Organic produce in grocery store shelf, Vegetables For Sale In Market. cimlapi

70 százalék nem elég: még több magyar terméket tennének a boltok polcaira

MTI
2021. október 8. 11:30

A magyar élelmiszeripar hatékonysága és jövedelmezősége évek óta töretlenül növekszik, amit az is mutat, hogy bár ezt az ágazatot is hátrányosan érintette a 2020-as év, jelentős visszaesést nem eredményezett, sőt a cégek nyereségei növekedtek - jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Mint mondta, a növekedési irány stabilizálására, a hatékonyságnövekedés fokozására lesznek kiválóan alkalmasak a Vidékfejlesztési Program (VP) forrásai.  

"Idén már két felhívás jelent meg ennek keretében, összesen 250 milliárd forint értékben, és ennek ismétlését tervezzük 2023-ban és 2025-ben, a beérkezett tapasztalatokat figyelembe véve" - mondta el a Világgazdaság pénteki számában megjelent interjúban. Nagy István arról is beszélt, hogy a magyar élelmiszer-kiskereskedelem nem független a nemzetközi gazdasági trendektől, óriási versenyben kell helytállniuk a magyar vállalatoknak.

A magyar termékek kínálati arányában a boltok polcain az átlag most alig 70 százalék - mondta a miniszter, hozzáfűzve, hogy a következő időszakban pozitív változást vár. A kereskedőknél ugyanis elmozdulni látszanak az arányok a hazai termékek felé, és visszaköszönnek majd a boltok polcain annak eredményei is, hogy a 2014-2020-as támogatási időszakban megítélt források kifizetése és a beruházások átadása folyamatos.

Az agrárminiszter kitért a koronavírus-járvány tapasztalataira is. Kijelentette, hogy a belföldi ellátás biztonsága garantált volt. "Az első hullám okozott átmenetileg készlethiányokat, de ennek oka elsősorban logisztikai vagy kereskedelmi volt, a tárca és a gyártók közötti folyamatos kommunikáció gyorsan megoldotta a felmerült problémákat, és sikerült az új kihívásokra, így a megváltozott vásárlási és fogyasztási szokásokra is választ adni" - emelte ki.

Nagy István hangoztatta, hogy az élelmiszeripar által előállított termékek az ellátásbiztonság szempontjából is kulcsfontosságúak, de az iparág nemzetgazdasági szinten is meghatározó, hiszen a feldolgozóipar harmadik legnagyobb kibocsátású, árbevételű és foglalkoztató ágazata. Annak köszönhetően, hogy 2015-től stratégiai ágazattá nyilvánították, már a 2014-2020-as időszakban több mint 460 milliárd forint áramlott az ágazatba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?