18 °C Budapest
Ukrán helyzetben a budapesti rákosok: heteket várhatnak a sugarazásra

Ukrán helyzetben a budapesti rákosok: heteket várhatnak a sugarazásra

2017. november 14. 10:00

Heteket kell várni a sugárkezelés megkezdésére a rákbetegeknek Budapesten, pedig fontos lenne, hogy egy diagnózis után azonnal megkezdődjön a gyógykezelés - hangzott el az RTL Híradóban tegnap.

Vidéken csak nagyon keveset vagy egyáltalán nem kell várni a sugárkezelés megkezdésére a daganatos betegeknek, mivel van elég gép. Budapesten és Pest Megyében viszont más a helyzet, itt akár két hónap is lehet a várólista.

6-8 hét az átfutási ideje a sugárterápiás előjegyzésnek

- nyitatkozta a televíziós híradónak Poller Imre egészségügyi szakértő, a PX Consulting munkatársa. Emiatt szerinte más kezeléseket kezdenek meg, mivel ez az időszak ilyen helyzeteben viselhetetlen. Teszik ezt annak ellenére, hogy bizonyos esetekben a nemzetközi gyakorlat szerint a sugárterápia lenne az elsődleges terápiás választás.

A sugaras kezelés nemzetközi szinten alapellátási formának számít a daganatos betegségek kezelésében, mely sem gyógyszerekkel, sem műtéttel nem helyettesíthető, Magyarországon mégis speciális ellátássá változik.

40 sugárterápiás gép van jelenleg Magyarországon, de 15-20 eszköz hiányzik Magyarországról, főleg a Közép-Magyarországi régióból - ebből a szempontból Budapesten és Pest megyében olyan rossz a helyzet, mint Ukrajnában - hangzott el a Híradóban.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?