10 °C Budapest
Így betegít meg a munkahelyed: sokan nem is tudják, mi pusztítja őket

Így betegít meg a munkahelyed: sokan nem is tudják, mi pusztítja őket

2019. március 26. 17:09

A túl sok ülés súlyos, gyakran halálos betegségekhez is vezethet. Évente sok tízezer haláleset köszönhető az ülő életmódnak, ez több, mint a tüdőrákban elhunytak száma. Nagyon sok ember tölt napi 9 óránál többet üléssel, és nem csak a munkában. Ez könnyen vezet hormonális, anyagcsere és gyulladásos problémákhoz, de az agyműködésre is hatással van. De mégis miért rossz az, ha az ember ennyit ül?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sokszor olvassuk, hogy mi minden egészségtelen. Az ember már gyakorlatilag létezni is fél, hiszen bármit is csinál, mindenről kimutatják, hogy rákkeltő, rosszul hat a keringésre és hasonlók. Most ugyanez történt az üléssel. De komolyan, mégis miért baj az, ha az ember nyugiban üldögél a munkahelyén, vagy épp otthon a tévé előtt?

Márpedig egyértelműen igaz, hogy rosszabb egészségi állapotra számíthat az, aki sok időt tölt üléssel a nap folyamán az Ulsteri és a Belfasti Egyetem közös kutatása szerint - számol be a Daily Mail. Nem csak a munkaidő alatt ülünk sokat, de az otthon töltött idő nagy részét is végigüljük. Hogy ez nem tesz jót a hátnak, már rég ismertük, a mostani brit kutatás ugyanakkor 70 ezer szigetországi halálesettel hozta összefüggésbe az ülő életmódot.

Nem is gondolnád, hogy az ülés mennyire veszélyes az egészségre, hosszú távon keringési problémákhoz vezet, többféle rák kialakulásához is vezet, így pedig már érthető, hogy miért van köze sok esetben korai halálozáshoz. És ha ez nem lenne elég, még az agyműködést is befolyásolja, mivel demenciát, memóriazavart okozhat.

Mégis miért olyan rossz az ülés?

Az eredményt ismerető kutatók szerint az inaktív életmód olyan hormonok változását idézi elő, mint az inzulin - ez segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet. A test kevésbé hatékonyan reagált az inzulinra ülés közben a kutatás szerint. De nem csak ez jelent problémát.

Ülőhelyzetben a test izmainak nagy része ellazul, és emiatt a koleszterin felhasználása is alacsonyabb, mint álló- vagy mozgó helyzetben. Ennek a következménye pedig érthetően az, hogy sokkal több kering benne a vérünkben. Ülőhelyzetben csökken azoknak az enzimeknek a szintje is, amelyek a vér "tisztításáért" felelnek, emiatt a többen ülők vérében magasabb volt a zsír és a cukorszint egyaránt. De nem csak ezek, hanem további káros vegyületeket is nagyobb hányadban tartalmazott azoknak a vére, akik többet ültek.

Mindez már így is elég riasztó, de van még tovább is: az inaktívabb életmódot folytató alanyoknál az MRI felvételeken kimutatható módon kisebb volt az agy középső temporális lebenye (ez a rész felel többek között az emlékezésért), vagyis az ülő életmódnak neurológiai következményei is vannak.

Az sincs biztonságban, aki rendszeresen sportol

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás csak az ülő életmódot vizsgálta, nem tért ki például az étkezésre sem. Azaz a fenti negatív hatások kizárólag az ülő életmódnak köszönhetőek. Erre már utaltak jelek korábbi kutatásokból is - felfedezték például, hogy aki naponta két órát ül a tévé előtt, annál nagyobb eséllyel alakul ki vastagbélrák - az összefüggés 70 százalékban igazolható volt. Számszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a túl sok ülés 10-20 százalékkal növeli meg a korai halál kockázatát. Ez így elég keményen hangzik, de így már érthető a kutatók szerint, hogy miért terjedt el az utóbbi időben a vastagbélrák az 50 alatti korosztályban is.

Egyre többet ülünk ugyanis, ráadásul többet, mint azt gondoljuk. A kutatásban résztvevők átlagosan 2-2,5 órával ültek többet, mint ahogy azt ők gondolták - nem is vették tehát észre, hogy mennyi időt töltöttek üléssel. Ráadásul ez már minden korosztályt érint - sokaknál nem ritka, hogy napi 10 órát töltenek ülőhelyzetben egy nap.

Ha azt gondolod, hogy aktívan sportolsz, és ezzel meg van oldva a probléma, van egy rossz hírünk - a kutatók ugyanis rávilágítottak, hogy a napi 1 óra aktív, nagy intenzitású sportolás sem tudja kompenzálni a 8-9 óra ülést. A probléma ugyanis abban rejlik, hogy míg ugyanannyit sportolunk átlagban, mint évtizedekkel ezelőtt, az egyéb fizikai aktivitásunk lecsökkent.

De akkor mi a megoldás?

Az egyik, egyre inkább elterjedt megoldást az állóasztalok jelenthetik - ezek ma már a legtöbb munkahelyen megtalálhatóak. Az állásnak is vannak ugyanakkor negatív hatásai, főleg a gerincoszlopra. A kutatók ezért azt javasolják, hogy minden órában sétáljunk 5-10 percet, ezzel el tudjuk hárítani a túl sok üléssel járó negatív hatásokat. Nehéz helyzetben vannak ugyanakkor azok, akik ülőmunkájuk során nem nagyon tudnak sétálni - például a buszsofőrök, de olyan kutatási eredmények is napvilágot láttak, amelyek szerint a diákok koncentrációja is csökkent, ha túl sokat ültek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18