7 °C Budapest

Légy óvatos: már a vitaminokat is hamisítják, mutatjuk, hol vásárolj

2020. április 3. 14:15

Folyamatosan nő a kereslet az étrend-kiegészítők iránt, így emelkedik az internetes vásárlások száma is a szektorban, amire már a hamisítók is felfigyeltek. A hamis, esetenként életveszélyes szerek visszaszorítása érdekében jött létre az a program, amely a piacra kerülő termékek bevizsgálásával garantálni tudja, hogy a csatlakozó patikák polcaira már csak az ellenőrzött, jó minőségű szerek kerüljenek ki.

Egyre többen próbálják ki az étrend-kiegészítőket derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Tárki tavalyi kutatásából. A Testület és a kutatócég 2018-ban és 2019-ben fesztiválokon vizsgálta a fiatalok étrend-kiegészítőkhöz kapcsolódó attitűdjét és ismereteit. Az eredményekből a korcsoportos eloszlás szerint az látszik, hogy a 18-22 évesek 46,7 százaléka, a 23-30 évesek 60 százaléka, míg a 31 évesnél idősebb korcsoport 65,4 százaléka szedett már életében legalább egyszer étrend-kiegészítőt, vagyis a 30 év felettiek az ilyen jellegű készítmények elsődleges fogyasztói. Összevetve a 2018-as adatokkal a legfiatalabbaknál több mint 15, az utánuk levőnél 8, míg az idősebbeknél 2 százalékpontos emelkedést mutatnak a tavalyi eredmények, vagyis egyre többen használják ezeket a termékeket. A növekvő igényeknek köszönhetően az étrend-kiegészítők piaca is bővül, azonban nem mindegy, hogy milyen forrásból szerezzük be ezeket a szereket.

Az étrend-kiegészítők iránti kereslet növekedése miatt különösen fontos a fogyasztók megfelelő tájékoztatása annak kapcsán, hogy honnan érdemes ezeket a szereket beszerezni

- emelte ki Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) elnöke. Fontos tudni, hogy a Magyarországon is hatályos Európai Uniós jogszabályok szerint az étrend-kiegészítők forgalmazása nincs engedélyeztetéshez kötve, a gyártónak csupán a termék forgalomba helyezést kell bejelentenie az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI). A fentiek miatt az így piacra kerülő készítmények nem esnek át előzetes bevizsgálási folyamaton, ezért főként a beszerzés forrása lehet a biztosítéka annak, hogy megfelelő készítményhez jusson a vásárló.

A rossz minőségű termékek forgalomba kerülésének megakadályozása érdekében jött létre 2018-ban a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amelyet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ), a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) hívott életre. A Program legfőbb célja, hogy fogyasztókhoz csak garantált minőségű, hamisítástól mentes termékek juthassanak el. Az étrend-kiegészítők a kiegyensúlyozott táplálkozás és egészéges életmód mellett fontos szerepet töltenek be az egészségmegőrzésben. Az összetett minőségtanúsítási szabályzat segítségével biztosítható, hogy a Programban részt vevő gyógyszertárakba csak hamisítás-mentes, minőségi szempontból megfelelő étrend-kiegészítők kerüljenek. A patikák pedig vállalják, hogy csak olyan gyártótól és forgalmazótól vásárolnak ilyen terméket, amelyek részt vesznek a programban, ezzel megőrizve és erősítve a gyógyszerésszel és a gyógyszertárral szembeni bizalmat.

"A kialakult helyzetben láthatóan megnőtt az igény a különböző étrend-kiegészítőkre. Ennek egyik következménye, hogy a vásárlások egy része átkerül online térbe, ez azonban óriási lehetőséget tartogat a hamisítók és az illegális kereskedők számára is." - figyelmeztet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese. Hozzátette: saját- és szeretteink egészsége megóvása érdekében különösen fontos, hogy ezeket a szereket kizárólag megbízható forrásból szerezzünk be. A programhoz országszerte eddig több mint 1600 patika csatlakozott. A résztvevő gyógyszertárakban csak olyan készítmények, többek között vitaminokat és ásványi anyagokat vagy éppen növényi összetevőket tartalmazó szerek vásárolhatók meg, amelyek átestek az előírt - a minőségi megfelelőséget is figyelembe vevő - kockázatértékelésen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem