10 °C Budapest

Gyászoló kollégák: 22 embert munka közben ért a halál

2011. június 2. 07:14

Az idei első negyedévben összesen 22 halálos kimenetelű munkabaleset történt hazánkban. A legnagyobb veszélyben az építőipari munkások vannak. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte melyek a leginkább veszélyes ágazatok hazánkban.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) statisztikái szerint mintegy 3339 munkahelyi baleset történt az idei első negyedévben, amely jócskán elmarad az előző évek azonos időszakában mért eredményektől.

 


Bár a tavalyi első negyedévhez képest idén több mint ezerrel kevesebb munkahelyi balesetet regisztráltak, ennek ellenére a halálos kimenetelű balesetek száma éppen megegyezik a tavalyi első negyedéves statisztikákkal. Ennek értelmében idén, éppen úgy mint tavaly összesen 22 baleset bizonyult végzetesnek.

 


Ami igazán meglepő a statisztikai adatokat vizsgálva, hogy a halálos kimenetelű munkabalesetek nemenkénti megoszlása alapján a férfiak jóval veszélyeztetettebbek, mint a gyengébbik nem képviselői. Az idei első negyedévben halálos munkabalesetet szenvedett 22 fő közül, mindössze egyetlen nő vesztette életét munkavégzés közben. Vélhetően ez abból adódik, hogy a legveszélyesebb munkákat többnyire férfiak végzik.

 


A legtöbb halálos balesetet, szám szerint hetet az építőipar volt kénytelen elszenvedni. A magas halálozási adat azért is meglepő, mivel az építőiparban egyébként jóval kevesebb az összes munkabaleset száma szemben például a gépiparral. Az építőiparban idén eddig összesen 161 munkabalesetet regisztráltak, ebből - mint már említettük - hét bizonyult végzetesnek. Bár a gépipar igen veszélyeztetett ágazatnak tetszik, a statisztikák alapján összesen 686 munkahelyi baleset történt idén, ebből azonban mindössze 2 bizonyult végzetesnek. Mindenképp említésre méltó, hogy a közvélemény szerint veszélyesnek ítélt bányászat, az összesített munkabalesetek listájának sereghajtója. Idén egyelőre nem volt halálos kimenetelű baleset ebben az ágazatban és mindössze két sérültet regisztráltak.

 

Halálos munkabalesetek 2011-ben
- 2011. január 11. - Elsodort egy útjavító munkást egy autó Miskolc közelében, a férfi a kórházban belehalt sérüléseibe.

- 2011. február 8. - Csabdi külterületén a Fejérvíz Zrt. hét munkatársa a szivattyú karbantartását végezte, amikor a kútfedélszerkezet rögzítése meglazult, s az 500 kilogrammos vasfedél a földbe csapódva maga alá temette az egyik férfit; azonnal meghalt.

- 2011. február 28. - A helyszínen meghalt egy 23 éves férfi, aki Kunfehértó mellett erdőirtás közben felmászott egy fára, és tíz méter magasból leesett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- 2011. április 11. - Győrben koponyasérülést szenvedett és meghalt egy munkás, miután beleesett egy üzemen kívüli formázógépbe.

- 2011. május 19. - Megrázott az áram egy betonkeverő gépet használó munkást Edelényben, a rakacaszendi férfi a helyszínen életét vesztette.

- 2011. május 28 - Újfehértón egy munkást halálos áramütés ért. Az 50 éves nagykállói férfi egy hat méter hosszú fúrószárral hozzáért a munkaterület felett húzódó elektromos légvezetékhez, és áramütést szenvedett.


A hatóság nem alszik

Tavaly összesen 47 ezer ellenőrzést tartott a hatóság, amelyből 22 ezer munkavédelmi, 25 ezer pedig munkaügyi revízió volt - mondta el korábban Bakos József az OMMF elnöke

Az ellenőrzésekbe körülbelül félmillió munkavállalót vontak be, s mintegy 3,6 milliárd forint értékben szabtak ki bírságot, amelynek nagyobb része munkaügyi természetű volt, kisebb hányada pedig munkavédelmi. A munkahelyi balesetek számát tekintve Magyarország európai viszonylatban az erős középmezőnyben foglal helyet, a statisztikák ugyanakkor javulást mutatnak a munkaügyi jogsértések tekintetében - jelezte az OMMF elnöke.

A szabálytalanságok nagyobb részét a feldolgozóipar és az őrzésvédelem területén fedezik fel a hatóság ellenőrei, a korábban domináns építőipar esetszámai csökkentek. A munkavédelemnél elsődlegesen a figyelmeztetést alkalmazták az ellenőrök, ám a munkaügy esetében a jogszabályok bizonyos esetekben kötelezővé teszik a felügyelet részéről a bírságok kiszabását is.

Az adatok szerint 2011 első negyedévében csökkent a kiszabott bírságok összege az elmúlt év azonos időszakához képest, ami összhangban van a jogszabály változásával: a hatóság elsődlegesen figyelmeztetést alkalmaz, amikor ez nem lehetséges, akkor nyúlnak a bírságok eszközeihez.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem