21 °C Budapest
Havi 5 ezer az egészség: mutatjuk, mi lesz a hálapénz veszte

Havi 5 ezer az egészség: mutatjuk, mi lesz a hálapénz veszte

Pénzcentrum
2016. október 18. 05:38

Gyakran hallani arról, hogy az állami kórházakban nem megfelelő az ellátás, a magánintézmények viszont megfizethetetlenül drágák egy átlag magyarnak. Ha viszont előre gondoskodunk magunkról, akkor egészségbiztosítással már havi 5-10 ezer forintból nyugat-európai ellátást biztosíthatunk magunknak. Mivel ezek még viszonylag új konstrukciók Magyarországon, ezért utánajártunk, mire érdemes odafigyelni a biztosítás kiválasztásánál.

Az elmúlt hónapokban több sajtóhír is megjelent arról, hogy egymást érik az állami intézményekben a kórházi fertőzések (ezekről mi is írtunk korábban, több alkalommal is). Így nem csoda, hogy sokan, ha tehetnék, inkább magánkórházban gyógyulnának. Nos, a nem sürgősségi eseteket már luxusintézményekben is kezeltethetjük.

Ennek viszont sokszor borsos ára van: az egyszerűbb műtétek százezrekbe kerülhetnek, de bonyolultabb esetekben akár milliós tétel is lehet a gyógyulás. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2014-es adatai szerint az összes egészségügyi kiadás harmadát a háztartások fizették ki, ami igen jelentős kiadás.

Hogyan fizetheti ezt ki egy átlagember?

Alapvetően két módszerrel tehetjük elérhetővé a magánkórházi ellátást, az egyik az egészségpénztár, a másik pedig az egészségbiztosítás. Ez utóbbiból a szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások csak most kezdenek elterjedni Magyarországon.

Mi az a szolgáltatásfinanszírozó biztosítás?

A szolgáltatásfinanszírozó biztosítások lényege, hogy a biztosítási esemény bekövetkeztekor kifizetik helyettünk a felmerülő díjakat. Itt sem feltétlenül korlátlan térítésről beszélünk, előfordulhat ugyanis, hogy a kifizetésnek van egy felső határa.

A másik típusú biztosítás ilyen szempontból az összegbiztosítás, amelynél minden esetben egy előre szerződött összeget kapunk a biztosítótól, ha kárunk keletkezik.

Egyelőre nem minden biztosítónál elérhető el ez a fajta termék, azonban már több szolgáltató is komplett csomagokkal várja az ügyfeleket, amelyek között nehéz lehet eligazodni. Összeszedtük, hogy melyik biztosítás mit fedez.

Nincs legolcsóbb vagy legjobb termék

Sok pénzügyi termék könnyen összehasonlítható, sőt, akár még egységes mutatók is rendelkezésünkre állnak ahhoz, hogy a megkülönböztetés könnyebb legyen (TKM, THM, EBKM). Az egészségbiztosítások azonban még csak most kezdtek elterjedni, így ezeknél ilyennel még nem találkozhatunk, ráadásul a nyújtott szolgáltatás is jelentősen eltérő az egyes szolgáltatóknál.

A biztosítások jellemzően tartalmazzák

  • a szűrővizsgálatokat,
  • a járóbeteg-ellátást,
  • a diagnosztikát,
  • az egynapos sebészetet,
  • a betegszállítást és
  • a call centeres szolgáltatást.

Emellett több biztosítónál elérhető a második orvosi vélemény kérése, házivizit és az aktív fekvőbeteg ellátás is. A termékekhez számos esetben lehetőségünk van további kiegészítő biztosításokat kötni plusz díjért cserébe, de van olyan szolgáltató, akinél csomagok közül válogathatunk.

Ha megnézzük a táblázatot, akkor feltűnő lehet, hogy a CIG Pannónia kevesebb szolgáltatást nyújt, aminek az az oka, hogy ez a biztosítás kifejezetten a nagyobb betegségek esetére lett kitalálva és ebben az esetben nyújt teljes fedezetet (ehhez hasonló konstrukció az Uniqánál is van).

A többi biztosítás inkább a hazai gyógykezelések esetére van kitalálva, illetve a gyakrabban előforduló sorbaállástól mentesíthet minket. Ezeknél azok a (fent felsorolt) szolgáltatások a jellemzők, amelyek jellemzően kisebb betegségekhez köthetők.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Vannak azonban egyes szolgáltatások, amelyek csak egyes termékeknél érhetők el:

  • A CIG Pannónia a kórházban töltött napok után ad térítést (ez egyébként az összegbiztosításoknál is elérhető tipikus kiegészítő biztosítás).
  • A fogorvosi térítést is állja a Generali biztosítása.

Melyik biztosítást válasszuk?

A fenti felsorolásból és a táblázatból is jól látszik, hogy az egészségbiztosítási termékek egyelőre nehezen összehasonlíthatók, azonban ha néhány kérdést szem előtt tartunk, akkor könnyebbé válhat a szolgáltató kiválasztása.

Ezek a biztosítások alapvetően az igénybe vett szolgáltatást fizetik ki, azonban ezt nem feltétlenül limit nélkül teszik. Ha tehát a leggyakrabban előforduló betegség műtétének ára 300 ezer forintba kerül, akkor olyan szolgáltatót érdemes választanunk, amelyik ezt kifizeti nekünk. Persze az sem rossz ötlet, ha egy olcsóbb biztosítás mellé tesszük le a voksunkat, viszont ebben az esetben számoljunk azzal, hogy műtét esetén nekünk is a zsebünkbe kell nyúlni, ez egyfajta önerőként is értelmezhető.

A teljes tartam alatti finanszírozásban is lehet különbség, van olyan biztosítás, amelyik az adott limitig szolgáltat a teljes tartam alatt, míg van, ahol a limitet évente számolják.

Lényeges, hogy a nekünk fontos vizsgálatokat, műtéteket fedezzea kiválasztott biztosítás, a szerződés aláírása előtt mindenképpen kérjük el a pontos szolgáltatások listáját. Ha például magánrendelőben szeretnénk évente kivizsgáltatni magunkat, akkor a biztosítás fedezzen minden olyan vizsgálatot, amely fontos lehet számunkra.

Fiatal nőknek érdemes gondolni a szülésre is, nekik olyan biztosítót érdemes választani, amely több, a terhességgel kapcsolatos szolgáltatást is finanszíroz.

Magasabb lehet a díj a dohányzó ügyfeleknél, hiszen ez negatívan befolyásolja az egészségünket. Van azonban olyan biztosító, amely nem tesz különbséget, így a dohányosok ezeket választva előfordulhat, hogy olcsóban juthatnak hozzá az egészségbiztosításhoz.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?