OTP: máris döcög a 4 órás átutalás

Pénzcentrum
2012. július 3. 11:20

A július elsején bevezetett 4 órás utalásra való átállás eddigi tudomásunk szerint a legtöbb pénzintézetnél zökkenőmentesen lezajlott, az utalások túlnyomó része hiba nélkül megérkezett. Egy ma megjelent közlemény szerint az OTP Banknál viszont okoz némi fennakadást az új szabályozás.

Az OTP Bank által közétett közlemény: "Kedves OTPdirekt felhasználók! A napközbeni átutalás bevezetése óta az OTPdirekt internetes szolgáltatás Számlatörténet lekérdezés funkciója esetenként nem megfelelően működik. Előfordulhat, hogy egyes tranzakciók duplán jelennek meg a számlatörténetben, míg a jóváírás, vagy terhelés csak egyszer történt meg. Emellett a csoportosan indított jóváírásoknál és terheléseknél a tranzakció megnevezés és közlemény mezők hibás, vagy hiányos adatot tartalmaznak (CBS terhelés / CBS jóváírás). A hibák mielőbbi elhárításán dolgozunk, az okozott kellemetlenségért elnézéseteket kérjük."

Az OTP Bank a közleménnyel kapcsolatos kérdéseinkre a következő válaszokat adta:
Mely ügyfeleket érinti a hiba?

Az összes internetbankot használó ügyfelet érinti, ha számlatörténet lekérdezést végeznek.

A számlájukon is 2x kerül levonásra az összeg vagy csak a számlatörténet hibás?

Nem kerül kétszer levonásra az összeg. A kiadott tájékoztatóban is felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy nem könyvelési hibáról van szó, hanem megjelenítési problémáról.

A kollégák már dolgoznak a hibák javításán, várhatóan 1-2 napon belül megszűnik a probléma.

Az átutalások könyvelése nem a közlemény szerint történik meg, hanem a számlaszám alapján. Vállalkozói ügyfelek esetében lehet fontos a közlemény mező tartalma (ha ugyanattól a feladótól több összeg is érkezik), de ők napi számlakivonatot is kapnak, melyen már megfelelően jelennek meg az adatok. Természetesen, minden ilyen jellegű bejelentést egyedi esetként kezel és vizsgál ki az OTP Bank.

"A napközbeni átutalás rendszerének sikeres indulása mérföldkő a hazai pénzforgalomban" - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a tegnapi napon rendezett sajtótájékoztatón. A jegybank elnöke hozzátette: a ma működésbe lépett új rendszer megvalósítását a Magyar Nemzeti Banknak a közjó érdekében tett kezdeményezése és rendelete indította útjára.

Szabályozásra azért volt szükség, mert a fizetési infrastruktúra fejlesztése bonyolult feladat. Egy országos méretű hálózati piacról van szó, ahol egymással versengő szereplőknek kell együttműködniük a fejlesztés során, aminek a végén senki nem jut versenyelőnyhöz, hiszen az új kedvezőbb szolgáltatás mindenki számára egyszerre érhető el.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint az elmúlt két évben zajló fejlesztések jelentős kihívások elé állították a hazai pénzforgalmi szolgáltatókat, akik komoly anyagi ráfordítással járultak hozzá egy korszerűbb, ügyféligényeknek jobban megfelelő pénzforgalmi rendszer megteremtéséhez. A többszöri napközi elszámolás révén nagymértékben változik a banki likviditásmenedzselés rendszere - tette hozzá. Az alkalmazásra kerülő uniós SEPA szabvány a korábbinál bővebb adattartalmat tesz lehetővé, jobban kiszolgálva az üzleti szféra igényeit, és gyakorlatilag egy olyan előre hozott beruházásnak tekinthető, amit így már nem kell elvégezni az euro bevezetésekor.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19