17 °C Budapest
Manufacturers Engineer working at plastic bag manufacturers. Operator, Manufacturers machine at production line process for plastic pellets to plastic bag, Production worker check quality product.

Az iparban még nem érződik a válság: tovább nőtt júniusban a termelés

2022. augusztus 12. 13:31

2022 júniusában az ipari termelés volumene 1,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,8%-kal bővült. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértünk, ugyanakkor a legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene nőtt, a legerőteljesebben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. májusinál 0,6%-kal nagyobb volt.

2022. júniusban:

 • Az ipari termelés volumene 1,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, írja mai közleményében a KSH. (Az első becslésben közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz képest 0,6%-kal emelkedett.
 • Az ipari export volumene 2,7%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 29%-át képviselő járműgyártás kivitele 0,2, a 14%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 11,7%-kal bővült.
 • Az ipar belföldi értékesítése 7,1, a feldolgozóiparé 1,7%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
 • Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 0,8, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,9, a csekély súlyú bányászaté 6,1%-kal bővült 2021 júniusához viszonyítva.
 • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23%-át képviselő járműgyártás 2,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 3,8%-kal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása viszont 8,7%- kal nőtt.
 • A feldolgozóipari termelés 10%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 7,4%-kal visszaesett, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 1,2%-kal emelkedett.
 • A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,3%-kal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (21%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,1%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 1,3, a dohánytermék gyártásában 15,9%-kal. A többi alágazatban 5,3 és 43% közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a növényi, állati olaj gyártásában.
 • Az előző hónaphoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 17,3%-kal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 39, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 16,9%-kal bővült.
 • A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 3,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,2%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
 • Folytatódott a visszaesés a vegyi anyag, termék gyártásában (7,1%-kal), valamint a gyógyszergyártásban (8,4%-kal), a legnagyobb mértékben, 12,6%-kal pedig a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbi, magas bázistól.

ŸAz ipari termelés Közép-Dunántúlon (10,9%-kal), Budapesten (4,0%-kal) és Pest régióban (3,9%-kal) nőtt. A többi régióban 0,9 és 6,2% közötti volumencsökkenést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.

 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 3,2%-kal kisebb volt a 2021. júniusinál. Az új belföldi rendelések 3,2%-kal bővültek, az új exportrendelések 4,3%-kal visszaestek. Az összes rendelésállomány június végén 22%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 5,1%-kal nőtt. Az összes értékesítés 61%-át adó külpiaci eladások volumene 4,2, a 39%-ot képviselő hazai értékesítésé 9,3%-kal emelkedett.
 • Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent, 4,4%-kal. A legnagyobb mértékben, 11,9%-kal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 1,5 és 8,0% között.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 12:22
Barakonyi Szabolcs, aki a Telex indulásától volt a csapat tagja, eltte pedig szinte az sidktl az Ind...
MNB Intézet  |  2022. szeptember 27. 11:08
A szingapúri Nanyang Technological University-t 1991-ben hozták létre többek között azzal a céllal,...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 06:03
Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?