26 °C Budapest
Fontos változás jön az orvosi rendelőkben: minden magyart érint

Fontos változás jön az orvosi rendelőkben: minden magyart érint

2017. október 30. 09:01

Jövő júliustól nemcsak panaszainkkal kapcsolatos kérdésekre számíthatunk a háziorvosoknál, hanem egy kvázi szociológiai kérdéssorral is szembesítenek majd - írja a Népszava.

Egy új jogszabály alapján jövő júliustól sokkal részletesebb egészségügyi adatgyűjtésre lesznek kötelezettek a háziorvosok. Az adatokat az úgynevezett elektronikus törzskartonon kell majd rögzíteniük.

Többek között arra is rákérdeznek majd, hogy voltak-e a családban krónikus betegségek, volt-e valakinek daganata, ha igen mennyi idősen, illetve diagnosztizáltak-e rokonaiknál allergiát, cukorbetegséget, esetleg magas vérnyomást. Külön rákérdeznek majd a szülők, testvérek, gyerekek és unokatestvérek betegségeire is.

A betegségeken kívül azonban arra is rákérdeznek majd, hogy éppen dolgozunk-e, ha igen részállásban, vagy vállalkozóként, dohányzunk-e, de még az is érdekli majd a háziorvosokat, hogy mennyire látjuk sötétnek a jövőnket. Noha a nem kifejezetten az egészségügyi adatokkal kapcsolatos kérdésekre nem kötelező válaszolni, ám ezt a lehetőséget csak a kérdéssor legvégén kínálja fel az űrlap.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint erre azért van szükség, mert így pontosabban kiszámíthatóak az egészségügyi ellátási szükségletek valós költségei, valamint a célzott, például a dohányzásról való leszoktatásra irányuló programokat valóban oda lehet telepíteni, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő ugyanakkor szörnyűnek tartja az új jogszabályt. Figyelmeztet, hogy a kérdések feltevése előtt a betegeknek kötelező lenne előzetes tájékoztatást kapniuk. Ha ez nem történik meg, akkor nem szabad válaszolni a kérdésekre. Szintén fontos tudni, hogy a törzskartonra felvitt adatok automatikusan bekerülnek az e-egészségügyi portál e-profiljába, ám a beteg ezt megtilthatja.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?