Health worker test for COVID-19 coronavirus in rapic test kit

Komoly átalakulás jöhet a gyorsteszt-piacon: érdemben csökkenhetnek az árak?

2022. január 28. 14:28

Érdemi átrendeződést vetítenek előre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által lefolytatott ágazati vizsgálat következtetései a Covid19-antigén-gyorstesztek piacán. Miközben az Országgyűlés szűkítette a gyógyszerek házhozszállításának lehetőségeit, a GVH azt javasolja, hogy – a verseny élénkítése céljából legalább átmeneti időszakra – gyógyszertárakon és gyógyászati segédeszköz üzleteken kívül is jogszerűen lehessen hozzájutni gyorstesztekhez. Emellett számos, gyorstesztet forgalmazó webshop számíthat fogyasztóvédelmi eljárásra, valamint egyéb hatósági intézkedésre. Ezen eljárások az érintett webshopok eltűnéséhez vezethetnek – figyelmeztetnek a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédei.

Annak ellenére, hogy a gyorsított ágazati vizsgálatok jogintézményét alig bő fél évvel ezelőtt vezette be a kormány, a Gazdasági Versenyhivatal már harmadik alkalommal alkalmazza ezt az eszközt meghatározott magyarországi termékpiacok ellenőrzésére.

A legutóbbi gyorsított ágazati vizsgálat megindításának oka az volt, hogy a GVH-hoz beérkezett piaci jelzések alapján a Covid-antigén-gyorstesztek hazai árai jelentősen meghaladták a más uniós tagállamokban tapasztalható szintet. A GVH előzetesen úgy értékelte, hogy a körülmények a verseny torzulásának vagy korlátozódásának lehetőségére utalnak a tesztek hazai piacán

– magyarázza dr. Zalai Péter, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal partnere. A 2021. december végén, illetve 2022. január elején lefolytatott vizsgálatban a versenyhatóság számos saját kutatást végzett, valamint információkat szerzett más tagállamok versenyhatóságaitól, és a hazai forgalmazási értéklánc egyes szintjein elhelyezkedő szereplőktől.

A GVH szerint növelni kellene az értékesítési pontok számát

A gyorsított ágazati vizsgálat eredményeinek tükrében a Versenyhivatal két főbb javaslatot dolgozott ki a verseny élénkítése céljából:

  • Értékesítési pontok számának növelése: A GVH álláspontja szerint élénkíthetné a versenyt, ha jelentősen bővülne azoknak az értékesítési pontoknak a száma, ahol a lakosság a gyorstesztekhez hozzáfér. A Versenyhivatal ezért javasolja a gyorstesztek értékesítésének engedélyezését „kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál”, legalább egy átmeneti – három hónapos – időszakra.
  • Rövidebb értékesítési láncok: A GVH javaslata szerint a rövidebb értékláncok kialakítása is versenyélénkítő hatással bírhat. Ennek egyik módja lehet, hogy a fogyasztók „közvetlenül a hazai importőröktől vásárolják meg” a termékeket.

A szakértő ügyvédek szerint a fenti javaslatok több szempontból is figyelemre méltóak. Az értékesítési pontok számának esetleges növelése azért volna különösen váratlan, mert az Országgyűlés a közelmúltban jelentősen szűkítette egy másik egészségügyi termékkör, a nem vényköteles gyógyszerek házhozszállításának lehetőségeit.

Az értékesítési láncok rövidítése – és ezáltal egyes köztes szereplők kiesése – azért lenne kétséges kimenetelű, mivel a GVH jelentéstervezete is kiemeli a gyógyszertárakat és gyógyászatisegédeszköz-boltokat kiszolgáló nagykereskedői beszállítók gyorsaságát, rugalmasságát és megbízhatóságát. Ez utóbbi szereplők tehát számos tekintetben az ellátásbiztonságot erősítik.

Számos webshop megfelelő engedély nélkül értékesít

A gyorsított ágazati vizsgálat keretében a GVH széles körű kutatást végzett az interneten. Ennek eredményeképpen több olyan megállapítást tett, amelyek várhatóan hatósági eljárások megindulását eredményezik. Egyrészt rögzítette, hogy több webshop megfelelő engedélyek nélkül értékesíti a hazai jogszabályok alapján egyébként ún. gyógyászati segédeszköznek minősülő, önellenőrzési célú teszteket.

Továbbá megállapította, hogy a fogyasztói tájékoztatás számos esetben nem megfelelő, egyrészt a teljeskörűség hiánya vagy a megfelelő jelzések elmaradása, másrészt a fogyasztóvédelmi szempontból kifogásolható állítások miatt, amelyek alapvetően a webshopoknál voltak jellemzőek. Amellett, hogy várhatóan a GVH maga is eljárásokat indít, intézkedésre biztatja a gyógyászatisegédeszköz-piac tekintetében egyébként hatáskörrel és szaktudással rendelkező Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztóvédelmi jogsértések növekedése miatt a GVH előrevetíti, hogy a 2022. február 14-ével kezdődő héten újabb internetes keresés útján ellenőrzi a weboldalakon megjelenő tájékoztatásokat. Amennyiben ezt követően is fennállnak kifogásolható kereskedelmi gyakorlatok, a GVH kezdeményezni fogja az OGYÉI és az ITM bevonásával a koordinált hatósági fellépést.

A legfrissebb hírek azt is alátámasztják, hogy az egészségügyi szektor sem kivétel a Gazdasági Versenyhivatal gyors és határozott fellépései alól. Ahhoz, hogy a versenyhatósági fellépés ne érje váratlanul a piaci szereplőket, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédei az alapos felkészülést javasolják.

A hatósági vizsgálatokat - köztük a helyszíni kutatásokat - megelőző felkészülésnek része a munkatársak tájékoztatása és képzése, valamint a megfelelő eljárásrend bevezetése, megismertetése a kollégákkal. Továbbá javasolt jogi képviselet előzetes biztosítása az ilyen eljárások megfelelő kezelésére felkészült ügyvédek meghatalmazása révén. Mindezek keretében biztosítható, hogy a munkatársak - különösen a biztonsági szolgálat, recepciósok, valamint a jognyilatkozat tételére jogosult kollégák - tisztában legyenek a belső értesítési láncokkal, valamint az eljárási jogaikkal és kötelezettségeikkel

- mondja dr. Zalai Péter.

A szakértő hozzáteszi: „Minden ágazati vizsgálat eredményeiről – így a Covid-antigén-gyorstesztek piacára vonatkozóról is – jelentés készül, melynek alapos megismerése és adott esetben észrevételezése révén is biztosíthatják a piaci szereplők, hogy a számukra fontos szempontokat a GVH figyelembe vegye a jövőben”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem