó pillanatra hagyják az adóbevallást: a Pénzcentrum.hu most abban segít, hogy NE rontsd el.

Május 20-án éjfélig kell postára adni, vagy az ügyfélkapun keresztül elküldeni a személyijövedeleadó-bevallást az adóhatóságnak. A késést több százezres bírsággal sújthatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Eddig a határidőig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról is. Ezt azok is megtehetik még külön nyomtatványon, akik már korábban elküldték a bevallásukat, de senki részére nem ajánlották fel az adójukat.

A legfontosabb: EZEKET NE RONTSD EL

Az szja-bevallásokban természetesen minden évben találnak hibákat a revizorok. Ezekre figyeljünk: 

- a papír alapú kitöltésnél ellenőrizzük, hogy aláírtuk-e a bevallást, és azt is, hogy kitöltöttük-e a részletező lapok számát!

- sok esetben a levont adóelőleg összege hiányzik, a családi adóalap kedvezmény kapcsán pedig gyakran hiányosan tüntetik fel az eltartottak adatait.

- az adónyilatkozaton az azonosító adatokon kívül mindössze az adóköteles jövedelem együttes összegét, a jövedelmet terhelő jövedelemadó (16 százalék) összegét, valamint a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó, adóelőleg összegét kell feltüntetni!

- az adónyilatkozatok esetében a leggyakrabban előforduló hiba, hogy az adózók a számszaki adatokat nem töltik ki (tehát nem írnak be számokat az adóbevallásba, vagy nem töltenek ki minden, pénzügyeikre vonatkozó mezőt), kizárólag a személyes adatokat

- figyeljünk arra is, hogy a jövedelmet terhelő szja-kötelezettség és a munkáltató/kifizető által ténylegesen levont szja több mint 1000 forinttal eltér, ami kizárja az adónyilatkozat benyújtását.


Hogy kell elküldeni?

Az szja-bevallást két példányban kell elkészíteni. A papír alapú egyik példányt aláírva, személyesen ügyfélszolgálati irodában, vagy ajánlott küldeményként kell elküldeni az állandó lakcím szerinti illetékes megyei adóigazgatóság címére. Az egységcsomagban található, illetve a NAV ügyfélszolgálatain kapható előre megcímzett borítékban postára adott bevallásért (ha időben elküldjük) nem kell postaköltséget fizetni.

20 gyakori kérdés és válasz az adóbevallásról - KATTINTS!

A bevallás másik példányát, valamint minden a 2013. évi adóbevallása kitöltése során felhasznált okmányt, igazolást és egyéb bizonylatot (amiket nem kell a bevalláshoz csatolni) 2020-ig kell megőriznünk.

Természetesen elektronikus úton is benyújthatjuk, ehhez ügyfélkapu-regisztráció szükséges (ezt megtehetjük az okmányirodákban, a Központi Okmányirodában, és a NAV-nál is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Segít a NAV
A NAV fővárosi központi ügyfélszolgálatai (IX. kerület, Vaskapu utca 33-35, XIII. kerület, Kresz Géza utca 15. és Dózsa György út 128-130, valamint XIV. kerület, Gvadányi út 69.) erre az idén is hosszabb nyitva tartással készülnek, május 12. és május 20. között 8.15-től 18.00 óráig fogadják a bevallókat. Jó tudni, hogy a megszokott félfogadási időn túl kizárólag a bevallások benyújtásával kapcsolatos ügyek intézhetők (bevallás átvétel, csekk-kiadás, tájékoztatás, bankkártyás befizetés, ügyfélkapu regisztráció).

A NAV nemcsak személyesen, de telefonon is segíti az érintetteket. Az Általános Tájékoztató Rendszer (TCC) ingyenesen hívható 06-40/42-42-42-es kékszámát egyre többen tárcsázzák azt tudakolva, hogy kell-e bevallást benyújtaniuk, vagy mi a teendőjük, ha alkalmi munkából, ingatlan értékesítésből, bérbeadásból származott jövedelmük. Sokan a családi adókedvezmény megosztásáról érdeklődnek, de a külföldi munkaviszonyból származó jövedelem adózása is gyakori kérdés.

Mit kell tennünk, ha hiányoznak az igazolások?

Ha valakinek nem állnak rendelkezésre a személyijövedelemadó-bevallás (szja-bevallás) elkészítéséhez szükséges iratok, igazolások, célszerű jeleznie az adóhatóságnak, mert akkor megelőzheti a mulasztási bírságot. A munkáltatóknak, kifizetőknek a nyomtatvány kitöltéséhez január 31-ig kellett kiállítani az igazolást 2013-ban teljesített kifizetéseikről és átadni a magánszemélyeknek. A bevallási határidő előtt fontos ellenőrizni, hogy rendelkezésre állnak-e a bevallás kitöltéséhez szükséges bizonylatok, igazolások.

Az adóhatósághoz évről évre érkeznek jelzések arról, hogy a munkáltatók, kifizetők nem adták ki a bevallás elkészítéséhez szükséges igazolásokat, így az érintett magánszemélyek nem tudják elkészíteni az adóbevallást. A legtöbb magánszemélynek lehetősége van arra, hogy a bevallás benyújtására előírt határidőn belül bejelentést tegyen a lakóhelye szerint illetékes első fokú állami adóhatósághoz, amennyiben az szja-bevallás elkészítéséhez szükséges iratok, igazolások önhibáján kívül nem állnak rendelkezésére, és ezért bevallását előreláthatóan nem tudja határidőben benyújtani.

A bejelentés beérkezését követően a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján megteszi a lehetséges intézkedéseket, amelyek eredményéről - figyelemmel az adótitok betartására - tájékoztatja a magánszemélyt. Az adóhatóság 2014. november 20-ig nem szab ki mulasztási bírságot a bevallási késedelem miatt, ha a magánszemély az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül benyújtja bevallását, és ezzel egyidejűleg a késedelem igazolására vonatkozó kérelmét (igazolási kérelmet) előterjeszti.

Ha a magánszemélynek valamely, a bevallása elkészítéséhez szükséges igazolása hiányzik, vagy az igazolást megkapta ugyan, azonban az igazolás tartalmával nem ért egyet, először a (volt) munkáltatóval, kifizetővel célszerű felvennie a kapcsolatot az igazolás pótlása, illetve az igazoláson feltüntetett adatok javítása érdekében. Az egyeztetés eredménytelensége esetén azt javasolja a NAV, hogy az adózó a rendelkezésére álló dokumentumokkal (például munkaszerződés vagy egyéb, a kifizetést megalapozó szerződés másolata, ezek hiányában a munkáltató, kifizető azonosítására alkalmas adatok) keresse fel a NAV valamelyik - lehetőség szerint a munkáltató/kifizető székhelye szerint illetékes - ügyfélszolgálatát, ahol a szükséges tájékoztatást megadják.

Ha egy magánszemélynek 2013-ban több munkáltatótól, kifizetőtől is származott jövedelme, és nem minden kifizetőtől kapja meg az összesített igazolást 2014. május 20-ig, akkor a rendelkezésére álló iratok, igazolások birtokában is elkészítheti a személyi jövedelemadó bevallását azzal, hogy a hiányzó dokumentumok beszerzését követően a benyújtott bevallást önellenőrzéssel helyesbítenie kell.



A NAV tájékoztató videója az adóbevallásról

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem