2 °C Budapest
Piggy bank, laptop, purse with money, coffee cup on wooden table top.

Elképesztő mennyiségű megtakarításhoz jutottak a magyarok: így fialtatja pénzét, aki jót akar

2022. február 19. 19:02

Az előző évhez hasonlóan mintegy 4000 milliárd forintnyi friss megtakarítással gazdagodott a magyar lakosság 2021-ben, a gyarapodás értékének a négyötödét azonban sajnos lenyelte az infláció. 100 új forintból 40-et folyószámlán tart a lakosság, 24 forint állampapírba, 20 forint pedig befektetési alapokba került. Kedvező fejlemény a kockázatvállalás növekedése, és hogy a befektetési alapokba 2013, a nyugdíjpénztárak 2010, az életbiztosítások pedig 2007 óta nem áramlott akkora összegű friss lakossági megtakarítás, mint tavaly.

Pénteken tette közzé előzetes pénzügyi számlák statisztikáit a jegybank, amelyekből többek között az is kiderült, hogy a GDP-arányos magyar államadósság 80,0 százalékról 78,2 százalékra csökkent tavaly. A lakosság pénzügyi helyzetéről is sok minden megtudható belőle, többek között az, hogy a háztartások bruttó pénzügyi vagyona megközelítette a 76 ezer milliárd forintot. Ebből 42,5 ezer milliárd forintot tesznek ki azok a pénzügyi eszközök, amelyeket mi az alábbiakban megtakarításoknak nevezünk.

A bruttó pénzügyi eszközök állománya nominálisan 11,3 százalékkal bővült tavaly, ami némileg elmarad az előző két év hasonló adatától. Ezen belül a megtakarítások állománya 9,7 százalékkal nőtt, ami viszont magasabb a 2020-as növekedési ütemnél, és historikusan is egészen jónak mondható, de csak nominálisan. Ugyanis időközben az infláció is felpörgött, és a decemberi 7,4 százalékos év/év inflációt figyelembe véve reálértéken mindössze 2,1 százalékkal gyarapodott a háztartási megtakarítások állománya, ami sokéves mélypontot jelent.

A Portfolio elemzése alapján 2021 végén a legtöbb pénzt folyószámlabetétben parkoltatta a magyar lakosság, így ezek ismét megelőzték az előző év végén még vezető helyen álló állampapírokat. A legnagyobb mértékben azonban a tőzsdei részvények és befektetési jegyek állománya nőtt, ami arra utal, hogy 2021-ben nőtt a kockázatvállalási hajlandóság a lakosság bizonyos rétegeiben, feltehetően az alacsony kockázatú megtakarítások értékét erodáló infláció miatt is.

Lakossági megtakarításokba 4009 milliárd forint áramlott, ennek 40 százaléka folyószámlabetéten maradt, 24 százaléka került állampapírba, 20 százaléka befektetési alapba, és mindössze 10 százaléka maradt készpénzben. Bár a nettó tranzakciók értéke 2021-ben csaknem megegyezik az előző évivel, látható, hogy felülteljesítettek a befektetési alapok, amelyek nemcsak a tranzakciók, hanem hozamok szempontjából is jól teljesítettek. Ezt csak a tőzsdei részvények előzték meg, ugyanis a tőzsdén 282 milliárd forintnyi nem realizált nyereséget értek el a befektetők, befektetési alapon 272 milliárd forint íródott jóvá, életbiztosításokon pedig 68 milliárd forint.

Az öngondoskodási termékek is erős évet zártak, nyugdíjpénztárba 2010, életbiztosításba pedig 2007 óta nem áramlott ennyi friss megtakarítás. A májusban megjelenő idei első negyedéves statisztikák várhatóan kiemelkedően jók lesznek a megtakarítási tranzakciók szempontjából, hiszen a közszféra dolgozóinak béremelései mellett a 13. havi nyugdíj és a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítése is erősíti a háztartások megtakarítási képességét. Egy pénzintézeti felmérés szerint az utóbbi többletjövedelem mintegy felét megtakaríthatják a családok, meglévő vagy új élet- és nyugdíjbiztosításba pedig a megtakarítók 10 százaléka tervez befizetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38