Gyászoló kollégák: 22 embert munka közben ért a halál

2011. június 2. 07:14

Az idei első negyedévben összesen 22 halálos kimenetelű munkabaleset történt hazánkban. A legnagyobb veszélyben az építőipari munkások vannak. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte melyek a leginkább veszélyes ágazatok hazánkban.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) statisztikái szerint mintegy 3339 munkahelyi baleset történt az idei első negyedévben, amely jócskán elmarad az előző évek azonos időszakában mért eredményektől.

 


Bár a tavalyi első negyedévhez képest idén több mint ezerrel kevesebb munkahelyi balesetet regisztráltak, ennek ellenére a halálos kimenetelű balesetek száma éppen megegyezik a tavalyi első negyedéves statisztikákkal. Ennek értelmében idén, éppen úgy mint tavaly összesen 22 baleset bizonyult végzetesnek.

 


Ami igazán meglepő a statisztikai adatokat vizsgálva, hogy a halálos kimenetelű munkabalesetek nemenkénti megoszlása alapján a férfiak jóval veszélyeztetettebbek, mint a gyengébbik nem képviselői. Az idei első negyedévben halálos munkabalesetet szenvedett 22 fő közül, mindössze egyetlen nő vesztette életét munkavégzés közben. Vélhetően ez abból adódik, hogy a legveszélyesebb munkákat többnyire férfiak végzik.

 


A legtöbb halálos balesetet, szám szerint hetet az építőipar volt kénytelen elszenvedni. A magas halálozási adat azért is meglepő, mivel az építőiparban egyébként jóval kevesebb az összes munkabaleset száma szemben például a gépiparral. Az építőiparban idén eddig összesen 161 munkabalesetet regisztráltak, ebből - mint már említettük - hét bizonyult végzetesnek. Bár a gépipar igen veszélyeztetett ágazatnak tetszik, a statisztikák alapján összesen 686 munkahelyi baleset történt idén, ebből azonban mindössze 2 bizonyult végzetesnek. Mindenképp említésre méltó, hogy a közvélemény szerint veszélyesnek ítélt bányászat, az összesített munkabalesetek listájának sereghajtója. Idén egyelőre nem volt halálos kimenetelű baleset ebben az ágazatban és mindössze két sérültet regisztráltak.

 

Halálos munkabalesetek 2011-ben
- 2011. január 11. - Elsodort egy útjavító munkást egy autó Miskolc közelében, a férfi a kórházban belehalt sérüléseibe.

- 2011. február 8. - Csabdi külterületén a Fejérvíz Zrt. hét munkatársa a szivattyú karbantartását végezte, amikor a kútfedélszerkezet rögzítése meglazult, s az 500 kilogrammos vasfedél a földbe csapódva maga alá temette az egyik férfit; azonnal meghalt.

- 2011. február 28. - A helyszínen meghalt egy 23 éves férfi, aki Kunfehértó mellett erdőirtás közben felmászott egy fára, és tíz méter magasból leesett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- 2011. április 11. - Győrben koponyasérülést szenvedett és meghalt egy munkás, miután beleesett egy üzemen kívüli formázógépbe.

- 2011. május 19. - Megrázott az áram egy betonkeverő gépet használó munkást Edelényben, a rakacaszendi férfi a helyszínen életét vesztette.

- 2011. május 28 - Újfehértón egy munkást halálos áramütés ért. Az 50 éves nagykállói férfi egy hat méter hosszú fúrószárral hozzáért a munkaterület felett húzódó elektromos légvezetékhez, és áramütést szenvedett.


A hatóság nem alszik

Tavaly összesen 47 ezer ellenőrzést tartott a hatóság, amelyből 22 ezer munkavédelmi, 25 ezer pedig munkaügyi revízió volt - mondta el korábban Bakos József az OMMF elnöke

Az ellenőrzésekbe körülbelül félmillió munkavállalót vontak be, s mintegy 3,6 milliárd forint értékben szabtak ki bírságot, amelynek nagyobb része munkaügyi természetű volt, kisebb hányada pedig munkavédelmi. A munkahelyi balesetek számát tekintve Magyarország európai viszonylatban az erős középmezőnyben foglal helyet, a statisztikák ugyanakkor javulást mutatnak a munkaügyi jogsértések tekintetében - jelezte az OMMF elnöke.

A szabálytalanságok nagyobb részét a feldolgozóipar és az őrzésvédelem területén fedezik fel a hatóság ellenőrei, a korábban domináns építőipar esetszámai csökkentek. A munkavédelemnél elsődlegesen a figyelmeztetést alkalmazták az ellenőrök, ám a munkaügy esetében a jogszabályok bizonyos esetekben kötelezővé teszik a felügyelet részéről a bírságok kiszabását is.

Az adatok szerint 2011 első negyedévében csökkent a kiszabott bírságok összege az elmúlt év azonos időszakához képest, ami összhangban van a jogszabály változásával: a hatóság elsődlegesen figyelmeztetést alkalmaz, amikor ez nem lehetséges, akkor nyúlnak a bírságok eszközeihez.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25