28 °C Budapest

Csökkenhet a benzinár - Parlament elfogadta a jövedéki adó trv. módosítását

Pénzcentrum
2004. május 18. 08:21

A Parlament tegnap jóváhagyta a jövedéki adótörvény módosítását, mely lehetővé teszi, hogy tartósan 250 Ft-os benzin árszint felett a jövedéki adót mérsékelje a kormány. A kormány ezen cselekedete nem a jótékonyság, hanem a gazdasági racionalitás keretében történik, hiszen itt egy olyan extra adóbevételről mond le, mellyel nem is számolt a költségvetés tervezésekor, ugyanakkor a gazdasági növekedésre már káros benzinárat mérsékelni lehet ezen keresztül. Magyarországon a 95-ös benzin adótartalma 63-67.5% között mozgott az elmúlt egy évben.

A kormány akkor intézkedhet, ha a benzin, gázolaj átlagára egymás után következő két hét során elér, illetve meghalad egy magas szintet. (Ha két hétfői napon mért átlagár alapján számított számtani átlagár a 95-ös benzinnél meghaladja a 250, a gázolaj esetében a 225 forintot, akkor a kormány dönthet átmeneti jövedéki adó mérséklésről.)

A benzinnél 250 forintos literenkénti ár esetén az adótartalom 2 forinttal mérsékelhető, és ennek hatására ugyan ennyivel csökkenhet a fogyasztói ár. Amennyiben az ár tovább emelkedik, minden öt forintos drágulás, egy forintos adóteher mérséklésre, árcsökkentésre ad lehetőséget.

Az árfigyelés Magyarországon megoldott, erre nem kell külön szervezetet létrehozni, hiszen ezt a munkát a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban végzik.

*** *** ***

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lábjegyzetben érdekesnek tartjuk megjegyezni, hogy a 254.5 Ft-os benzinár tegnapi bejelentését többen televíziós híradó is a MOL első negyedévi 50 mrd Ft-os eredményének megemlítésével együtt közölte - némi összefüggést sejtetve. Érdemes lenne azonban elmerülni a részletekben: a MOL feldolgozás-kereskedelem üzletága (ahol a benzin értékesítésből származó profit is lecsapódik) a tavalyi első negyedévhez képest csak a Slovnaft számok hatására (konszolidáció + integrált ellátási lánc menedzsementen keresztül elért többlet szinergia) ért el magasabb profitot.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?