Fontos változás jön az orvosi rendelőkben: minden magyart érint

Fontos változás jön az orvosi rendelőkben: minden magyart érint

2017. október 30. 09:01

Jövő júliustól nemcsak panaszainkkal kapcsolatos kérdésekre számíthatunk a háziorvosoknál, hanem egy kvázi szociológiai kérdéssorral is szembesítenek majd - írja a Népszava.

Egy új jogszabály alapján jövő júliustól sokkal részletesebb egészségügyi adatgyűjtésre lesznek kötelezettek a háziorvosok. Az adatokat az úgynevezett elektronikus törzskartonon kell majd rögzíteniük.

Többek között arra is rákérdeznek majd, hogy voltak-e a családban krónikus betegségek, volt-e valakinek daganata, ha igen mennyi idősen, illetve diagnosztizáltak-e rokonaiknál allergiát, cukorbetegséget, esetleg magas vérnyomást. Külön rákérdeznek majd a szülők, testvérek, gyerekek és unokatestvérek betegségeire is.

A betegségeken kívül azonban arra is rákérdeznek majd, hogy éppen dolgozunk-e, ha igen részállásban, vagy vállalkozóként, dohányzunk-e, de még az is érdekli majd a háziorvosokat, hogy mennyire látjuk sötétnek a jövőnket. Noha a nem kifejezetten az egészségügyi adatokkal kapcsolatos kérdésekre nem kötelező válaszolni, ám ezt a lehetőséget csak a kérdéssor legvégén kínálja fel az űrlap.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint erre azért van szükség, mert így pontosabban kiszámíthatóak az egészségügyi ellátási szükségletek valós költségei, valamint a célzott, például a dohányzásról való leszoktatásra irányuló programokat valóban oda lehet telepíteni, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő ugyanakkor szörnyűnek tartja az új jogszabályt. Figyelmeztet, hogy a kérdések feltevése előtt a betegeknek kötelező lenne előzetes tájékoztatást kapniuk. Ha ez nem történik meg, akkor nem szabad válaszolni a kérdésekre. Szintén fontos tudni, hogy a törzskartonra felvitt adatok automatikusan bekerülnek az e-egészségügyi portál e-profiljába, ám a beteg ezt megtilthatja.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?