Ennyi volt: a németek a WC-papírt, a hollandok a sört kezdték el felvásárolni?

2020. október 17. 14:57

Az első hullám nagyjából hasonló időzítéssel csapott le a különböző országokra, a második hullám viszont mindenhol másként alakul. Németországban egyre aggasztóbb az esetszámok emelkedése, és Hollandiában is ismét korlátozásokat vezettek be, hogy akadályozzák a vírus terjedését. A lakosság lelki nyugalma, önfegyelme pedig eddig tartott: újra kezdődik a pánikvásárlás, a roham a WC-papírért, élelmiszerekért és alkoholért.

Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 7334 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez a legnagyobb napi esetszám az új típusú koronavírus németországi megjelenése óta, és csaknem 700 esettel több az előző rekordnál, a csütörtöki 6638-nál. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek egy nap alatt 24-gyel nőtt, 9734-re - írta az MTI.

Ráadásul a vírus reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga is emelkedett. Mit jelent ez? Azt hogy csütörtökön még 100 fertőzött 120 egészséges embernek adta át a fertőzést, pénteken már 100 fertőzött 122-nek tudja átadni. Vagyis a vírus terjedési üteme felgyorsult.

Hollandiában részleges lezárások léptek életbe szerdán: a vendéglátóegységeket egy hónapra bezárják és az arcmaszk viselése beltéri helyeken kötelezővé vált. Mark Rutte holland kormányfő önfegyelemre és a szabálykövetésre szólította fel továbbá a lakosságot, és arra kért mindenkit, hogy ne vitassák az előírások szükségszerűségét.

A holland közegészségügyi hatóság statisztikái szerint vasárnaptól kedd estéig 20 611 új fertőzöttet regisztráltak, míg a kórházban ápoltak száma szeptember eleje óta megtízszereződött. A 17,5 millió lakosú országban mintegy 189 ezren kapták el eddig a vírust, és hivatalos adatok szerint 6630-an haltak bele a Covid-19 betegségbe.

A stressz kihozza az emberekből a boltkórost

Az, hogy a koronavírusos megbetegedések száma Németországban ismét emelkedni kezdtek, rögtön meglátszott a WC-papír eladási számokon. Az újonnan bevezetett korlátozásokkal kapcsolatos aggodalmak országszerte megnövelték bizonyos termékek iránti keresletet - írja a The Local. Üres polcokkal viszont még nem annyira lehet találkozni. A lapnak nyilatkozó boltok azt állítják, most sokkal felkészültebbek, mint tavasszal.

Az év elején tapasztalt események után minden eddiginél nagyobb figyelemmel kísérjük a kereslet változását annak biztosítása érdekében, hogy semmilyen termékből ne fogyjunk ki

- mondta el a németországi Aldi Süd szóvivője. A német Lidl szintén megerősítette, hogy felkészültek: ha nő a kereslet, képesek lesznek gyorsan reagálni és elegendő készletet biztosítani a vásárlóknak.

A holland Jumbo szupermarket viszont már most korlátozásokat vezetett be annak kapcsán, hogy mekkora mennyiséget vásárolhat egy vevő a boltban - írja a ZwolleNu. Ez is utal arra, hogy így próbálják kezelni a megnövekedett keresletet. Az üzletekben érvényes továbbá a legújabb szabály is: este 8 után nem adnak ki szeszes italt, ugyanis a hollandok vásárlásaiban egyre nagyobb súllyal szerepelnek az alkoholos italok. Főként a sör.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Október 14-től este 8 és reggel 7 között a boltok nem adhatnak el alkoholtartalmú italt. Az egyik holland párt, az ANPV szerint ezzel a szabályozással fel lehet lépni a nagyszámú házibulizás ellen. Viszont például a holland SPAR nem tapasztalt nagyobb keresletnövekedést az alkoholok iránt, mint eddig.

A magyarokat se kell félteni...

... ha spájzolásról van szó. Egyelőre még senki sem rohanta meg az üzleteket fejvesztve, viszont az esetszámok is itthon is emelkednek - a mai nap rekordot döntött az újonnan diagnosztizáltak napi száma. Orbán Viktor éppen a német helyzetet is felhozva azt javasolta a magyaroknak a minap, ne tervezzenek télen síutakat.

Arra lehet számítani, ha ilyen ütemben nőnek az esetszámok, hogy valamilyen korlátozást fognak bevezetni - hiszen hetek óta hangsúlyozzák különböző fórumokon, főként sokat Müller Cecília beszélt erről: a jelenlegi szabályozások betartásával elkerülhetőek a szigorítások. Viszont ebből az is következik, hogy ha nőnek az esetszámok, akkor szükség lesz rájuk.

A Pénzcentrum összegyűjtötte, mi mindent érdemes otthon tartani a második hullámban. Ezeket most még nyugodtan be lehet szerezni, nem fogják elkapkodni előlünk. Másrészt viszont érdemes alaposan átgondolni, hogy az első hullám alatt felhalmozott tartalékoknak mi lett a sorsa: mit használtunk fel, és mi végezte a kukában.

Ennek kapcsán a Pénzcentrum új felmérést végez olvasói körében: az élelmiszerpazarlás és a járvány összefüggéseit igyekszünk feltárni. Te is segíthetsz válaszaiddal, hogy megtaláljuk, mit rontanak el és mit csinálnak jól a járvány óta a vásárlók a boltban. A kérdőív kitöltéséhez kattints IDE! Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm