14 °C Budapest

Ők a koronaválság újabb áldozatai: egyre kevesebb igény van a munkájukra Magyarországon

2020. május 26. 08:33

A késedelmes fizetések miatt 250-280 milliárdra emelkedhet év végére a lánctartozások összege az építőiparban. Az építőipar lassulását elsőként a segédmunkások érezhetik meg, akikre egyre kevesebb az igény.

Az építőipari vállalkozások által kiállított számlák negyedét, ötödét nem fizetik ki határidőre, a követelések 6-7 százaléka pedig tartósan vita tárgyát képezi. Ha ez a helyzet továbbra is fennmarad, az év végére az építőipari lánctartozások összege elérheti a 250-280 milliárd forintot - közölte az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a cégek beszámolói alapján. A számlákat az állami és önkormányzati megrendelések esetében is egyre többször fizetik ki késedelmesen, ami komoly gondot jelent a vállalkozásoknak, az ÉVOSZ ezért továbbra is szorgalmazza az Államkincstár gyorsított kifizetéseit.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke arról is beszámolt: a járvánnyal összefüggő, vírusos megbetegedések május második felében sem történtek az építőiparban, a tervezői, kivitelezési munkákat nem akadályozták. Az építőipar teljesítőképessége is adott, a tervezői, kivitelezési, háttéripari, beszállítói kapacitás rendelkezésre áll.

Az idén az ágazat így 4500 - 5000 milliárd forint nagyságrendben tudna teljesíteni, ha folyamatosan lennének megrendelések. Csakhogy jelenleg az új projektek előkészítésének lelassulása, az új szerződések csökkenése okozza a legnagyobb gondot. Tavaly májushoz képest 20 százalékkal csökkent az építőipar megrendelésállománya: számos, már előkészített projekt nem indul el, a legnagyobb mértékben a települési önkormányzatok megrendelései estek vissza. Emiatt nagyjából 6 százalékkal maradhat el az év első öt hónapjának építőipari teljesítménye a tavalyitól.

Júniustól várhatóan egyre több cégnek kell igazítania kapacitását, ami nagyobb mértékű létszámleépítést hozhat az ágazatban.  Az álláskeresők száma már most növekszik az építőiparban, de a betanított munkások, szakmunkások és mérnökök más vállalkozásoknál még találnak munkát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A segédmunkásokra viszont egyre kisebb az igény.

A kijárási korlátozások megszűnésével sem számítanak rövidtávon az építési piac élénkülésére, az ÉVOSZ is csak a lakásfelújítások, karbantartási munkák növekedésével számol. Ennek kapcsán a szakszövetség rámutatott: miután megszületett a döntés, hogy az idei tanév távoktatásban fejeződik be, a nyári iskolafelújítási, karbantartási munkákat akár május végétől meg lehet kezdeni. Az ÉVOSZ ezért szorgalmazza többek között egy nyári iskolai rekonstrukciós pályázati program elindítását, amely főként a mikró- és kisvállalkozások számára biztosíthatna munkát. Javasolják továbbá azt is, hogy a kormány gyorsítsa fel a megvalósítani tervezett létesítmények előkészítését és lebonyolítását.   

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem