13 °C Budapest
Manufacturers Engineer working at plastic bag manufacturers. Operator, Manufacturers machine at production line process for plastic pellets to plastic bag, Production worker check quality product.

Az iparban még nem érződik a válság: tovább nőtt júniusban a termelés

2022. augusztus 12. 13:31

2022 júniusában az ipari termelés volumene 1,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,8%-kal bővült. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértünk, ugyanakkor a legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene nőtt, a legerőteljesebben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. májusinál 0,6%-kal nagyobb volt.

2022. júniusban:

  • Az ipari termelés volumene 1,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, írja mai közleményében a KSH. (Az első becslésben közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz képest 0,6%-kal emelkedett.
  • Az ipari export volumene 2,7%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 29%-át képviselő járműgyártás kivitele 0,2, a 14%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 11,7%-kal bővült.
  • Az ipar belföldi értékesítése 7,1, a feldolgozóiparé 1,7%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 0,8, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,9, a csekély súlyú bányászaté 6,1%-kal bővült 2021 júniusához viszonyítva.
  • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23%-át képviselő járműgyártás 2,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 3,8%-kal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása viszont 8,7%- kal nőtt.
  • A feldolgozóipari termelés 10%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 7,4%-kal visszaesett, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 1,2%-kal emelkedett.
  • A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,3%-kal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (21%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,1%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 1,3, a dohánytermék gyártásában 15,9%-kal. A többi alágazatban 5,3 és 43% közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a növényi, állati olaj gyártásában.
  • Az előző hónaphoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 17,3%-kal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 39, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 16,9%-kal bővült.
  • A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 3,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,2%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
  • Folytatódott a visszaesés a vegyi anyag, termék gyártásában (7,1%-kal), valamint a gyógyszergyártásban (8,4%-kal), a legnagyobb mértékben, 12,6%-kal pedig a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbi, magas bázistól.

ŸAz ipari termelés Közép-Dunántúlon (10,9%-kal), Budapesten (4,0%-kal) és Pest régióban (3,9%-kal) nőtt. A többi régióban 0,9 és 6,2% közötti volumencsökkenést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.

  • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 3,2%-kal kisebb volt a 2021. júniusinál. Az új belföldi rendelések 3,2%-kal bővültek, az új exportrendelések 4,3%-kal visszaestek. Az összes rendelésállomány június végén 22%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest:

  • Az ipari termelés 5,1%-kal nőtt. Az összes értékesítés 61%-át adó külpiaci eladások volumene 4,2, a 39%-ot képviselő hazai értékesítésé 9,3%-kal emelkedett.
  • Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent, 4,4%-kal. A legnagyobb mértékben, 11,9%-kal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 1,5 és 8,0% között.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm