Szexuális orosz rulett: vagyonokba kerülhet, ha nem vigyázol

Szexuális orosz rulett: vagyonokba kerülhet, ha nem vigyázol

2017. június 14. 14:06

Sokan elkapnak valamilyen szexuális úton terjedő betegséget életük során, a nyári időszak pedig különösen kedvez a fertőzések terjedésének. Míg egy doboz óvszer ára ezer forint körül van, addig ezeknek a betegségeknek a szűrése és kezelése vagyonokba kerülhet.


Kezdődik a fesztiválszezon, ilyenkor az év többi részéhez képest többen keresik fel a nemi betegségekkel foglalkozó központokat.

Élete során legalább egyszer szinte mindenki elkap valamilyen szexuális úton terjedő betegséget, a nyári időszak pedig különösen kedvez a fertőzések terjedésének

 - mondta a Pénzcentrumnak Dr. Tamási Béla, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő Országos STD Centrum helyettes vezetője.

Ha már megtörtént a baj, nem érdemes hezitálni. Minél előbb orvoshoz kell fordulni: a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek (STD) között több olyan is van, ami az esetek 50-70 százalékában tünetmentes, ám hosszú távon meddőséget okozhat. Ilyen például a chlamydia. A legnagyobb baj tehát, hogy könnyen előfordulhat: egy jól sikerült, ám felelőtlen éjszaka után elkaptunk valamit, de nem tudunk róla, nincsenek tünetek, viszont ha nem védekezünk, mi is továbbadhatjuk a betegséget.

Olcsóbb, ha védekezünk

"A 18 és 25 év közötti korosztály a leginkább veszélyeztetett, de óvszerrel a szexuális úton terjedő fertőzések többsége kivédhető" - mondja Dr. Tamási Béla kiemelve, hogy a nemi úton terjedő kórokozók nagyon érzékenyek, a külvilágban gyorsan elpusztulnak, ezért ezeket a közhiedelemmel ellentétben nem lehet strandon, közös törölközőhasználattal vagy wc-n elkapni. A megoldás tehát egyszerű és olcsó is: a 3 darabos kiszerelésű óvszerek ára 1000 forint körül mozog, 10 vagy 12 darabos kiszerelést 2500-3000 forint körüli összegért vásárolhatunk.

Megéri, ugyanis az STD-szűrés, vagyis a szexuális úton terjedő betegségek szűrése ennél jóval többe kerül. Anyagilag akkor járunk legjobban, ha a védekezés nélküli vagy rizikósnak gondolt együttlét után a lakóhely szerinti illetékes szakrendelő intézet bőr-és nemi beteg gondozóját keressük fel.

A HIV és szifilisz szűrés ugyanis térítésmentes, de a HPV vagy a Chlamydia vizsgálatát már nem támogatja a TB, vagyis fizetnünk kell.

Hogy pontosan mennyit, az változó: a vizsgálatokat végző egészségügyi szolgáltatók az ellátás térítési díját saját maguk jogosultak meghatározni - válaszolta megkeresésésünkre az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Más a helyzet viszont, ha már tünetek is vannak. ha a szakorvos valószínűnek tartja, hogy valamilyen nemi betegséggel fertőződött meg a páciens, akkor a vizsgálatok a finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatóknál a társadalombiztosítás terhére ingyenesen igénybe vehetők.

Kíváncsiak voltunk, mennyit kell fizetni, ha önkéntesen vetnénk alá magunkat a vizsgálatoknak. Több rendelőintézetet megkerestünk, azonban csak az egyik fővárosi rendelőintézettől kaptunk választ. E szerint ha ilyen vizsgálatot szeretnénk, rendelési időben kell odamenni a bőr-és nemibeteg gondozó szakrendelésre. Időpontot sem kell kérni, de ha kijön az asszisztens, közöljük, miért jöttünk,  és kérjünk a rendelő orvostól vagy asszisztensétől egy csekket. Fizessük be a 9000 forintot, kérjünk időpontot a vizsgálatra, és oda már a befizetett csekkel együtt érkezzünk.

Hogy mennyi időt kell várni a vizsgálatra, az változó. A Semmelweis Egyetemen működő Országos STD Centrumban nagyjából 3-4 héttel kell számolni.

Magánúton gyorsabb, de drágább is

Előfordulhat, hogy valakinek hamarabb jelentkeznek a kellemetlen tünetek, mint hogy időpontot kapjon a rendelőintézetbe - ahol ingyen ellátják. Ilyen esetekben jelenthetnek megoldást a magánklinikák.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megkérik az árát a gyorsaságnak. Az STD alapszűrőcsomagot (amiben Chlamydia-szűrés is van) 15-20 ezer forintért végeznek általánosságban. Érdekes, hogy a férfiak alapszűrése bizonyos helyeken olcsóbb, mint a nőké. Ha gonorrhoea-vizsgálatot is szeretnénk, az már drágább, ahogy a Herpes Simplex vírus szűrése is megdobja a legtöbb helyen az árat.

Van olyan magán intézmény, ahol egy komplex szűrőcsomag ára 51 ezer forint, ugyanezt máshol 21700 forintért is megkaphatjuk.

 Igaz, ehhez még hozzájön a vérvételi díj is, aminek ára 700-2500 forint. Érdemes tehát időt és energiát nem kímélve, alaposan utánajárni, a különböző magánklinikákon mennyit kérnek a vizsgálatokért, és nem gyorsan, kapkodva dönteni. Így rengeteget spórolhatunk.

Bizonyos vizsgálatokat ingyen is megúszhatunk

Sok magánintézményben pénzt kérnek a HIV-szűrésért is. Pedig a vizsgálat az állami rendelőintézetekben ingyenes, sőt, több szűrőállomás is működik országszerte. Van, ahol gyorstesztet is végeznek, tehát nem kell 1 hetet várni a vérvétel eredményére sem, sőt, vérvétel sincs.

Egy egyszerű, egyszer használatos fájdalommentes eszközzel, ujjbegyből veszünk két csepp vért a teszthez, és 20 percen belül meg is van az eredmény. Még csak időpontot sem kell kérni az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, Központi Felnőtt Ambulancián.

Fizethetjük egészségpénztári megtakarításból is

Az egészségpénztári megtakarításból finanszírozhatjuk a különféle szűrővizsgálatokat is - köztük az AIDS-szűrést. A szűrővizsgálatok ugyanis prevenciós szolgáltatásnak, beleértve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által nem finanszírozott, működési engedéllyel rendelkező szakorvos által végzett szűrést is.

Ahhoz, hogy a számlát elfogadják, a következőre van szükség:

  • a szűrővizsgálatokat a NEAK-kal vagy az Egészségpénztárral szerződött szolgáltatónál vehetjük igénybe
  • a vizsgálatot végző orvosnak a számlán fel kell tüntetnie a szolgáltatás konkrét megnevezését, vagy az orvos mellékel egy nyilatkozatot arról, a páciens milyen szűrésen vett részt.

Ráadásul, ha a számlán szűrés, szűrővizsgálat megnevezés szerepel, akkor a pénztár által az adott évben kifizetett összeg 10 százaléka visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból az egészségpénztári számlára.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?