0 °C Budapest
Így hal meg a legtöbb magyar: itthon nagyobb a baj, mint bárhol máshol

Így hal meg a legtöbb magyar: itthon nagyobb a baj, mint bárhol máshol

2019. szeptember 30. 14:02

Minden nyolcadik halálesetet valamilyen keringési rendellenesség okoz az európaiak között, ráadásul Magyarország ebben a tekintetben élen jár. Olyannyira, hogy Magyarország az európai országok között hátulról a harmadik ebben a statisztikában. Sajnálatos adat, hogy 2016-ban 609 ezer ember halt meg valamilyen keringési rendellenességben, ez az összes haláleset (5,1 millió) több mint tíz százaléka.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szomorú adatokat közölt az Eurostat. Európában minden nyolcadik haláleset valamilyen keringési rendellenességnek tudható be, de ezek 90 százaléka a 65 év felettieket érinti. Nem meglepő, hogy a férfiak gyakrabban halnak meg szívbetegségek következtében, mint a nők.

Magyarországon különösen rosszul áll: nálunk 100 ezer lakosra vetítve 367 ez a szám, ami még mindig messze elmarad a lista alján helyet foglaló Litvániától, ahol 100 ezer lakosból 560 halt meg valamilyen szív- vagy koszorúér-betegség következtében. Ha azt nézzük, hogy az EU-s átlag 118, akkor a magyar szám ennek tükrében sokkal rosszabb.

A legjobban a franciák állnak, náluk mindössze 46 ilyen haláleset történt 100 ezer lakosra vetítve. megdőlt tehát a sztereotípia, hogy a franciák a zsíros étkezések miatt gyakrabban halnak meg keringési betegségekben, igaz lehet ellenben, hogy a vörösbor jó hatással van a keringésre. Jól állnak a mediterrán országok is, így egyértelműnek tűnik, hogy a szívkoszorúér-betegségek összefüggésbe hozhatók az étkezéssel. Legrosszabbul pedig a kelet-európai országok állnak.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?