OTP: máris döcög a 4 órás átutalás

Pénzcentrum
2012. július 3. 11:20

A július elsején bevezetett 4 órás utalásra való átállás eddigi tudomásunk szerint a legtöbb pénzintézetnél zökkenőmentesen lezajlott, az utalások túlnyomó része hiba nélkül megérkezett. Egy ma megjelent közlemény szerint az OTP Banknál viszont okoz némi fennakadást az új szabályozás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az OTP Bank által közétett közlemény: "Kedves OTPdirekt felhasználók! A napközbeni átutalás bevezetése óta az OTPdirekt internetes szolgáltatás Számlatörténet lekérdezés funkciója esetenként nem megfelelően működik. Előfordulhat, hogy egyes tranzakciók duplán jelennek meg a számlatörténetben, míg a jóváírás, vagy terhelés csak egyszer történt meg. Emellett a csoportosan indított jóváírásoknál és terheléseknél a tranzakció megnevezés és közlemény mezők hibás, vagy hiányos adatot tartalmaznak (CBS terhelés / CBS jóváírás). A hibák mielőbbi elhárításán dolgozunk, az okozott kellemetlenségért elnézéseteket kérjük."

Az OTP Bank a közleménnyel kapcsolatos kérdéseinkre a következő válaszokat adta:
Mely ügyfeleket érinti a hiba?

Az összes internetbankot használó ügyfelet érinti, ha számlatörténet lekérdezést végeznek.

A számlájukon is 2x kerül levonásra az összeg vagy csak a számlatörténet hibás?

Nem kerül kétszer levonásra az összeg. A kiadott tájékoztatóban is felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy nem könyvelési hibáról van szó, hanem megjelenítési problémáról.

A kollégák már dolgoznak a hibák javításán, várhatóan 1-2 napon belül megszűnik a probléma.

Az átutalások könyvelése nem a közlemény szerint történik meg, hanem a számlaszám alapján. Vállalkozói ügyfelek esetében lehet fontos a közlemény mező tartalma (ha ugyanattól a feladótól több összeg is érkezik), de ők napi számlakivonatot is kapnak, melyen már megfelelően jelennek meg az adatok. Természetesen, minden ilyen jellegű bejelentést egyedi esetként kezel és vizsgál ki az OTP Bank.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A napközbeni átutalás rendszerének sikeres indulása mérföldkő a hazai pénzforgalomban" - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a tegnapi napon rendezett sajtótájékoztatón. A jegybank elnöke hozzátette: a ma működésbe lépett új rendszer megvalósítását a Magyar Nemzeti Banknak a közjó érdekében tett kezdeményezése és rendelete indította útjára.

Szabályozásra azért volt szükség, mert a fizetési infrastruktúra fejlesztése bonyolult feladat. Egy országos méretű hálózati piacról van szó, ahol egymással versengő szereplőknek kell együttműködniük a fejlesztés során, aminek a végén senki nem jut versenyelőnyhöz, hiszen az új kedvezőbb szolgáltatás mindenki számára egyszerre érhető el.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint az elmúlt két évben zajló fejlesztések jelentős kihívások elé állították a hazai pénzforgalmi szolgáltatókat, akik komoly anyagi ráfordítással járultak hozzá egy korszerűbb, ügyféligényeknek jobban megfelelő pénzforgalmi rendszer megteremtéséhez. A többszöri napközi elszámolás révén nagymértékben változik a banki likviditásmenedzselés rendszere - tette hozzá. Az alkalmazásra kerülő uniós SEPA szabvány a korábbinál bővebb adattartalmat tesz lehetővé, jobban kiszolgálva az üzleti szféra igényeit, és gyakorlatilag egy olyan előre hozott beruházásnak tekinthető, amit így már nem kell elvégezni az euro bevezetésekor.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06