29 °C Budapest
Global inflation rate 2022 problem stockmarket and risk asset stockmarket crash

Kimondta az IMF: Oroszország évekig fog szenvedni a háború gazdasági következményeitől

2022. október 11. 20:31

Közzétette az idei őszi World Economic Outlookot (Világgazdasági Kilátások) az IMF. A Valutaalap nyomasztóan pesszimista összefoglalója ellenére a számok kifejezetten derűsek a Portfolió beszámolója szerint: a szervezet közgazdászai szerint az eurózóna megússza a recessziót jövőre, csupán két nagyobb gazdaságban várható visszaesés. Ezen felül az IMF friss adataiból azt is meg lehet tudni, hogy Magyarország gazdasága lehet a második leggyorsabban növekvő az unióban

Az IMF World Economic Outlookjának vezetői összefoglalójának 2022 őszi kiadása számos globális gazdaságokra nehezedő kihívást sorol fel, ami jól tükrözi, hogy a közgazdászok között ma milyen hangulat uralkodik a világgazdaság kilátásaival kapcsolatban. A kihívások között említik az orosz-ukrán háború hatásait is, illetve a globálisan szigorodó pénzügyi feltételeket is, az infláció növekedése és a koronavírus-válság utóhatásai mellett.

A tanulmányból kiderül, hogy a világgazdaság a 2021-es, 6 százalékos növekedés után idén jelentősen lelassult: 2022-ben 3,2 százalékos, míg jövőre már csak 2,7 százalékos lehet a növekedés az IMF előrejelzése szerint. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez az előrejelzés még kifejezetten optimálisnak tekinthető, hiszen több közgazdász is már reálisnak látja a recessziót a következő évben. A lassulás valóban komoly, azonban még mindig messze állunk az egész világra kiterjedő recessziótól. Az optimizmus pedig még szembetűnőbb az eurózóna kapcsán: a közös valutát használó országokban a gazdaság átlagosan 1 százalékkal fog nőni az IMF szerint.

Az IMF Magyarországra vonatkozó, áprilisi előrejelzésében az szerepelt, hogy a hazai összterméke (GDP) 3,7 százalékkal nő, de a mai, frissített becslés szerint 5,7 százalékos is lehet a növekedési ütem. A jövő évi GDP-növekedési adatot viszont a korábban jósolt 3,6 százalékról 1,8 százalékra módosították. Az inflációs adat a tavalyi 5,1 százalék után idén már 13,9 százalék, míg jövőre 13,3 százalék lesz a legfrissebb várakozás szerint Magyarországon, ráadásul a munkanélküliség is kedvezőbben alakul, mint ahogyan azt az áprilisban jósolták: a ráta tavaly 4,1 százalék volt, idén várhatóan 3,4 százalék, jövőre 3,8 százalék lesz. Áprilisban az idei évre 4,3 százalékos, jövőre pedig 4,2 százalékos magyarországi munkanélküliséget várt az IMF.

Fontos kiemelni, hogy az Európai gazdaság az elemzői vélekedések szerint jóval csekélyebb károkat fog szenvedni, mint az oroszországi. Az orosz gazdaság idei várhatóan 3,4 százalékos visszaesését ugyanis az előrejelzések szerint jövőre egy 2,3 százalékos visszaesés fogja követni. Noha ez elmarad a legtöbb szakértő által idén várt 4-5 százalékostól, de az orosz gazdaság így is jelentős károkat fog szenvedni, ami valószínűleg jövőre is ki fog tartani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 14:10
Ízlelgessük az új kifejezést: Net-Coach. A digitális médiaértés és konfliktuskezelés szakembereiről...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem