Szja-bevallás: így változik a NAV ügyfélszolgálatok nyitva tartása

Pénzcentrum
2014. május 12. 14:01

A személyi jövedelemadó közeledő bevallási, befizetési határidejére és az adózói szokásokra készülve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már május 12-től hosszabb nyitva tartással várja a budapesti és a Pest megyei bevallókat. A május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon este hatig tartó rendkívüli ügyfélfogadással a NAV azt szeretné elérni, hogy hosszas várakozás nélkül, időben tudják teljesíteni kötelezettségüket az adózók.

A korábbi évek tapasztalatai szerint sokan az utolsó pillanatban nyújtják be személyi jövedelemadó-bevallásukat és fizetik be adójukat. A NAV fővárosi központi ügyfélszolgálatai (IX. kerület, Vaskapu utca 33-35, XIII. kerület, Kresz Géza utca 15. és Dózsa György út 128-130, valamint XIV. kerület, Gvadányi út 69.) erre az idén is hosszabb nyitva tartással készülnek, május 12. és május 20. között 8.15-től 18.00 óráig fogadják a bevallókat. Jó tudni, hogy a megszokott félfogadási időn túl kizárólag a bevallások benyújtásával kapcsolatos ügyek intézhetők (bevallás átvétel, csekk-kiadás, tájékoztatás, bankkártyás befizetés, ügyfélkapu regisztráció).

A NAV nemcsak személyesen, de telefonon is segíti az érintetteket. Az Általános Tájékoztató Rendszer (TCC) ingyenesen hívható 06-40/42-42-42-es kékszámát egyre többen tárcsázzák azt tudakolva, hogy kell-e bevallást benyújtaniuk, vagy mi a teendőjük, ha alkalmi munkából, ingatlan értékesítésből, bérbeadásból származott jövedelmük. Sokan a családi adókedvezmény megosztásáról érdeklődnek, de a külföldi munkaviszonyból származó jövedelem adózása is gyakori kérdés.

Idei újdonság, hogy az esetlegesen hibásan benyújtott 1353-as bevallásra már a határidő lejárta, azaz május 20-a előtt is lehet önellenőrzést benyújtani. Fontos az is, hogy aki önhibáján kívül nem tudja határidőben teljesíteni bevallási kötelezettségét, az május 20-áig írásban jelezze ezt az illetékes adóigazgatóságnak. Ebben az esetben a bevallást - és egyidejűleg egy igazolási kérelmet - az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül kell benyújtani.

Május 12-től a TCC munkatársai is hosszabb időben, 8.30-tól 18.00 óráig fogadják az ügyfelektől érkező hívásokat, továbbá a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszok az alábbi webhelyen a "Gyakran ismételt kérdések" cím alatt el is érhetők.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?