Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 19-én

Pénzcentrum2020. április 19. 08:45

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.19 19:30Mi van itt? Bevállalja a házhozszállítást is ez a Michelin-csillagos étteremA kétségbeesett idők kényszerű megoldásokat szülnek - de ki tudja, lehet, hogy ez a jövő?

Ezek voltak a 16. hét legérdekesebb és legolvasottabb cikkei a Pénzcentrumon. A cikkek elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.

A jövő héten ismét sok lesz a napsütés: átmenetileg kissé lehűl a levegő, majd ismét melegedés várható, a hétvégén a 25 fokot is meghaladhatja a hőmérsékelt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

2020.04.19 17:58
Élő koncertet tartottak Németországban, autósmozis megoldással

A koncert bevételét a Kölni Egyetemi Kórház javára ajánlották fel a szervezők.

A COVID-19 teremtette járványügyi helyzet soha nem látott kihívás elé állította a tanárokat, a diákokat és a szülőket. De számos okos megoldást kínálkozik a digitális oktatásra.

Mivel az összeget visszaigényelhetik a bankok, a Bankszövetség álláspontja az, hogy semmilyen költséget emiatt a pénzintézetek nem fognak a fogyasztókra hárítani.

A kormánynak a koronavírus-járvány alatt is törekedni kell a fiskális fegyelemre, de nem szabad vaskalaposan ragaszkodni az államháztartási hiány három százalék alatt tartásához, mert most a munkahelyek megtartása és a gazdaság újraindításának kell elsőbbséget kapnia - nyilatkozta a pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Rajzpályázattal és játékos foglalkoztató füzettel támogatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a digitális munkarendben zajló oktatást. A május 4-ig tartó, élelmiszerpazarlás témájú rajzpályázatra digitalizált formában várja a zsűri az alkotásokat. Emellett elkészült és online elérhető a hivatal Mese habbal, szülinappal mesekönyvének foglalkoztató füzete is, így további elemekkel bővült a Nébih Oktatási Program eszközeinek széles palettája.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 2 329 539-et vasárnap reggelre, miközben világszerte 160 717-en vesztették életüket a Covid-19-ben, és 595 229-en épültek fel a betegségből - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítéséből.

A miniszterelnök szerint ha a legrosszabb következne be, a magyar kórházaknak akkor is biztosítaniuk kell az ellátást minden koronavírusos betegnek. Elárulta azt is, úgy számolnak, a csúcs május elejére eshet.

A koronavírus-világjárvány sok más iparággal együtt gyakorlatilag a sportipart is bedöntötte, és ezzel együtt a sportfogadások világát is egyik-napról a másikra nullázta le. Sok fogadónak így nem maradt más, mint a fehérorosz foci, az orosz pingpong vagy éppen a tajvani kosárlabda-bajnokság. Igen ám, de van egy sportág, ami az utóbbi években annyira dinamikusan fejlődik, hogy egy-egy jelentős verseny összdíjazása már majdnem akkora, mint egy Grand Slam-tornáé. Ez pedig nem más, mint az E-sport világ, ahol ezekben a napokban is a világ legjobbjai játszanak egymás ellen, akikre online ugyanúgy lehet, akár élő fogadások kereteiben is fogadni, mint ahogy még néhány hónapja lehetett a Premier League vagy az NBA meccseire. A kialakult válsághelyzet pedig még feljebb repítheti ezt a sportfogadási iparágat.

Európában mintegy 68 százalékkal, ezen belül Olaszországban 96 százalékkal estek az idegenforgalmi költések márciusban - áll a legnagyobb svájci bank, a UBS tanulmányában.

A járvány befolyásolhatja a vállalati felvásárlások időzítését, ugyanakkor az Európai Unió várhatóan elnézőbb lesz a járvány miatt nyújtott állami támogatásokkal kapcsolatban - hívja fel a figyelmet dr. Horváth M. András, a Baker McKenzie versenyjogi szakértője. Emellett a fúziókra és vállalati együttműködésekre vonatkozó uniós jogalkalmazás is változhat.

Szerbia már keddtől fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány megelőzését célzó szigorú intézkedéseken, a nyugat-balkáni országok többsége azonban április végénél, május elején előbb nem szándékozik visszavonni a korlátozásokat.

Az IBM közel 400 önkéntese, valamint a T-Systems biztosít szakmai támogatást a hazai iskoláknak a Cisco által ingyenesen felajánlott Webex videó- és online konferencia szolgáltatásának bevezetésére. A program kezdetben szakgimnáziumok bevonásával indul, de a későbbiekben más oktatási intézmények számára is nyitott lesz: diákok és tanárok ezrei számára szeretnék biztosítani a hatékonyabb és interaktív táv-órák megtartásának feltételeit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vasárnap is ad tájékoztatást az Operatív Törzs, melyet a Pénzcentrum élőben közvetít.

2020.04.19 10:51
A Forma-1 vezetőinek segítségét kérte a kisebb istállók számára Christian Horner, a Red Bull csapat

"Ez az ő üzletük, és el kell dönteniük, hogy életben tartják-e ezeket a csapatokat. Annyi biztos, hogy nélkülük nem lehet versenyeket rendezni" - érvelt a brit sportvezető. "A gyengébbeket el lehetne látni kölcsönautókkal is, hogy ne kelljen kutatásra és fejlesztésre költeniük. Korábban is előfordult, hogy más gyártók kész modelljeivel versenyeztek a csapatok." A 46 éves Horner szerint a jogtulajdonos Liberty Media másként nem lehet biztos abban, hogy a 2021-es szezon tíz istállóval kezdődhet majd el. A Forma-1-es Haas nemrég rövidített munkaidőt vezetett be a dolgozók többsége számára, és a vezetőség mellett a két pilóta, Romain Grosjean és Kevin Magnussen is lemond a fizetésének egy részéről. 

Korábban az F1-es istállók közül a Renault, a McLaren, a Williams és a Racing Point szabadságolta a dolgozóit, és fizetéscsökkentést rendelt el. Az autós gyorsasági világbajnokság 71. idénye március közepén rajtolt volna Ausztráliában, de a koronavírus-járvány miatt röviddel az első szabadedzés előtt törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben. Ezután sorrendben a bahreini, a vietnami, a kínai, a holland, a spanyol, a monacói, az azeri és a kanadai viadalt is törölték. Ezután leghamarabb a Francia Nagydíjjal kezdődhetett volna a szezon, de a június 28-ra tervezett futamot is valószínűleg el kell halasztani, mivel Emmanuel Macron államfő hétfőn módosította a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás időpontját. 

A július 5-re tervezett Osztrák Nagydíjat akár nézők nélkül, zárt kapuk mögött is megrendezhetik a spielbergi Red Bull Ringen, ezután következne július 19-én a Brit, majd augusztus 2-án a Magyar Nagydíj. (MTI)

Szerbia az ortodox húsvétot követően fokozatosan elkezdi enyhíteni az új típusú koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett korlátozásokat - jelentette be szombaton Aleksandar Vucic szerb elnök.

Orbán Viktor március 4-én jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus. Azóta már több mint 1900 embernél mutatták ki a fertőzést, 172-en el is hunytak közülük. A tömeges megbetegedések szakasza, a járvány tetőzése azonban még előttün van.

2020.04.19 09:39
Maradj otthon! Győrfi Pál, Győrfi Pál, mindent megváltoztattál

Győrfi Pál egy interjúban elárulta, szerinte mikor cseng le a járvány - ám hangsúlyozta, ez kifejezetten a magánvéleménye. Mentősként a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie - számolt be a Pénzcentrum. A mentős szóvívő mostanra annyira népszerű lett, hogy a könnyűzenei előadókat is megihleti.

2020.04.19 08:51
Teljesen kihalt Isztambul, ahol máskor órák alatt lehet egyik kerületből a másikba eljutni

Döbbenetesen hatnak az üres isztambuli utcák azok számára, akik jártak már ebben a városban akkor, amikor az élet a rendes kerékvágásban halad. (Euronews)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Számítógépeket és dokumentumokat foglalt le egy idősotthonban tartott razzia során szombaton a szlovák rendőrség, amely annak nyomait kutatta, hogy mi okozta a koronavírus-fertőzöttek számának meredek emelkedését Szlovákiában.

 

Címkék:
biztosítás, otthon, járvány, koronavírus, pilóta, varga mihály, győrfi pál, államháztartási hiány, versenyjog, sportág, gimnáziumok, kihalt, rövidített munkaidő, svájci órák,