21 °C Budapest
Így hal meg a legtöbb magyar: itthon nagyobb a baj, mint bárhol máshol

Így hal meg a legtöbb magyar: itthon nagyobb a baj, mint bárhol máshol

2019. szeptember 30. 14:02

Minden nyolcadik halálesetet valamilyen keringési rendellenesség okoz az európaiak között, ráadásul Magyarország ebben a tekintetben élen jár. Olyannyira, hogy Magyarország az európai országok között hátulról a harmadik ebben a statisztikában. Sajnálatos adat, hogy 2016-ban 609 ezer ember halt meg valamilyen keringési rendellenességben, ez az összes haláleset (5,1 millió) több mint tíz százaléka.

Szomorú adatokat közölt az Eurostat. Európában minden nyolcadik haláleset valamilyen keringési rendellenességnek tudható be, de ezek 90 százaléka a 65 év felettieket érinti. Nem meglepő, hogy a férfiak gyakrabban halnak meg szívbetegségek következtében, mint a nők.

Magyarországon különösen rosszul áll: nálunk 100 ezer lakosra vetítve 367 ez a szám, ami még mindig messze elmarad a lista alján helyet foglaló Litvániától, ahol 100 ezer lakosból 560 halt meg valamilyen szív- vagy koszorúér-betegség következtében. Ha azt nézzük, hogy az EU-s átlag 118, akkor a magyar szám ennek tükrében sokkal rosszabb.

A legjobban a franciák állnak, náluk mindössze 46 ilyen haláleset történt 100 ezer lakosra vetítve. megdőlt tehát a sztereotípia, hogy a franciák a zsíros étkezések miatt gyakrabban halnak meg keringési betegségekben, igaz lehet ellenben, hogy a vörösbor jó hatással van a keringésre. Jól állnak a mediterrán országok is, így egyértelműnek tűnik, hogy a szívkoszorúér-betegségek összefüggésbe hozhatók az étkezéssel. Legrosszabbul pedig a kelet-európai országok állnak.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?