Matolcsy beájulna: űrnyugdíjasokat akar a guru

2010. november 27. 07:02

Nyugdíjasokkal hódítaná meg a Mars bolygót két amerikai kutató. Szerintük csökkenteni lehetne az utazás költségeit, ha a felfedezők a vörös bolygón élnék le hátra lévő éveiket. Az elképesztő ötletet az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA nem támogatja, de elképzelhető, hogy mégis megvalósul. Jelentkezők lennének a küldetésre, a nyugdíjasok űrutazását pedig egy milliárdos magánvagyonából finanszírozhatná.

Nyolcvan százalékkal csökkentené a Mars utazás költséget egy elképesztő ötlettel két amerikai kutató. Dirk Shulcze-Makuch a Washingtoni Állami Egyetem professzora és Paul Davies az Arizonai Állami Egyetem fizikusa a Journal of Cosmology űrkutatási szaklapban arra tesz javaslatot, hogy a Vörös Bolygó meghódítására 60 éven felüli nyugdíjasokat kell küldeni. Az első telepesek aztán nem térnének vissza a Földre, hanem hátra lévő éveiket a Marson élnék le.
 
A két kutató szerint az emberiségnek mindenképpen gyarmatosítania kéne egy bolygót, mert így garantálni lehet az emberiség fennmaradását akkor is, ha egy váratlan katasztrófa elpusztítaná a Földet. Csakhogy a Mars expedíció drága mulatság. A költségek zömét a felfedezők hazajuttatása emésztené fel. Mindez pedig hátráltatja a bolygó meghódítását. Emiatt állt elő a két tudós költségeket radikálisan csökkentő javaslatával.


Az ötletgazda, Dirk Shulcze-Makuch

Shulcze-Makuch és Davies szerint a költségek csökkentésen kívül más is szól a nyugdíjasok Marsra küldése mellett. A bolygón meglehetősen mostohák a körülmények. Légköre 95 százalékban szén-dioxid, a hőmérséklet pedig +20 és -140 Celsius fok között változik, ráadásul felszínét erős káros sugárzás is éri a világűrből. Mindennek tetejében az elsőként Marsra lépők komoly pszichés nyomásnak is ki lennének téve. Mindez lerövidítené a felfedezők élethosszát, főként mert egészségügyi ellátásra sem számíthatnának. Így a kutatók szerint nem lenne ajánlatos életük elején álló, szexuálisan aktív embereket küldeni a Marsra.

A két kutató tanulmányában leszögezi: nem öngyilkos küldetésről van szó, az űrhajósok egy állandó Mars kolónia előőrseként érkeznének a bolygóra és hátralévő éveiket ott élnék le. Fél évig tartó utazás után két egymástól távol levő telepet alapítana két-két nyugdíjas korú űrhajós. A két kolónia természetesen állandó kapcsolatban állna a Földdel. Később további emberek csatlakoznának hozzájuk és rendszeres ellátmány is érkezne a Marsra mindaddig, amíg az ott élők teljesen önellátóvá nem válnának. A Marsra lépő nyugdíjasok olyanok lennének, mint Amerika első telepesei, akik minden veszélyt vállalva, korábbi életüket hátrahagyva az Újvilágban kezdet új életet és nem kívántak visszatérni Európába.

Az amerikai űrkutatási hivatal a NASA nem lelkesedik az ötletért. Szóvivőjük csak annyit nyilatkozott: vissza akarjuk kapni az embereinket. Barack Obama az Egyesül t Államok elnöke viszont korábban leszögezte: 2030-as évek közepéig embert küldene a Marsra. Az elképesztő ötlet azonban nem biztos, hogy lekerül a napirendről. A két tudós szerint ugyanis lennének nyugdíjas jelentkezők, akiket egy milliárdos magánvállalkozó pénzéből lehetne a Marsra küldeni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?