2 °C Budapest

Miből lenne nyugdíj, ha megtakarításunk sincs?

Pénzcentrum
2012. október 30. 14:05

Nincs elegendő megtakarításunk, annak ellenére sem, hogy a magyar lakosság 82 százaléka nem számít jelentős mértékű állami nyugdíjra. Márpedig állami apanázs nélkül nyugdíjba vonulása után egy évig sem lenne elég az eddig félretett pénze. Szomorú, de a Portfolio.hu Öngondoskodási konferenciáján elhangzottak szerint a hosszú távú megtakarítások tekintetében a következő 5 évben sem várható jelentős javulás.

Megtakarítani? Miből?

Bár a háztartások nettó megtakarítási rátája a válság óta jelentősen emelkedett, ez kizárólag a korábban felvett hitelek visszafizetésének volt köszönhető. A háztartások pénzügyi eszközei ugyanis az idei első félévre soha nem látott alacsony szintre süllyedtek. A lakossági hitelezés elterjedésével ráadásul a háztartások nettó kamatbevétele is negatívvá vált az elmúlt évtized közepén. Mindez azt jelenti, hogy a lakosság megtakarításának nagy része hiteleinek törlesztésére megy el.

Más oldalon is nagy elmaradása van Magyarországnak, hiszen itt az egyik legmagasabb a készpénzhasználat az Európai Unióban - mondta Szigel Gábor, az MNB vezető elemzője. Ez óriási társadalmi költségekkel jár azon túl, hogy kamatokat sem kapnak az ilyen pénzek után a megtakarítók. Az elemző szerint a magas államkötvény hozamok miatt kerülhetett egyre több megtakarítás az Államkincstárhoz, aminek viszont több negatív hatása is van a bankszektorra. A lakosság döntése mindazonáltal tökéletesen érthető, hiszen a Kamatozó Kincstárjegy hozama idén tartósan meghaladta a banki betétekét.

Kiszámíthatatlannak látjuk a jövőt

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar lakosság 71 százaléka látja hosszú távon kiszámíthatatlannak pénzügyeit, 82 százaléka pedig úgy véli, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő az öregkori megélhetéséhez. Még azok sem érzik magukat biztonságban, akik jelenleg is tudnak megtakarítani, 62 százalékuk szerint lehet pénzügyi problémájuk a jövőben - fejtette ki Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese előadásában. A lekötött betétek kivételével szinte az összes banki, biztosítói megtakarítási forma elterjedtsége csökkent az elmúlt időszakban. Jelenlegi megtakarításaink még 1 évre sem lennének elegendőek a jelenlegi életszínvonalunkon - mondta Kovács. Pozitív tényezőnek nevezte viszont, hogy egyre többen vannak azok, akik elkezdik el az öngondoskodást.

A Portfolio.hu több bank és biztosító képviselőjével szervezett panelbeszélgetésén elhangzottak szerint valóban rossz a helyzet a lakosság megtakarítási képessége tekintetében. A konferencia részvevőivel tartott szavazás szerint a következő 5 évben nem várható nagy növekedés hosszú távú megtakarításaink tekintetében.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?