Ki jár jól 2013-ban? Így adózunk jövőre - heti összefoglaló

Pénzcentrum2012. október 7. 17:32

A magasabb jövedelmű családokat támogatja a kormány a központi költségvetésből a személyi jövedelmek szuperbruttósításának teljes eltörlésével, az alacsonyabb keresetűeket a munkáltatók "jóindulatára" bízza - derül ki a 40. hét egyik legolvasottabb cikkéből. Erről, és még sok más érdekes témáról is olvashattatok a Pénzcentrum.hu-n, mutatjuk a heti legjobbakat! A teljes cikkhez kattints a címekre!

Ki jár jól 2013-ban? Így adózunk jövőre
Az adóalap-kiegészítés teljes eltörlése azoknak kedvez, akik bruttó 202 ezer forintnál többet keresnek havonta. Tovább növekedhet a szakadék az átlag alatti, illetve az átlag fölötti jövedelműek között. A jobb módúaknak kedvez a kormány azzal is, ha a családi adóalap-kedvezményből nem vezeti ki a szuperbruttósítást, így tovább nő az a jövedelemszint, ameddig nem kell adózniuk a három-, illetve többgyermekeseknek.

Nem vicc, újabb csavar a kisadóban
Mégis teljes egészében elszámolhatják majd a társaságok és az egyéni vállalkozók is a jövő évtől életbe lépő új adónemet, a kisadózó vállalkozások tételes adóját választók által kibocsátott számlák ellenértékét, ha a mai zárószavazás előtt elfogadja az Országgyűlés a nemzetgazdasági miniszter módosító indítványát.

Így úszhatod meg Matolcsy új adóötletét

Már a fizetésünk közel fél százaléka mehet az államhoz Matolcsy által 9-kor bejelentett tranzakciós adónövelés miatt, ha nem vigyázunk. Az ATM-ből történő készpénzfelvétel tranzakciós illetéke 0,3 százalékra nő, amit a pénzintézet fizet meg, de annak semmilyen akadálya nincs, hogy azt áthárítsa az ügyfelekre.

A devizahitelesek 10 százaléka az árfolyamgát mögött
Alig három hónapjuk maradt a rögzített árfolyamú törlesztési konstrukcióhoz való csatlakozásra azoknak a deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleknek, akik még nem igényelték a konstrukciót. Augusztus végéig már az érintett hitelállomány tizenöt százaléka került az árfolyamgát védelme alá, a jogosult ügyfeleknek pedig a tíz százaléka. Az év végi esetleges banki torlódások miatt célszerű nem az utolsó hetekre hagyni a jelentkezést.

Már nemcsak az állam pénzén lehet lakást venni
Az akciók helyett a végtörlesztés borzolta a kedélyeket egy évvel ezelőtt a lakáshitel piacon. Idén viszont a nyugodtabb körülményeknek és a kamatvágásnak köszönhetően megjelenhettek a kedvezőbb kamatok. Már 10 százalék körüli THM-mel is igényelhetnek a fészekrakók piaci alapú kölcsönt, melynek kezdeti költsége egy sportcipő árát sem haladja meg. A 9 legnagyobb bank lakáscélú jelzáloghiteleit szedtük össze, melyekkel kiegészíthetjük az egyre olcsóbb kamattámogatott hiteleinket is.

Itt a válasz, ezért nem születik több gyermek Magyarországon
Százból mindössze öt nő hivatkozott arra, hogy a karrierépítés miatt nem valósultak meg gyermekvállalási tervei, igaz, hogy a harmadik gyermek meg nem születésében már ez az érv is többet nyom a latban - derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének frissen publikált felméréséből. A legtöbben családi okot jelöltek meg, de a válaszadók döntését jelentősen meghatározták az egészségügyi, illetve az anyagi nehézségek is.

Támadnak a hamis tízezresek: így védekezz!
Az elmúlt napokban több alkalommal is hamis tízezresek bukkantak fel Magyarországon: a hamisítók hamar lebuktak, érdekes tény ugyanakkor, hogy még mindig a tízezres címlet a bűnözők kedvence. Nemrég zárult a nyomozás az elmúlt évek legprofibb pénzhamisító bandájának ügyében is.

7-18 éveseknek is jár a Start-számla
Az új szabályok szerint a 2006. január 1. előtt született gyermekek, praktikusan a 7-18 éves korosztály javára is lehet Start-számlát nyitni. Így a szülők, illetve a gyermek törvényes képviselője vagy más hozzátartozók az idősebb gyermekek önálló életkezdéséhez is hozzájárulhatnak, megkezdhetik számukra a takarékoskodást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez a luxusvilla lett az Év Háza + képek
Az otthonos kényelem és a hazai turizmus megemelkedett igényei ihlették azt a pécsi villaépületet és a hozzá tartozó vendégházat, mely idén elhódította az "Év Háza" díjat.

Lehúzás? Ennyit ér egy pesti luxuslakás valójában
Egymillió forint feletti négyzetméterár, többnyire exkluzív kialakítás, s néha 360 fokos panoráma jellemzi a fővárosi luxuslakások piacát, melyet még az ingatlanpiaci válság sem tudott megrendíteni. Bár tény, hogy csak egy igen szűk réteg engedheti meg magának, hogy ilyen lakóhelyet válaszon, felmerül ugyanakkor a kérdés, vajon tényleg ér ennyit egy lakás ma Budapesten? Most kiderül.

Kivégzik a nyerőgépeket Magyarországon
Bár korábban egészen más állásponton volt, a kormányzat végleg ellehetetlenítheti a hazai szerencsejáték-szervezők helyzetét. A kabinet legfrissebb döntése szerint ugyanis a nyerőgépek működtetésének teljes megszüntetését javasolja a kormány. Az erről szóló javaslatot a parlament várhatóan már holnap el is fogadhatja.

Internetes átverés Magyarországon: így bukhatsz te is tízezreket
Csütörtökön és pénteken kétnapos nemzetközi tanácskozást tartanak Budapesten a kibertér hálózati és tartalmi fejlődésének, szabad és biztonságos használatának előmozdítására. Ennek kapcsán nyilatkozott a rendőrség a magyarországi online bűncselekményekről, amelyek többsége a pénztárcánkat is komolyan érintheti - ha nem vagyunk óvatosak.

Címkék: