4 °C Budapest
Itt az Operatív Törzs bejelentése: hétfőtől komoly tesztelés indul Magyarországon

Itt az Operatív Törzs bejelentése: hétfőtől komoly tesztelés indul Magyarországon

2020. május 1. 11:30

A szokásos időpontban, 11 órakor megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs a magyar koronavírus-helyzettel kapcsolatban. Élőben követtük az eseményt, ezek voltak a legfontosabb bejelentések.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Először is, a rendeleti változások kapcsán Müller Cecília leszögezte, hogy az idősek számára felállított 9-12 órás idősáv az egész országban érvényben lesz, nemcsak Budapest környékén. Mint mondta, ezzel lehet kontroll alatt tartani a helyzetet. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy lassú felszabadítások jönnek, ennek érdekében

az egészségügyi szolgáltatások is beindulnak, illetve hétfőtől indulnak a lakosság körében a nagyobb tesztelések különböző laboratóriumi helyeken.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy nagy eredménynek tartják, hogy sikerült elkerülni a hirtelen nagy számú megbetegedést. "Időt nyertünk, ezért fel tudtunk készülni a legrosszabb forgatókönyvre is" - mondta Müller Cecília. Hozzátette, hogy a fertőzéseket kontroll alatt kívánják tartani, ehhez óvatosságra és mértékletességre van szükség.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a szabályokat továbbra is kérik betartani, különösen a Budapesten és Pest megyében élőket kérte arra Müller Cecília, hogy csak indokolt esetben hagyják el lakhelyeiket. A tisztifőorvos a vidékieket is arra kéri, hogy ne úgy értékeljék ezt a döntést, mint egy lazítást, tartsák be a szükséges óvintézkedéseket.

Az új rendelkezések értelmében május 4-től a tavakat, strandokat is igénybe lehet venni vidéken. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília kiemelte, hogy vízzel nem terjed a vírus, a strandokon, uszodákban még annyira sem, mivel ott klórral tisztítják a vizet. Szükség is van egy kis D-vitaminra - tette hozzá.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján - arra az újságírói kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy a pestiek tömegesen indulnak meg vidékre, hogy ott üljenek be a vendéglőkbe - elmondták, hogy elmondta, hogy bíznak abban, hogy a Budapesten és Pest megyében élők csak indokolt esetben - ahogy az a rendeletben is szerepel - hagyják el otthonaikat.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy az elmúlt 24 órában 751 házi karantént rendeltek el, 10384-re nőtt a teljes szám; és csak az elmúlt 24 órában 1051 esetben szegték meg a kijárási korlátozásokat. Az alezredes összesítése szerint március 12. óta 1365 esetben kellett rendőri intézkedést hozni magatartás-szegés miatt.

Óvatosság, és fertőtlenítés a munkahelyeken

Müller Cecília javasolja, hogy továbbra is tartsák fent a munkáltatók az online munkavégzés lehetőségét. Amennyiben ez nem lehetséges, javasolják, hogy csak egészséges ember vegye fel a munkát, tehát ne köhögjön, ne tüsszentsen, így ne menjen be dolgozni. Fokozottan érvényes ez az egészségügyre - tette hozzá Müller.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tisztifőorvos kiemelte, a munkahelyen fokozott fertőtlenítést, gyakori takarítást javasolnak, lehetőleg tartsanak egymástól távolságot a munkavállalók, legalább 1,5-2 méteres távolsággal. Limitálni érdemes az étkezőkben egy időben tartózkodók számát is - tette hozzá Müller. Hozzátette: Az ajtókat, kilincseket, billentyűzeteket, kapcsolókat gyakran kell fertőtleníteni. Ugyanígy fontos a gyakori szellőztetés. Kiemelte:

Értekezleteket, rendezvényeket semmiképp se tartsunk - mondta. Ezeket mind online térbe helyezzük át.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, hogy immár 600 felett van azok száma, akik meggyógyultak a betegségből. Jelenleg 323 fő elhunytat tartanak nyilván - erről ma reggel a Pénzcentrumon is beszámoltunk. A tisztifőorvos hozzátette: ma 983 főt ápolnak kórházakban itthon, 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Az adósok 60 százaléka él a hitelmoratóriummal

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Gion Gábor államtitkár is részt vett. Mint mondta, a magyar hiteltörlesztési moratórium egyedülálló a világon, a környező országokban bevezetett moratórium csak a bajba jutott adósokra vonatkozik, de a magyar mindenkire - mondta. Hozzátette, hogy a becsléseik szerint ezzel

3600 milliárd forintnyi likviditás marad a lakosságnál és a vállalatoknál.

A hitelkártya/folyószámla hitelek esetében azonban javasolják, hogy járjanak el a bankoknál, aki törleszteni szeretne, az könnyen be tudja ezt állítani online is - tette hozzá Gion Gábor. Hozzáteette: "Ha bárki később meggondolja magát és mégis igénybe venné a moratóriumot, bármikor megteheti."

Az államtitkár közlése szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az adósok 40 százaléka tovább fizeti hitelét, a vállalatok 60 százaléka legalább a kamatot fizeti, 30 százalék pedig a teljes hitelt. A lakosság megtakarítási rátája 12 százalék volt tavaly az éves jövedeleméhez viszonyítva - tette hozzá az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26