New Forint 2014

Brutálisan átszabta a költségvetést a kormány: 2023 kemény év lesz mindenkinek

2022. december 30. 08:32

Tegnap este jelent meg a módosított jövő évi módosított kültségvetés, melyet most először rendeletben hirdetett ki a kormány, amire korábban még nem volt példa. A jövő évi büdzsében olyan sok módosítást hajtottak végre, hogy rá sem lehet ismerni – írja a Portfolio.

Ugyan nyáron már elfogadta a kormány a jövő éves költségvetési tervet, azonban jól látszott, hogy a többek között a váratlanul magas infláció és az energiaárak elszállás miatt újra kell kalibrálni a büdzsét. A változtatásokat egész év végéig húzták, a határidő lejárta előtt két nappal, azaz tegnap este hozta nyilvánosságra a módosító rendeletet. Annyi minden változott a büdzsében, hogy lényegében egy teljesen j költségvetésről beszélhetünk a korábbihoz képest. Ráadásul a rendelet viszonylag kevéssé részletezi az új tervet, például hiányzik belőle a költségvetés mérlegét bemutató táblázat is.

Az egyik legfontosabb változás, az eredetileg a GDP 3,5%-ában meghatározott hiánycél 3,9%-ra történő emelése nincs benne a rendeletben, tehát nem tudni, milyen lesz a hiány szerkezete. Az új költségvetésben a korábbihoz képest nagyot nőttek a közvetlen bevételek, aminek az oka, hogy szinte minden téren magasabb befizetési arányt várnak, de magasabb lett a rezsivédelmi alapra szánt összeg is. Különösen a különadókból és az áfából befolyó összeg lett nagyobb, amit a magas inflációnak lehet betudni. A bevételi oldal újratervezésével kapcsolatban elmondható, hogy a kormány aktívan és passzívan is tett a költségvetési egyensúlya helyreállításáért.

A közvetlen kiadásoknál viszont jelentős növekedést láthatunk, amit a a Rezsivédelmi Alapnak, valamint a Honvédelmi Alapnak nyújtott támogatás okoz, összesen közel 1500 milliárd forint értékben. Szintén nagyobb tételt jelent az uniós fejlesztések során elkönyvelt 460 milliárd forintnyi többletkiadás, ezt azonban később utófinanszírozza az Unió. Összefoglalva  rezsikiadások, az infláció miatti magasabb nyugdíjkiadások, magasabb kamatkiadások, megnövelt tartalékképzés mind növelik a kiadási oldal mérlegét, azonban eközben a kormány néhány egyéb kiadásnövelő tételt is elrejtett az új költségvetésbe, és ezekre magyarázatot egyáltalán nem ad.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18